Afbeelding
Joop van Putten

Fraterhuis Academie behandelt de Spaanse film

Cultuur

ZWOLLE - De Fraterhuis Academie staat op zaterdag 24 oktober van 11.00 tot 13.00 uur in het teken van de Spaanse film. Huisdocent Constant Hoogenbosch neemt deelnemers mee.

Hij begeleidt ze op een reis door de Spaanse filmgeschiedenis: van de eerste filmpionier tot de hedendaagse regisseurs. Hij illustreert zijn verhaal met filmfragmenten. Een beetje grasduinen op Netflix tovert al snel een reeks Spaanse cinematografische pareltjes tevoorschijn. In dit college van Hoogenbosch wandelen de deelnemers door de interessante geschiedenis van de Spaanse film van pionier Segundo de Chomón, de Spaanse tegenhanger van Georges Méliès, langs de avant-garde van de jaren twintig en dertig, het surrealisme van Luis Buñuel, de Spaanse Burgeroorlog, de moeilijke periode onder Franco en het neorealisme van de jaren vijftig.

Wedergeboorte

De wedergeboorte van de Spaanse film komt na 1975 met Carlos Saura en Víctor Erice. Zij effenen het pad voor de nieuwe Spaanse film, waarvan liefhebbers nog dagelijks de vruchten van kunnen plukken. Denk dan aan namen als Julio Medem, Pedro Almodóvar, Álex de la Iglesia, Alejandro Amenábar en Nacho Vigalondo.

Vrienden van Filmtheater Fraterhuis betalen 10 euro; de reguliere entreeprijs voor de Fraterhuis Academie bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het filmtheater, zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden