Afbeelding
Foto: Gerlinde Schrijver

Organisatie IJsselbiënnale wil laten zien dat de rivier meer verbindt dan alleen het landschap

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZWOLLE - De IJsselbiënnale wordt van 18 juni tot en met 19 september gehouden. In deze periode zijn langs de hele rivier de IJssel 28 kunstwerken te bewonderen, gemaakt door gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Naast deze buitententoonstelling biedt de IJsselbiënnale óók het podium aan cultuurmakers uit deze regio.

Het programma bestaat onder meer uit theatervoorstellingen, concerten, tentoonstellingen, rondleidingen en kijk- en doe opdrachten. Voor enkele activiteiten is aanmelding nodig, passend bij de coronamaatregelen. Al meteen in de eerste week is er volgens de organisatie veel te beleven rondom de IJssel.


De Foto- en Fietsroute De Stad Verbeeldt - Generation Z; what’s next begint vanaf 18 juni bij de expositie in Centrale Harculo en gaat langs kunstwerken in Zwolle-Zuid en langs de IJssel naar de foto-expositie op het Lübeckplein. De route kan ook andersom worden gefietst. Deelnemers kunnen foto’s maken en deze inzenden naar wedstrijd@destadverbeeldt.nl.

Een vakjury selecteert de winnaars, die een mooi fotoboek ontvangen. Stichting De Stad Verbeeldt zet Visual Storytelling op de kaart van Zwolle en Oost Nederland door landelijke exposities te organiseren in samenwerking met de Zilveren Camera en Noorderlicht Groningen.

Stadswandeling

Op 18 en 20 juni kunnen belangstellenden een stadswandeling maken onder leiding van Ger van de Munckhof met als thema ‘Meanderen door de tijd’. De gids neemt zijn deelnemers mee door de geschiedenis met mooie verhalen, gedachten en gedichten. Hij vertelt een monumentaal verhaal over het leven zelf en onze plek binnen de natuur. “De mens meandert net als de IJssel. Hij worstelt met zijn eigen schaduw die eigenlijk het beste met hem voor heeft.” De stadswandeling vertrekt elke dag om 10.30 uur vanaf Tourist Info/VVV in één van de steden van de IJsselbiënnale. In Zwolle is dat iedere vrijdag en zondag.


Escaperoom

Tijdens het startweekend van de IJsselbiënnale kunnen bezoekers op 19 en 20 juni uitproberen of ze kunnen ontsnappen aan de klimaatverandering. De mobiele escaperoom Adapt or BTrapped gaat precies daarover. In de escaperoom kunnen maximaal vijf mensen uit één huishouden tegelijk ontdekken hoeveel zij weten van het klimaat en hoe ze zich daarop kunnen aanpassen. Met die kennis is ontsnappen binnen twintig minuten mogelijk. Gemeente Zwolle ontwikkelde de game in samenwerking met Climate Campuspartijen als Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dat gebeurde in het kader van het Europese CATCH project.

Een extra activiteit is de serious game Garden Battle, een online tuinontwerpspel in de digitale tweelingstad Zwolle. Wie eraan meedoet ervaart ter plekke hoe die een mooi ontwerp maakt voor tuin of stadsplein dat ook hoog scoort op klimaatbestendigheid.

Palet
In de tentoonstellingsruimte in het gebouw van Palet wordt op 19 juni werk getoond met het thema van de IJsselbiënnale: ‘Tij, tijd en tijdelijkheid’. Door het hele pand tonen de kunstenaars van Palet bovendien ander werk, waaronder schilderkunst en 3D-objecten.

Daarnaast zijn er op de woensdag, tijdens de avonduren en in het weekend workshops en activiteiten zoals boetseren, verschillende teken- en schildertechnieken (acryl, olie, inkt), model- en portrettekenen, zijn er lezingen en is er een kunstmarkt. Kijk op de website www.paletzwolle.nl voor actuele tijden en het programma van activiteiten. De expositie is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 21.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

De organisatie wil met de IJsselbiënnale laten zien dat de rivier meer verbindt dan alleen het landschap. “Het landschap gaat natuurlijk pas echt leven door de mensen die er wonen en werken. En dat willen we graag delen.” Het programmaboekje is een bijlage van de reisgids en routekaart. Deze zijn verkrijgbaar via diverse verkooppunten en de webshop van de IJsselbiënnale. Zie voor meer informatie www.ijsselbiennale.nl of www.ijsselbiennale.nl/programma/.