Afbeelding
Foto: Anne Meyer Fotografie

Apollo Ensemble verbindt Bach met Stravinsky in Doopsgezinde Kerk

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - In het nieuwe concertprogramma van het Apollo Ensemble botsen én versmelten de klankwerelden van Igor Stravinsky en Johann Sebastian Bach. Op zaterdag 13 november speelt het ensemble het nieuwe programma in de Doopsgezinde Kerk aan de Wolweverstraat.

“Stravinsky is beïnvloed door Bach, dat is overduidelijk. Hoe meer je naar Stravinsky luistert, hoe meer je Bach hoort”, zegt Marion Boshuizen, klavecinist van het barokgezelschap. “De Russische componist op zijn beurt beïnvloedt ook de muziek van Bach. Als je na Stravinsky gehoord te hebben naar Bach luistert, ben je veel meer gefocust op de essentie van de muziek dan op de vraag of je alle noten wel precies op de juiste manier speelt.” “De klankbeelden, de harmonieën en de manier van spelen lopen zeer uiteen, toch is er grote verwantschap tussen de werken van de twee componisten”, vult artistiek leider David Rabinovich aan. “Wat betreft de swingende ritmiek, de speelsheid en de polyfonie, dat is de zelfstandigheid van de stemmen, lijken ze veel meer op elkaar dan je zou denken.” 

Duister

Het concert wordt in het duister geopend met Three pieces for clarinet solo van Stravinsky en de Partita voor traverso solo van Bach. In de schemer worden het Septet van Stravinsky en de Passacaglia van Bach gespeeld en in het volle licht én in volledige bezetting klinken het Concerto ‘Dumbarton Oaks’ en het Brandenburgs Concert nr. 3. Marion Boshuizen. “De Passacaglia, oorspronkelijk een orgelwerk, is door de eeuwen heen bewerkt door componisten als Respighi, Reger en Stokowsky. Dat zijn echter allemaal romantische transcripties. Speciaal voor ons ensemble heeft Wijnand van Klaveren een prachtige barokbewerking geschreven.” Alle werken van Bach worden gespeeld op barokinstrumenten, de stukken van Stravinsky op authentieke instrumenten uit begin twintigste eeuw. “Die klinken wat slanker, waardoor de structuren van Stravinsky zichtbaar blijven.” 

Topmusici

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroegbarok tot vroege romantiek. De afgelopen jaren stonden onder meer de Brockespassies van Händel en Telemann op het programma. Het Apollo Ensemble speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten. In 2019 trad het ensemble op tijdens de Händel-Festspiele in het Duitse Halle. Artistiek leider is violist David Rabinovich. 

Bezoek voor kaarten en meer informatie www.apollo-ensemble.nl.

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14