Afbeelding
Foto: Margreet Vloon

Theatergroep Podiumkans brengt ‘Jouw ik, mijn ander’ op de planken

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – “Het is een vooral een beleving, met een lach en een traan en soms ook wel pijnlijk”, omschrijft Marlies Hoving het stuk ‘Jouw ik, mijn ander’ dat ze met theaterinitiatief Podiumkans op 18, 19, 20 en 21 november op de planken brengt.

Het initiatief is in 2019 nieuw leven ingeblazen. De zes spelers willen vooral graag met ideeën komen, meeschrijven en bedenken, vertelt Hoving. “We zijn begonnen met al onze ideeën in een soort werktheater. In mei is onze regisseur erbij betrokken, eerst in Gerrit’s Tuin en later gingen we repeteren in de Bolder in de Aa-landen.” De spelers hebben het stuk gezamenlijk samengesteld. “Opvallend was dat een ieder te maken had gehad met afscheid”, vervolgt Hoving. “We hebben vervolgens teksten geschreven en geïmproviseerd. Het stuk heeft uiteindelijk een absurdistische richting gekregen. De spelers hebben ook geen naam, maar zijn ‘ex’, ‘vrouw’ of ‘’broer’. uiteindeljike zijn we allemaal ‘verknipt’.”

Herkenbaar

In het theaterstuk ontstaan situaties die steeds erger worden, volgens Hoving. “Het zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Het samenstellen was echter wel moeilijk. Je zet een tekst op papier en denkt dat het leuk is, maar als je het gaat spelen, wordt het ineens een heel ander verhaal. We moesten er regelmatig een andere draai aan geven. Soms heb je ook tekst die je beter niet kan uitspreken, maar beter non-verbaal kan brengen.”
‘Jouw ik, mijn ander’ gaat over hoe een leven kan lopen, dat mensen ineens in een andere situatie kunnen belanden waar ze wel of ook niet wat zelf aan kunnen doen: over afscheid, ontmoetingen en herinneringen. Hoving: “Bijvoorbeeld ook hoe mensen zich kunnen verliezen in een ander. Hoeveel blijft er dan nog van henzelf over?”

Bandoneonist

Laura van Vernooij, dit jaar afgestudeerd als theaterdocent bij ArtEz, regisseert de voorstelling. Zij krijgt daarbij technische ondersteuning van Niek van Remmerden die nog in opleiding is. Bandoneonist Harry Dijkstra ondersteunt de voorstelling muzikaal.

De voorstelling is te zien in het Joseph Wresinski Theater aan de Floresstraat. Kaarten reserveren kan via de website www.podiumkans.nl.

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 21 uur geleden