Afbeelding
Foto: Roy Visscher

125-Jarig Thomas Orkest zorgt voor dansfeest in Theater de Spiegel

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Roy Visscher)

ZWOLLE - Terwijl de laatste jaren de ene na de andere Zwolse muziekvereniging is omgevallen, is het Thomas orkest altijd springlevend gebleven. Op zaterdag 11 december bewijst het dat opnieuw met de concertavond ‘Let’s Dance’ in Theater de Spiegel. Wie harmonie- of fanfaremuziek verwacht, zal bedrogen uitkomen: dit orkest gaat grooven!

De titel Let’s Dance zegt het eigenlijk al. Maar bij het Thomas orkest moet je die heel serieus nemen. Straks in het theater wordt het publiek getrakteerd op dance, disco, trance, soul en pop van sterren als Bowie, Michael Jackson, Sting en Chaka Khan, uitgevoerd door een orkest met blazers maar mét een unieke twist. Orkestleider/musicus Mark Harms verwoordt het als volgt: “We combineren harmonie en percussie. Of je draait het om: we zijn een bigband met houtinstrumenten als klarinetten en saxen.” De gitaar, basgitaar en toetsen maken het helemaal af. “De muziek die we spelen, kun je omschrijven als cross-over: pop en klassiek met een twist.” 

Hardstyle

Wie tickets koopt voor 11 december, krijgt volgens Harms en bestuurslid Patricia Weenink echt waar voor zijn of haar geld: “De muzikale lat ligt hoog, hoewel het soms best lastig is om de secties goed te vullen en zo de balans in het orkest te houden.” Voor wie nog twijfelt over het inruilen van een film op Netflix voor een lekkere pot muziek in de stad: het Thomas orkest wordt bij dit concert ondersteund door professionele muzikanten. “We hebben voor Let’s Dance The Voice-deelneemster Marloes van Ommen, de van Idols bekende – ‘Keep the soul alive!’- Boris en de Zwolse dames van The Ones gevraagd om met ons mee te doen. Daarnaast komt Hardstyle Pianist Jisk Lieftink erbij om het orkestgeluid te voorzien van trance-achtige klanken.” Maar dat is nog niet alles, want wat zou Let’s Dance zijn zonder dans? “Een groep professionele dansers onder leiding van Michelle Mondria maakt de show helemaal af.”

Kapelaan

Het Thomas Orkest is een bijzonder orkest dat in februari 125 jaar bestaat. Eigenlijk heet dit orkest volmondig de Koninklijke Orkestvereniging Thomas a Kempis. Het werd opgericht in 1897 door een Zwolse kapelaan om te voorkomen dat de parochieleden na het ontvangen van hun loonzakje linea recta naar de kroeg zouden gaan, vertelt een lachende Weenink. “Gewoonlijk noemt de vereniging zich tegenwoordig het Thomas orkest, vanwege de wat oubollige associatie die de officiële naam zou kunnen oproepen. De muziek is dat immers absoluut niet. Veel mensen verwachten harmonie- of fanfareachtige nummers. Maar als ze ons ergens zien optreden, dan worden ze vaak fan.”

Derde helft

Harms en Weenink vertellen dat het Thomas orkest een leuke groep is om bij te spelen, onder meer voor ex-muzikanten van fanfares en harmonieorkesten. “Sommigen van onze leden wonen ver weg, hebben er meer dan een uur rijden voor over om op de repetities te kunnen zijn. Laat je ook niet afschrikken door het hoge niveau. Dat maken we samen. Sommigen komen qua instrumentbeheersing ruim boven het B-niveau uit, anderen zitten op een iets lager niveau. Maar dat geeft niet, het gaat om de balans. En vergeet ook onze derde helft niet. Die is heel belangrijk hier, er heerst hier een prachtige sociale cohesie.” 

Van de stoelen

Wat het spelen bij Thomas ook aantrekkelijk maakt, is de eigen inbreng van de leden. “Iedereen kan voorstellen inbrengen voor te spelen nummers.” Dit heeft voor de concertavond in De Spiegel geleid tot een fraaie set. Van ‘I Feel for You’ tot ‘When we Dance’ en ‘Single ladies’: het Thomas orkest gaat er alles aan doen om het publiek, met inachtneming van de vaste zitplaatsen natuurlijk, swingend op de stoelen te krijgen.
Let’s Dance vindt plaats op zaterdag 11 december van 20.00 tot circa 22.15 uur in Theater de Spiegel. Tickets zijn te verkrijgen via zwolsetheaters.nl/programma/thomasorkest. Toegang met QR-code. Mocht de avond door nieuwe coronamaatregelen onverhoopt niet doorgaan, dan krijgen kopers hun geld terug.

Het Thomas Orkest werd opgericht in 1897 door een Zwolse kapelaan.

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 10 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 11 uur geleden