'Je wordt hier gestimuleerd om jezelf te laten zien, met alles wat daarbij hoort.'
'Je wordt hier gestimuleerd om jezelf te laten zien, met alles wat daarbij hoort.' Foto: Sigrid Aalfs

Woonvorm Eilean viert Open Huis annex oogstfeest

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Sigrid Aalfs)

ZWOLLE - Eilean, een woonvorm voor jonge vrouwen, hield afgelopen zaterdag haar jaarlijkse open huis annex oogstfeest. De jonge vrouwen, mooi gekleed in middeleeuwse jurken, verkochten onder andere zelfgemaakte jam, soep, stoofpot en kaarten vanuit kraampjes. Genodigden kregen ook nog de gelegenheid om eens binnen te kijken. Zelfs een deel van de kamers van de jonge vrouwen was opengesteld. 

Die kamers gaven niet alleen een inkijkje in hun inrichting, maar ook in de achterliggende problemen waaraan hard wordt gewerkt. Er was veel interesse voor deze dag. “We doen dit om te laten zien hoe het werkt hier en ook om donaties binnen te krijgen”, vertelt initiatiefnemer Juul Klemann. “De meiden hebben alles zelf georganiseerd,” zegt ze trots. Eilean bevindt zich in het Zwolse buitengebied.

Eilean, Keltisch voor vrouweneiland, ontstond zo’n zeven jaar geleden. Klemann: “Ik kom niet uit de zorg, maar ik wilde vanuit mijn hart en intuïtie graag jonge vrouwen met een zogenaamde ‘rugzak’ in hun kracht zetten. Een investeerder hielp met de realisatie; we hebben daardoor een mooi nieuw pand kunnen neerzetten. Een grote woonkeuken neemt een centrale plek in ons huis in. Inmiddels zijn we bezig met plannen voor tiny houses op het terrein. Deze plek voelt als een gezinshuis, kleinschalig. Andere begeleid-wonen huizen missen vaak sfeer en gezelligheid en er geldt vaak het recht van de sterkste.” 

Begeleiders

De vrouwen die er wonen zijn achttien of ouder en horen zelfstandig te zijn, maar dat zijn ze nog niet. Ze hebben veel meegemaakt. Klemann: “Hier leren ze zelfstandig te worden, met vallen en opstaan. Ik woon hier zelf ook; voor mij is het een manier van leven. Naast mij zijn altijd begeleiders aanwezig. Iedere vrouw doorloopt haar eigen ‘traject’; er is warmte en nabijheid. Hier leven we samen zoals het in de buitenwereld ook gaat, begeleiding is daar direct waar het nodig is.”

Pittig

Een bewoonster vertelt: “Het bevalt me hier goed, maar het is niet altijd makkelijk, ook niet richting zelfstandig wonen.” Een ander: “Er is altijd iemand om mee te praten, dat is heel fijn. Ik ben in therapie en daarmee ben ik ook aan het werk, dat vind ik pittig.” De derde vertelt dat het ‘superfijn’ is bij Eilean, maar dat ze wel hard moet werken aan haar emotionele vaardigheden. “Ik word hier gestimuleerd om mezelf te laten zien, met alle emoties die daarbij horen. Als een ander haar emoties toont, wordt het voor mij makkelijker dat ook te doen. Je leert hier van en met elkaar.” 

Opleiding

“Natuurlijk zijn er wel eens irritaties en discussies, maar we spreken die uit, ” vult Klemann aan. De jonge vrouwen volgen een opleiding, hebben dagbesteding of werk. Veel doen aan kickboksen, om weerbaarder te worden. Op dit moment wonen er vijf vrouwen, twee nieuwe bewoners volgen.” 

Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43