Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolle is met Xpressoo een nieuw kunstplatform rijker

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Bij het nieuwe kunstplatform Xpressoo kunnen jong en oud een breed scala aan kunstvormen volgen. Diverse kunstenaars bieden vanaf vrijdag 18 en zaterdag 19 februari wisselende workshops aan vanuit gebouw Domusica. Belangstellenden kunnen zich via de website aanmelden.

Na maanden van voorbereidingen is Xpressoo sinds eind 2021 een officiële stichting. Kunstenaars bieden er in verschillende disciplines diverse workshops aan. Denk hierbij niet alleen aan theater, muziek, dans of schilderen, maar ook aan dichten, verhalen vertellen of kleding naaien. Deelnemers kunnen eenmalig of vaker workshops volgen om zo kennis te maken met deze kunstvormen. 

Prikbord

“Je kunt Xpressoo zien als een prikbord waar kunstenaars hun visitekaartjes aanbieden, zowel letterlijk als figuurlijk”, zegt Mariska Duin. De dagelijkse leiding is in handen van deze onlangs afgestudeerde theaterdocent. “Mensen die nieuwsgierig zijn, kunnen komen rondkijken tot ze hebben gevonden waar hun passie ligt. Zodra ze die hebben gevonden, sluizen we ze met liefde door naar de plek waar ze dat verder kunnen uitdiepen.”

Aanbod

Deelnemers kunnen meerdere soorten workshops volgen voor één of meer keren, want Xpressoo blijft het aanbod doorlopend vernieuwen. Daarmee is de stichting een toevoeging op het bestaande culturele aanbod dat Zwolle al rijk is, voegt voorzitter Gary Stremmelaar toe. “Voor mij is kunst een manier om je emotie om te zetten in iets moois. Dat kan in Zwolle al op heel veel plekken gelukkig, maar dan moet je die passie wel eerst kunnen ontdekken. Dat kan bij ons al heel laagdrempelig. Ik geloof in de kracht van expressie.”

Thuisbasis

Xpressoo opent de deuren wekelijks op vrijdagavond en zaterdagmiddag. De vaste thuisbasis is Domusica aan de Radewijnsstraat 10. De eerste workshops staan gepland op vrijdagavond 18 februari van 18.00 tot 22.00 uur en zaterdagmiddag 19 februari van 14.00 tot 17.00 uur. Elke workshop duurt één uur tot twee uur en kost 15 euro per uur. 

Rooster

Het rooster voor de eerste weken op www.xpressoo.nl. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op de website. Wie liever een workshop wil aanbieden of zich wil aanmelden als vrijwilliger kan mailen naar xpressoo.nl@gmail.com. Xpressoo volgen op Instagram en Facebook kan natuurlijk ook.

Dit project is mede tot stand gekomen met steun vanuit het Fonds Amateurkunst.