Afbeelding
Eigen foto

Gemeente Zwolle biedt weer coronasteun voor culturele sector

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Kunstenaars, performers, gezelschappen, ofwel mensen die werkzaam zijn in de culturele sector van Zwolle kunnen voor de derde keer aanspraak maken op Coronasteun. De deadline voor het aanvragen ervan is 31 maart 2022. In totaal is er in deze derde ronde een bedrag van 627.000 euro beschikbaar.

Cultuurwethouder Monique Schuttenbeld: “De aangescherpte coronamaatregelen waaronder de sluitingstijden van 17.00 uur en het maximale aantal bezoekers zorgen ervoor dat de culturele sector een terugloop in inkomsten en omzet ziet. Ik hoor ook dat, doordat coronacrisis aanhoudt, de financiële reserves worden aangesproken of zelfs al op zijn. Dit maakt het voor de sector steeds moeilijker om te investeren in nieuwe culturele activiteiten of aanbod. Een bijdrage vanuit de coronasteun-regeling kan net het verschil maken.”

Tegemoetkoming 

De noodsteun valt uiteen in twee verschillende delen. Het eerste deel betreft een tegemoetkoming in huur en exploitatiekosten voor instellingen die het werk van Zwolse makers presenteren of instellingen die bijdragen aan of onderdeel zijn van de Zwolse culturele infrastructuur. Zij moeten bij de aanvraag aantonen dat er een tekort is ontstaan in het derde kwartaal van 2021 en dat dit niet met eigen geld op te vangen is. In totaal is hiervoor een bedrag van 350.000 euro beschikbaar.

Maatwerk

Het tweede deel betreft maatwerk. Op aanvraag kan culturele medewerkers coronasteun op maat worden geboden. Hiervoor is een bedrag van 262.000 euro beschikbaar. Hiermee kan professionele makers, kunstenaars, organisatoren van evenementen, ongesubsidieerde gezelschappen in de culturele sector advies en maatwerk worden geleverd bij het aanvragen en verdelen van de noodsteun. De afgelopen tijd is volgens de gemeente Zwolle gebleken dat de aanvragen complexer zijn dan bij de eerdere ronde noodsteun.

De regelingen en de voorwaarden zijn te vinden op www.zwolle.nl/cultuur (onder het kopje noodsteun). Aanvragen kunnen vanaf januari 2022 worden ingediend. Afgelopen jaar werd de rijksbijdrage voor steun aan de culturele sector beschikbar gesteld. Voor Zwolle was dat een bedrag van 1,4 miljoen euro. Mogelijk komt er nog een vierde bedrag beschikbaar vanuit de Rijksoverheid. 

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54