Afbeelding
Erik-Jan Berends

Kunstenaars en inwoners bouwen samen aan unieke maquette in Zwolle-Zuid

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In het winkelcentrum van Zwolle-Zuid is op zaterdag 21 augustus de start van het bijzondere wijkproject ‘Vlieg naar Zuid’. Bewoners van Zwolle-Zuid kunnen met kunstenaars bouwen aan een wijkmaquette, een fotografieworkshop volgen, schilderen en handwerken. 

De komende maanden werken de kunstenaars, samen met wie dat maar wil uit Zwolle-Zuid, verder werken aan de wijkmaquette. Het project is een idee van kunstenaar Rudy Simon, en wordt ondersteund door Stadkamer Buurtcultuur & Amateurkunst en Travers. Hij is tot en met de herfstvakantie veel te vinden in Zwolle-Zuid, af en toe vergezeld van een collega-kunstenaar. Samen met inwoners van Zwolle-Zuid bouwt hij na zaterdag ook verder aan de maquette. “Het gaat in dit project juist om de deelname van de inwoners van de wijk”, benadrukt Simon. Dat spreekt vanzelf, vindt hij: “Zwolle-Zuid is hún wijk.”

Beeld

Het gaat in dit project niet om het nauwkeurig nabouwen van de wijk zoals die nu is. Simon legt uit: “We maken geen traditionele maquette, maar we willen de beelden, wensen, indrukken en ideeën van de inwoners van Zwolle-Zuid verwerken. Hoe zien zij Zwolle-Zuid? Wat valt hen op? Wat vinden ze mooi of juist niet? Hoe moet de wijk er over twintig jaar uitzien? Welk plekje heeft een bijzondere betekenis? Het gaat ons om dat soort vragen.”

Invloed

In het project kan iedereen op zijn eigen manier meedoen. Simon: “Buurtbewoners kunnen meebouwen, maar ze kunnen door een praatje te maken of het vertellen van verhalen en ervaringen ook invloed uitoefenen op het werk.” Verder kunnen mensen met teksten, foto’s, video’s en andere vormen van handwerk bijdragen aan de wijkmaquette. Het eindproduct is daarmee helemaal afhankelijk van wat de deelnemers inbrengen. “Hoe het eruit gaat zien, is nu dus nog niet te zeggen”, zegt Simon lachend. “Dat hangt helemaal van de inwoners af. Het wordt iets wat we met elkaar verzinnen, terwijl we het maken. Dat is toch geweldig.”

Rattenorkest

Op 21 augustus is de aftrap van dit unieke project in het winkelcentrum van Zwolle-Zuid, ter hoogte van Stadkamer aan de Van der Capellenstraat 95. Van 10.00 uur tot 15.00 uur is Rudy daar met een aantal collega’s. Er zijn workshops, waaronder fotografie, inwoners kunnen bouwen aan de maquette of schilderen aan de achtergrond ervan. Er is ook een bijzonder fenomeen: een rattenorkest… Ondertussen kunnen deelnemers kennismaken met de kunstenaars en hun ideeën over Zwolle-Zuid laten horen. Deelname is gratis en geïnteresseerden kunnen nagenoeg doorlopend instromen.

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54