Afbeelding
Foto: Eigen foto

Jona Huizing en Ivo Winnubst exposeren in Galerie Bagijneweide

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZWOLLE - Jona Huizing (sieraden/fotografie) en Ivo Winnubst (schilderijen/tekeningen) exposeren in de weekenden van 5 en 6 maart en 12 en 13 maart in Galerie Bagijneweide aan de Bagijneweide 15.

Jona Huizing komt oorspronkelijk uit Zwolle maar woont al geruime tijd in Elim. “Tijdens deze expositie wil ik bezoekers graag laten meegenieten van mijn twee passies, het fotograferen van sieraden en het ontwerpen en maken van sieraden van polymeerklei. Bij mijn fotografische werken, gericht op sieraden, kijk ik altijd naar de vorm, kleur, structuur en materiaal van het sieraad. De achtergronden, die ik zelf maak of zoek, vormen dan met het sieraad een harmonieus geheel. Het is leuk om met materiaal te experimenteren. Zo wordt bijvoorbeeld plastic gesmolten met de verfafbrander waardoor er prachtige effecten en structuren ontstaan. Ook maak ik achtergronden van purschuim die ik dan in de juiste kleur, passend bij het sieraad, verf. Er zijn zo eindeloos veel mogelijkheden om een mooie achtergrond te maken. Ook vind ik regelmatig mooie dingen in de natuur die ik dan als achtergrond gebruik.”

Materiaal

Haar tweede passie ontstond ongeveer vier jaar geleden toen ze toevallig op internet voorbeelden zag van sieraden van polymeerklei. “Ik was onbekend met dit materiaal en ben toen een onderzoek begonnen. Wat een geweldig materiaal, je kunt hier zo veel mee doen. Ik ben lid van de Dutch Polymer Art Guild en heb diverse workshops gevolgd. Bij deze vereniging kun je heel fijn technieken met elkaar delen. Verder ben ik lid van Kunstenaars vereniging Palet in Zwolle en van de Kunstroute van Hoogeveen. Naast het zelf vervaardigen van sieraden geef ik ook workshops. Ik vind het heel erg leuk om mijn kennis en ervaringen met het materiaal over te brengen op de deelnemers en ben al geruime tijd docent beeldende kunst en vormgeving in het voorgezet onderwijs.” Meer informatie, waaronder over haar workshops, is te vinden op haar website www.jonahuizing.nl en de website www.kunstroutehoogeveen.nl.

‘Kunstwijzen’

Ivo Winnubst heeft als beeldend kunstenaar de laatste jaren een fascinatie voor ‘het Andere Portret’. “Ik kreeg mijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1972 tot 1977) en had daar onder meer les van gerenommeerde docenten/kunstenaars als Piet Klaasse en Herman Gordijn”, vertelt hij. “Piet Klaasse bracht mij het begrip omtrent de kracht van de lijn bij en van Herman Gordijn leerde ik het karakter en de uitstraling vast te leggen in de traditionele olieverftechnieken met glacering en withoging. Het geleerde van deze twee ‘kunstwijzen’ heeft lang gesudderd binnen mijn oeuvre en kent pas de laatste jaren een verrassende en gedurfde uitingsvorm.”

Portretten

“Op basis van een met contépotlood getekende opzet van het portret, wordt slechts het meest intrigerende deel van het schilderij uitgewerkt in dunne lagen olieverf”, legt Winnubst uit. “Zo ontstaat een uniek portret dat ‘onaf af’ in zich draagt. Het eindresultaat oogt alsof er nog voortdurend aan gewerkt dient te gaan worden. Alsof er een moment pauze tussen het model en kunstenaar is genomen voor bezinning, rust, overleg, meditatie, concentratie of anders. Soms ga ik nog verder en maak ik ‘portretten’ zonder dat de geportretteerde daarvan (altijd) op de hoogte is. Human Figures Frozen is daarvoor de zelf gekozen verzameltitel. Het zijn quasi geposeerde werken op basis van toevallige ontmoetingen als een meisje bij een stoplicht in Antwerpen of een trotse maar dakloze straatveger. Ze zijn in het moment gevonden en gefotografeerd. Later heb ik ze in het atelier, op basis van de gemaakte opnames, geschilderd in acryl- en olieverf op linnen.