Afbeelding
Foto: Jean-Pierre Jans

Wieteke van Zeil verzorgt lezing in Filmtheater Fraterhuis

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Kunsthistoricus en journalist Wieteke van Zeil is op zaterdag 5 maart van 11.00 tot 13.00 uur te gast bij de Fraterhuis Academie met haar lezing over kijken naar kunst.

Aan de hand van schitterende kunstdetails maakt ze inzichtelijk hoe we betekenis geven aan wat we zien en nodigt ze uit tot associëren, reflecteren en bovenal tot meer kijkplezier. Van Zeil (1973) is kunsthistoricus en journalist en schrijft de wekelijkse serie ‘Oog voor Detail’ in de Volkskrant die werd bekroond met een European Newspaper Award. Voor de NTR maakte ze afgelopen zomer de televisieserie ‘Kijken op gevoel’. Over kunst kijken schreef ze de boeken ‘Dichterbij’ (2015), ‘Goed kijken begint met negeren’ (2018) en ‘Altijd iets te vinden’ (2020). 

Mening

Aan de hand van schitterende kunstdetails maakt Van Zeil inzichtelijk hoe we betekenis geven aan wat we zien; welke rol bijvoorbeeld je stemming en achtergrond daarbij spelen, en waarom het zo moeilijk is van mening te veranderen. Ze nodigt ook uit tot associëren, reflecteren en bovenal tot meer kijkplezier, of je nu een beginnend kunstkijker bent of een geoefende liefhebber. In haar lezing spreekt Van Zeil over kijkplezier, nieuwe perspectieven, snelle meningen en gewogen oordelen. “We hebben over van alles en nog wat een mening, aangejaagd door de dynamiek van sociale media. Maar hoe kom je eigenlijk tot je meningen? En hoe vaak nemen we de tijd om tot een gewogen oordeel te komen? Kunst kijken kan ons helpen: kunst is geduldig, houdt je nieuwsgierig en verruimt je blik.” 

Kaarten
Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro; de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop via www.filmtheaterfraterhuis.nl of aan de kassabalie van het filmtheater, zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden