De poster van Nemia
De poster van Nemia De makers van Nemia Festival

Festival Nemia: ‘Jongeren een stem geven dat vind ik enorm belangrijk’

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Leerlingen van onderwijsroute &JIJ werken al maanden aan het festival Nemia. Stichting Zwolle Unlimited is de organisatie achter het festival. “Nemia is een festival dat wordt georganiseerd door jongeren voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Het festival wordt gehouden op 3 en 4 juli”, vertelt Duuk enthousiast. Hij is één van de leerlingen die meebouwt aan het festival. Over de vraag of hij nog een keer mee zou werken aan dit festival hoeft hij niet lang na te denken: “Jawel! Ik vind dit echt leuker dan school omdat je veel meer bezig bent in de praktijk en met wat je later wil gaan doen”.

Het thema van het festival is fantasie. “Ik vind het superleuk, we hebben met z’n allen bedacht dat dit het thema zou worden. “Ik vind het doel van het festival ook heel leuk. In de coronatijd zitten heel veel kinderen thuis, ze mogen niks en er hangt een beetje een grijze wolk over hen heen. Het doel van dit festival is dat allemaal even vergeten, om eventjes lol kunnen hebben”, vertelt Moreen. Ze is net als Duuk één van de leerlingen van onderwijsroute &JIJ. Studenten van Teachers College begeleiden de leerlingen. Student Jordi van Emmerik staat helemaal achter het concept van het festival. “We willen dat kinderen daarna toe komen even alle ellende die op dat moment plaats vindt achter zich kunnen laten, plezier kunnen hebben en zichzelf kunnen uiten.”

De jongeren hebben tijdens de voorbereiding van het festival allemaal hun eigen taak. Zo regelt Imke bijvoorbeeld met nog een paar andere leerlingen de artiesten die zullen optreden tijdens het festival. “Ik vind het heel leuk om hieraan mee te werken en om alle dingen te doen en te regelen”, zegt Imke. Ook Saul is enthousiast. “Ik heb nog nooit het eindproduct gezien natuurlijk, maar tot nu toe ziet het er wel heel cool uit!” Saul werkt samen met nog een paar andere leerlingen aan de aankleding van het festival. “Als ik het eindproduct zie zal ik denk ik nog meer trots voelen, het is wel echt heel leuk.”

Rob Bults is zakelijk en creatief leider van Zwolle Unlimited. Elke donderdagmiddag komen de leerlingen en begeleiders samen om het festival voor te bereiden. Rob Bult is daar dan ook bijna altijd te vinden. In contact zijn met jongeren vindt hij namelijk belangrijk. “Ik vind dat wij als volwassenen vaak veel te veel bedenken voor jongeren. We praten vaak veel over hen en dan beslissen we voor hen, maar we overleggen eigenlijk veel te weinig mét hen. Daar wil ik wel graag wat aan doen.” Bults ziet Nemia dan ook als meer dan alleen een festival. “Het is natuurlijk ook een educatief project waar jongeren veel van leren en ook verantwoordelijkheid krijgen. Ik heb het gevoel dat we de jongeren echt een stem geven en dat vind ik heel belangrijk.” Als het aan Bults ligt dan krijgt Nemia dus zeker een vervolg. “Zulke ideeën bedenken en die dan vervolgens uitvoeren, daar krijg ik energie van.”

Tekst: Nadine de Wit