Sjoerd Wendelaar
Sjoerd Wendelaar Foto: Radboud University

Fossielen in barnsteenOp vrijdagavond 10 november 2023 houdt Sjoerd Wendelaar, emeritus-hoogleraar Dierfysiologie aan de Radboud..

· leestijd 1 minuut Nieuws Ingezonden

Op vrijdagavond 10 november 2023 houdt Sjoerd Wendelaar, emeritus-hoogleraar Dierfysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, een lezing over fossielen in barnsteen. De lezing wordt georganiseerd door de Nederlandse Geologische Vereniging Zwolle en wordt gehouden in De Nooterhof te Zwolle.

Barnsteen, de gefossiliseerde hars van diverse soorten coniferen zoals dennen of araucarias, trok al in de steentijd de aandacht van Neanderthalers en ons soort mensen. Het komt wereldwijd voor, heeft vaak een mooie glans en is goed te bewerken als sieraad.        De rijke voorraden in het Baltische gebied worden al duizenden jaren geëxploiteerd en verhandeld via barnsteenroutes door heel Europa en het Midden-Oosten. Dat was (en is) erg winstgevend: keizer Nero schijnt al te hebben geklaagd, dat een mooi stuk barnsteen duurder was dan een gezonde slaaf. Dat barnsteen soms ook uitstekend bewaarde plantendelen en kleine diertjes bevat, was ook Aristoteles al opgevallen. Maar de studie hiervan begon pas aan het einde van de 19e eeuw, toen men zich realiseerde, dat het hier fossielen betrof, die inzicht geven in de biodiversiteit en het milieu van vele miljoenen jaren geleden. Het Baltische barnsteen is ongeveer 45 miljoen jaar oud (Eoceen) en gevormd in de enorme bossen die Midden-Europa en Scandinavië toen bedekten. Door rivieren en vooral het landijs is het als zwerfsteen verspreid geraakt tot in Nederland en Engeland. Het heeft meer dan duizend planten- en diersoorten opgeleverd. Sinds kort weten we, dat het barnsteen uit de beroemde mijnen van Myanmar uit een tropisch kust-bos uit het Krijt stamt en 100 miljoen jaar oud is. Deze plaats heeft ook al bijna duizend nieuwe soorten opgeleverd waaronder ook ééncelligen, de oudst bekende bloemen, vele insecten en andere dieren uit de tijd van de dino’s. Zo weten we, dat deze dieren ook al last hadden van teken en luizen!

De aanvang van de lezing is om 20:00 uur. De zaal is open om 18:30 uur.

Tussen 18.30 en 19.30 is het Stenenspreekuur. U kunt uw vakantievondsten, uw onbekende stenen, fossielen en mineralen laten determineren (naam geven) Er zijn een aantal amateur geologen aanwezig, die samen met u op zoek gaan naar de juiste naam van de steen, het fossiel of mineraal. Misschien hebt u een bijzondere foto gemaakt van een berg of een breuk in een bergwand en wilt u daar een verklaring voor hebben. Neem mee. De koffie staat klaar. Om 18:30 is de toegang gratis. 

Plaats: De Nooterhof Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle (door het hek direct links naar de vergader-units).

Toegang voor leden NGV Zwolle gratis. Geen lid? Hiervoor vragen wij een bijdrage van 5 euro (inclusief koffie en thee).

Vragen? Wilt u de nieuwsbrief van NGV Zwolle ontvangen? Dan graag mailtje naar arnold.kip@wxs.nl

Coen Stolk heeft alleen oog voor de basket in het duel tegen RSW Liège Basket.
Landstede Hammers wil in play-offs vooral constanter zijn Sport gisteren
Afbeelding
Lipton Ice Tea organiseert derde editie van verkiezing voor het favoriete terras van 2024Horeca-eigenaren maken dit jaar kans op een.. Nieuws Ingezonden 6 mei, 16:15
Het echtpaar van der Laan – Coenrades
Echtpaar van der Laan-Coenrades maar liefst 70 jaar getrouwd Algemeen 6 mei, 15:27