Afbeelding
Pedro Sluiter

Van butler naar Engel, aldus geschiedde

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Onder de rook van aartsengel Michaël exploiteren Arno de Boer en Henk Schippers een winkelcafé. De Engel, zo luidt de naam van een locatie vol verhalen. Te beginnen met de geschiedschrijving: Korte Ademhalingssteeg.

Wat die straatnaam betreft, Engel winkelcafé heeft echter als officiële adressering, Grote Markt 3. Terwijl de verbinding tussen het Grote Kerkplein en de Grote Markt in de geschiedenisboekjes verwijst naar misdadigers die hun laatste adem haalden voordat ze op het schavot werden terechtgesteld. De verhalensfeer is gebleven want De Boer, het gezicht van dit winkelcafé, benadrukt dat bijna alles bij hen een verhaal heeft. “Het leuke daarvan is dat wij hiermee een band met onze gasten opbouwen. Bij ons eerlijke producten met een verhalen achtergrond. Van lokale leveranciers zoals Haverkort, Harry de Smaakspecialist, Gooodyfooods en sinds kort groenten van tuinderij de Spoolderberg. In Zwolle is de factor gunnen best belangrijk. Zo sturen wij gasten, die Zwolle willen verkennen, ook naar de Sassenstraat in plaats van de Diezerstraat.” Of het moeilijk is om zowel winkel als café te zijn, dan verwijst De Boer graag naar het concept van deze zaak. “Wij zijn altijd op zoek naar de mooiste, soms unieke Engel producten. Dat levert vaak bijzondere verhalen op. Het horecadeel is wel de hoofdmoot, maar in de winter is de winkel soms belangrijker. Het is toch leuk als een echtpaar bij ons binnen wandelt waarvan de vrouw een origineel cadeau zoekt en de man rustig aan een tafeltje wacht en onderwijl onze menukaart doorneemt.”

Het winkelcafé is niet de enige werkuiting van Arno en Henk. Enige jaren geleden namen ze de Willem Jan over en gaven het schip de naam terug van weleer: Ooster-Schelde. Vanuit deze locatie zijn beiden als de Horecamannen actief. De naam zegt het al, mannen actief in de horeca. Van restylen tot een compleet nieuw horecaproduct. ‘Succesvol ondernemen is vooral weten wat je moet laten’ luidt de exploitatiegedachte waarmee de Horecamannen voor opdrachtgevers aan de slag gaan. Op een locatie die ook nog eens incidenteel verhuurd wordt. Tevens de plek waar hun duurzaamheidsgedachte een deuk heeft opgelopen doordat bierleverancier Kornuit een actie met vliegtickets is gestart. Kortom, veel werk, een drukke baan, voor Arno een hard gegeven om zijn tijd zo adequaat mogelijk in te richten. “Het komt voor dat ik tot 18.00 uur in de Engel werkzaam ben om vervolgens naar het schip te gaan waar een verjaardagsfeest op ons wacht. Dan zijn het inderdaad drukke tijden. Een overvolle dag, maar daar hou ik van. Horeca is onwijs leuk om te doen. Het idee dat je mensen gaat verblijden, daar geniet ik met volle teugen van. Zo trakteerden wij onze gasten tijdens die hete zomerse dagen op ijskoude, ingevroren druiven. Een kleine moeite, veel dankbaarheid van de gasten. In de horeca moet je een stap vooruit denken. Dat maakt dit werk makkelijker. Als iemand in het winkelcafé wacht, geef hem of haar een krant of tijdschrift. En toeristen die om uitleg van de stad vragen, krijgen van ons een kaartje met alle highlights daar op. Gewoon, ongevraagd aanbieden.”

Arno’s betrokkenheid met de stad heeft geleid tot zijn deelname bij het ZwolleFonds in de werkgroep ‘Gastvrij’. Vanuit dat fonds en mede op initiatief van Arno lopen er vanaf medio september butlers in de Luttekestraat. Zelf was hij meerdere jaren als butler verbonden aan het Librije hotel. Een periode waar hij met veel genoegen op kan terugkijken. “Veel geleerd, leuke collega’s die ik als meehelpende kracht tijdens Chef’s Revolution weer hoop te ontmoeten.” De butlers in de Luttekestraat – mogelijk dat Arno zelf ook het bekende pak aantrekt en meeloopt – richten zich vooral op de bezoekers om hen van alle gemakken te voorzien. “Attent zijn, deur openhouden, stoeltje op het terras aanschuiven, boodschappen dragen. Gewoon gezelligheid, stukje meelopen en indien gewenst de nodige informatie verstrekken. Zwolle van zijn beste kant laten zien”, aldus De Boer.

www.engelwinkelcafe.nl / www.dehorecamannen.nl