Afbeelding
Doris Smit

Zwolse binnenstad gaat over de grachten heen

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Zes jaar is Theo Runhaar regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Zwolle en omgeving. Samen met hem kijken we terug op het afgelopen jaar om vervolgens 2020 onder de loep te nemen. Runhaar is positief gestemd, ziet kansen in de groeiontwikkeling van de stad en is vooral blij met de samenwerking op meerdere terreinen. Minpuntje, de arbeidsschaarste. Gelukkig is er wel een horecavisie als kapstok. Slotvraag, welke houdbaarheidsdatum heeft Runhaar?

Wat doet de KHN? “In onze regio behartigen wij de belangen van onze leden. Zoals op het gebied van veiligheid, openbare orde, vestigingsbeleid, opleidingen, de arbeidsmarkt, een betere spreiding van de bezoektijden en waar mogelijk werken wij samen met andere (belangen)organisaties. Een voorbeeld, onze samenwerking met de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ) is het afgelopen jaar aanzienlijk verstevigd. Ook het ZwolleFonds is een belangrijke partner geworden. Samen maak je de stad sterk door gezamenlijk meer naar de stad te kijken.”

Zes jaar voorzitter, wat betekent dat voor jou? “Het promoten van de stad, het opbouwen van een netwerk, facetten van het werk die mij enorm boeien. In een stad waar de samenwerking bloeiende is. Gezamenlijk denken wij meer in oplossingen, minder in problemen. Natuurlijk kijk ik ook naar de toekomst, naar mijn rol en positie binnen de KHN. Er gaat immers veel tijd in het voorzitterschap zitten. Mocht zich een goede opvolger aandienen, dan zal ik een stapje terug doen. Zover is het nog niet.”

Leuk moment van het afgelopen jaar? Een hoogtepunt was het aanbieden van het Henk Jan bier aan onze vertrekkende burgemeester. Met ondersteuning van het ZwolleFonds, City Centrum en de HESZ. Elkaar iets gunnen en dan samenwerken. Heel mooi.”

Welke thema’s hebben in 2019 een belangrijke rol gespeeld? “Vooral de arbeidsschaarste kreeg veel aandacht. In de zomer hebben wij op de Grote Markt een banenmarkt georganiseerd. Ook hierbij in samenwerking met onder meer Deltion en Landstede. Zo is er een module opleiding horeca gestart. Ook met het UWV zijn nauwe contacten om bijvoorbeeld langdurig werklozen aan een baan te helpen. Dan is er de mogelijkheid om als flexibele kracht bij meerdere bedrijven werkzaam te zijn waardoor het eenvoudiger is om personeel voor een paar uur aan te nemen. Dat werkt naar beide kanten positief.”

En Zwolle heeft een horecavisie! “Klopt, een dik boekwerk en tevens leidraad voor de komende vijf jaren. Wat zijn de trends, hoe speel je daar als ondernemer op in, voorkom wildgroei maar kijk vooral naar de behoefte van bewoners en bezoekers. Het is beslist geen juridisch stuk, meer een visie als kapstok.”

Wat betekent dat concreet? “Wat je nu al ziet is dat de binnenstad in de toekomst over de gracht heen gaat groeien. De wijk Assendorp, een beetje de Amsterdamse Pijp van Zwolle, is een deel dat zich heel goed leent voor creatieve horeca. Of de voortgaande ontwikkeling van Dieze en nieuwe ontwikkelingen op de Pathé locatie. Maar ook, het Zwartewater gebied wat zich leent hotel en leisure en niet te vergeten, de Spoorzone. Hier kan horeca zich op hoogte ontwikkelen en Zwolle een nieuwe skyline geven. Kortom, geen roofbouw op bestaande locaties maar zoeken naar nieuwe plekken en vormen. Want Zwolle groeit en binnen die groei moet je als ondernemer kunnen voldoen een de eisen van de bezoeker. Waken voor eenheidsworst, dus verscheidenheid en vernieuwend. Dat maakt de stad herkenbaar en verrassend.”

2020? “Met de horecavisie in het achterhoofd en een voortgaande samenwerking valt er veel te behalen. Duurzaamheid, terras ontwikkeling, het promoten van een fietsenplan, het realiseren van een stadsgarderobe met grote fietsenstallingen en het autoluw maken van de binnenstad. Dus wel auto’s in de stad, niet auto leeg. Er moet wel beweging zichtbaar blijven. Onder leiding van onze nieuwe burgemeester, met hem heeft ons bestuur al een Rondje Swolle gemaakt, gaat het vast lukken om de Zwolse horeca verder te laten groeien. Ik ben ervan overtuigd dat Zwolle in de top van meest gastvrije Nederlandse steden zal blijven. Na Amsterdam hebben wij niet voor niks het predicaat ‘mooiste binnenstad’ van het land.”