Theo Runhaar.
Theo Runhaar. Pedro Sluiter

Theo Runhaar: ‘De wereld is niet maakbaar’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - ‘Dit is een grote klap’ dat zegt Robèr Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de huidige coronacrisis waar zijn bedrijfstak keihard mee wordt geconfronteerd. Regio voorzitter Theo Runhaar onderschrijft de woorden van Willemsen voor zijn leden in Zwolle en omgeving.

Het gesprek met Runhaar nu is heel anders dan drie maanden geleden. Toen waren de woorden hoopvol met uitschieters naar rijkelijk optimisme. “Na Amsterdam hebben wij het predicaat ‘mooiste binnenstad’ van het land. Ik ben ervan overtuigd dat Zwolle in de top van meest gastvrije Nederlandse steden zal blijven.” Hoe anders is de realiteit van nu. De stad, lees de horeca, is op slot en dat heeft ongekende gevolgen. “Het is een spannende tijd en we moeten maar hopen dat dit niet te lang gaat duren. Nu zijn wij overgeleverd aan het virus en wat de nabije toekomst betreft, dat is koffiedik – excusez le mot - kijken. Een ding staat vast, we moeten allemaal de schouders eronder zetten. Ik heb het gevoel dat dat ook gebeurt. Met steun van de overheid, en de gemeente.

Slapeloze nachten
Dit keer geen gesprek over duurzaamheid, terras ontwikkeling, fietsenplan, autoluw maken van de binnenstad, nee, dat alles is van een latere zorg. Steun, daar gaat het nu om, zowel geldelijk als adviserend. Runhaar: “Vanuit Horeca Nederland informeren wij onze leden met een speciale nieuwsbrief. Wij stellen ons actief op, en hebben een speciale app in het leven geroepen voor onze leden. Op die manier kan er direct en doelgericht worden gecommuniceerd. en wordt iedereen op de hoogte gehouden met alle steunmaatregelen van de overheid. Helaas zijn er hier en daar in den lande al horeca bedrijven omgevallen en als deze situatie lang gaat duren zullen er meer volgen. Ook weet ik dat de huidige situatie bij meerderen tot slapeloze nachten heeft geleid. Ik begrijp dat best. Vooral de bedrijven die net grote investeringen hebben gedaan, en daarmee hun reserves hebben aangesproken, zijn nu afhankelijk van extra financiering door de banken. En dat is ook vaak niet een twee drie geregeld .Gelukkig zijn er ook veel partijen die hen steunen door middel van uitstel van betaling van huur of reeds gefactureerde goederen. Ook leveranciers zoals brouwerijen denken mee en gemeentelijke overheden hebben ook maatregelen genomen om de liquiditeit van horeca ondernemers op peil te houden.

Zwaar weer
“Wat je vaak ziet in tijden van crisis, is de creativiteit van een ondernemer. Een enkeling gaat thuis bezorgen. Toch zijn dat er niet veel, bezorgen is een speciale tak van sport, dat doe je er niet zomaar even bij. Deze crisis dwingt ook tot nadenken, er zullen ongetwijfeld nieuwe formules op horeca gebied uit ontstaan. De les die we krijgen is dat de wereld niet maakbaar is, het gaat niet altijd zoals je wilt en gewend bent. Het is wel prachtig om te zien dat er eensgezindheid ontstaat en steun aan elkaar. Ook zijn we blij met alle initiatieven die er ontstaan om de horeca te steunen. Kortom… het is zwaar weer…. maar hopelijk gaat het zonnetje straks weer schijnen, de terrassen open en kunnen we onze gasten weer ontvangen. Het is ongetwijfeld een tijd waar we later van zullen zeggen…weet je nog ???”

Koninklijke Horeca Nederland is onlangs gestart met het platform ‘Help de Horeca’; om ondernemers te steunen in deze moeilijke periode. Via het platform www.helpdehoreca.nl kan men waardebonnen kopen om de horeca in Nederland een warm hart toe te dragen. Zodra cafés en restaurants hun deuren weer mogen openen, kunnen deze bonnen verzilverd worden.