Patrick’s Whisky, hotel Fidder..
Patrick’s Whisky, hotel Fidder.. Pedro Sluiter

Patrick’s whisky roadtrip, daar word je vrolijk van

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) VEERALLEE - Hotel Fidder, een juweeltje in het Zwolse hotelaanbod, biedt meer dan een onvergetelijke overnachting in het Jugendstilpand. Net zo bijzonder is Patrick’s Whisky Bar waar de gast kan genieten van een bijzondere collectie whisky’s, gebotteld in meer dan 700 flessen.

De hoteleigenaar neemt zijn gast dan ook graag mee op een avontuurlijke reis door de wereld van whisky, een specialiteit van het huis. In de bar, uiteraard op anderhalf meter afstand, begint Fidder aan zijn betoog. Hij neemt de tijd nu Covid-19 in zijn agenda voor lege plekken heeft gezorgd.

Speciaals
16 mei 2020, vertel………….! “Wereld whisky dag. Ik moet bekennen dat ik daar in het verleden niet echt mee bezig ben geweest. Toch is het een belangrijke dag, zeker voor whisky drinkers. Zij maken van deze dag iets speciaals, drinken iets bijzonders. Wat mij zelf betreft, ik heb geen speciale dag nodig om aan whisky te denken. Sterker, ik heb eens gezegd dat ik doorsla als het over whisky gaat. Vanaf mijn 17e ben ik met whisky bezig. Met dank aan mijn vader die op een regenachtige dag het idee opperde om een drankje te nemen. Dat was een bourbon en ik vond het best lekker. Ik ging mij er steeds meer in verdiepen, raakte volledig in de ban van het drankje en heb in de loop der jaren veel geleerd. Ik word vrolijk van whisky en raak er nooit over uitgepraat. Mijn ervaringen wil ik graag delen met anderen. De whiskybar in ons hotel – het bedrijf run ik samen met mijn zus Danielle - heb ik in 2008 naar eigen inzicht ontworpen en laten installeren. Waar ik ook blij mee ben is de aanwezigheid van de Blue Water Whiskyclub Zwolle, de BWWZ. Dit is hun thuishaven en eens per twee weken is de club hier aanwezig.”

Blend
“Whisky houdt mij dagelijks bezig. Het is 40+ (alcoholgehalte), niet zo zoet, ik vind het lekker. Om misverstanden te voorkomen, ik ben niet altijd aan het drinken. Het is de geur, de smaak, de nasmaak, er valt zoveel te ontdekken. Zoals in combinatie met bier, of een beetje water. Het bereidingsproces blijft mensenwerk, zij zorgen voor de finesses. Nog steeds heerst er onwetendheid over het product. Als ik mensen hoor zeggen ‘ik drink geen blends, alleen single malt’ denk ik, dat is onzin. De meest onderscheiden whisky ter wereld is notabene een blend. Voor mij zijn alle whisky’s gelijk, de vraag is dan, wat valt er te ontdekken? Er bestaat geen slechte whisky en goede whisky hoeft niet per se oud te zijn. Dagblad Trouw kopte dat eind februari. Daar ben ik het helemaal mee eens, ik had het zelf kunnen zeggen.”

Emotie
“Een proeverij bij ons noem ik een roadtrip met een hoeveelheid aan informatie. Voor mij is het belangrijk om te weten wat de vraag van de gast is. Wat wil men ontdekken en wat past er bij de smaakverwachting. Soms heb ik hier groepen, soms vertel ik een op een. Dat laatste vind ik best aantrekkelijk. Sowieso wil ik graag weten waarom iemand whisky drinkt. Want whisky, dat is emotie, ook een emotionele versterker. Speciaal voor mijn roadtrip heb ik placemats laten maken waarop in grote lijnen het bereidingsproces, de materialen en de diverse whisky’s staan afgebeeld. Van malty tot spicy en van fruity tot fresh. Zoveel mensen, zoveel wensen, dat geldt zeker voor whisky.”

Whisky agenda Hotel Fidder/Patrick’s Whisky Bar: 30 mei 2020 The Scotch Malt Whisky Society met ambassadeur Bob Wenting. 8 juni 2020 The Whisky Ambassador Cursus (alles onder voorbehoud)

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden