Afbeelding
Foto: Eigen foto

Toko Bali: vertrouwde naam in een nieuw jasje

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Op het moment dat de renovatie van de Diezerbrink-Thomas a Kempisstraat in de eindfase zit, opent Jolien Engels ‘Bali Zwolle’ in een vernieuwde opzet. De winkel gaat van links naar rechts, is ruimer, moderner en anders. Engels’ eerste grote stap na de overname, nu twee jaar geleden.

Het is heerlijk aan komen fietsen richting de Diezerbrink, hoek Thomas a Kempisstraat. Totaal gerenoveerd, niets doet nog herinneren aan de mooie rotonde van weleer. Ruim van opzet, het eerste zitbankje is geïnstalleerd en het aanbod van winkels groeit. Zo heeft de Stadsboer zich onlangs hier gevestigd en staat Leny’s viskraam weer op haar vertrouwde stekkie. Bali Zwolle, in de volksmond toko Bali, is met café-slijterij Stroomberg en IJzerhandel van Rossum ondernemer van het eerste uur. Engels kijkt met plezier terug op haar beginjaren als zelfstandig ondernemer. “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Die eerste twee jaren zijn omgevlogen, wel druk maar anders. Wij hebben een leuk team, medewerkers hebben veel voor elkaar over. Daarnaast voel ik mij niet echt een baas. Ik werk gewoon mee”, zegt Engels, moeder van drie kinderen die ook haar aandacht vragen. “Ik heb alles goed ingedeeld en ga op tijd naar huis. Met drie opgroeiende kinderen best pittig, maar ook zo leuk”.

Verjonging

Door corona is de vraag naar maaltijden voor thuis enorm gestegen. Toko Bali spint er garen bij. Dat is niet alleen het gevolg van de huidige pandemie. Engels: “de vraag van de klant is anders dan voorheen. Ook zie ik een verjonging wat klanten betreft. De jeugd heeft een andere vraag en door corona gaan meer van onze klanten thuis hun maaltijd zelf bereiden. Dan vragen ze ons hoe dat moet en welke ingrediënten daarbij horen. Wij geven die uitleg graag, soms tot enig geroezemoes bij klanten die buiten op hun beurt wachten.”

Bali 2.0

Vanaf het begin heeft Engels gezegd dat het restaurantdeel op termijn zal verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt een vernieuwde winkel. Bali 2.0, zo zeggen haar medewerkers. Nu is het zover, de toko maakt een stapje opzij en gaat van links naar rechts. Ruimer, mooier, moderner en met meer gerechten. Het opdoeken van het restaurantdeel heeft voor Engels geen emotionele waarde. “Ik heb daar in het verleden met plezier gewerkt maar mijn ambities zijn anders. Het restaurant heeft meer oppervlakte en voor mij de juiste plek om de toko voort te zetten. Om het eten en de vraag naar producten op peil te houden, is deze verhuizing noodzakelijk. Met het aanstellen van twee koks is mijn keukenbrigade nu ook op de gewenste sterkte. Zelf kook ik ook nog, iets wat ik graag doe. Voor sommige klanten is dat niet vanzelfsprekend. Dan willen ze thuis iets lekkers maken en vragen naar de kok voor zijn advies. Niet aan mij, ik ben blond, die kan het niet weten, zo wordt verondersteld. Ik kijk dan met een glimlach, zij weten niet dat ik meer dan twintig jaar hier heb gekookt.”

Engels heeft geen moment overwogen om de toko, nadat zij die had overgenomen, een andere naam te geven. Toko Jolien, dat klinkt niet, vindt zij. “En, heel eerlijk, de naam is ook de bekendheid. Vanaf 1977 is de toko op deze plek aanwezig. Met de verhuizing naar het voormalige restaurant, reken ik af met het verleden. Het is tijd voor iets nieuws terwijl het knusse van de toko wel degelijk blijft. In deze nieuwe winkel zijn wij klaar voor de toekomst.”