Afbeelding
Pedro Sluiter

Hoofdpersoon in nieuwe roman ‘Levensdurf’ geeft zin aan haar leven

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – ‘Levensdurf’, het vierde boek van de Zwolse schrijfster Ineke Tijmes, ligt nu in de boekhandel. Hoofdpersoon Cecile vraagt zich in de roman af wat zij en Teun, haar echtgenoot, nog gemeen hebben.

Waar de net gepensioneerde Teun zich goed voelt in zijn nieuwe leven, ontstaat er bij Cecile een leegte. Die is aanleiding voor gesprekken en het maken van keuzes voor hun of haar verdere leven. Zoals ook voorgaande boeken van Tijmes speelt ook deze roman in Zwolle.

Doelen

“Ik ben vaak met zingeving bezig”, begint de schrijfster als haar wordt gevraagd naar de aanleiding voor haar boek. Ik heb het idee dat er binnen relaties iedere keer wat verandert, met name bij het ouder worden. Je komt samen thuis te zitten en hoe geef je dat dan vorm? In feite is het in alle fases van het leven belangrijk om je af te vragen of je met de goede dingen bezig bent. Als je jonger bent, ben je meer bezig met concrete doelen als een gezin of carrière. Die dagelijkse zorgen zijn wat passé als je ouder wordt.”

Personages

Ze was eerst van plan een boek over vriendschaps- en familiebanden te schrijven. “Die leveren vaak beelden op van warmte en vertrouwdheid, terwijl dat in werkelijkheid vaak niet zo is. Ik ben begonnen met de invulling van de personages en had het verhaal in grote lijnen in het hoofd. Tijdens het schrijven is er veel veranderd. Waar het aanvankelijk ging om familiebanden en hoe mensen met elkaar omgaan, is dat verschoven naar ‘hoe geef ik als oudere vrouw zin aan mijn leven’. Tijdens het schrijven kwam ik op de titel voor het boek ‘Levensdurf’. Het gaat om dingen onder ogen te durven zien. Het lied ‘Mens, durf te leven’ van Wende komt dan ook om de hoek kijken: ‘Kom uit je kooi en vlieg de lege lucht in’.”

Zwolle

Tijmes wil in haar roman geen boodschap meegeven. “Ik laat liever aan de lezer zelf over wat die ervan vindt, welk conclusies die zelf trekt. Dat het verhaal zich tegen de achtergrond van Zwolle afspeelt, vind ik gewoon leuk. Ik woon hier al meer dan dertig jaar, voel me hier goed, het landschap is prachtig en de mensen zijn prettig.” Een nieuw boek zit nog niet in de pen. “Het is afkicken; de personages moeten even weer uit m’n hoofd. ‘Levensdurf’ heb ik niet voor een bepaalde doelgroep geschreven, maar ik weet niet of een twintiger of dertiger het boeiend vindt.”

Het boek kost 17,50 euro en is verkrijgbaar in de Zwolse boekwinkels.