Burgemeester Peter Snijders van Zwolle.
Burgemeester Peter Snijders van Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

Eindejaarsinterview met burgemeester Snijders: (0)38 Tinten Snijders

· leestijd 7 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Wie is toch de man die, zittend aan een mooie ovalen vergadertafel, onze stad bestuurt? Zijn naam: Peter H. Snijders (54 jaar), opvolger van instituut Henk Jan Meijer, zelfde politieke voorkeur, anders in de uitvoering. Beleeft zijn overgang van het platteland naar het centrum van Zwolle als ‘in een hogere versnelling’.

Heel bijzonder, zijn muzikale voorkeur die varieert van klassiek tot clubklanken. Meer weten? Lees verder want Rondje Swolle neemt de lezer graag mee op een ontdekkingstocht langs 38 soms privacy gevoelige vragen waarbij Snijders geen blad voor de mond neemt. Zelfs niet als hem naar vakantiebestemmingen wordt gevraagd, want Amerika, dat gaat hem niet worden zolang Trump daar de baas is. Met dank aan mevrouw Snijders, door onze burgervader liefkozend ‘mijn grote liefde’ genoemd. Corona – niet het drankje - is de reden dat dit interview niet in een Zwolse horecagelegenheid plaatsvindt.

Stadhuis 12.36 uur

Dalen, Hardenberg, Zwolle, een mooie rit, toch! “Ja, heel bijzonder, zeg maar de N34/340 lijn. Een prachtig gebied met de Vecht die ook langs Zwolle stroomt. Dalen is mijn geboorteplaats, Hardenberg de plaats waar ik burgemeester was en Zwolle nu. Toen ik op het provinciehuis in Zwolle werkte, was het mijn woon/werkveer lijn. Ik ken ‘m van haver tot gort, zelfs op een gewone fiets eens gereden. Bij Hardenberg was ik helemaal uitgeteld en heb een uur aan de Vecht gezeten. Achteraf zeg ik, dat gebeurde in een overmoedige bui, ik dacht dat ik het wel even zou doen”.

11 mei: “mijn geboortedatum, voorjaar, een nieuw begin, gele bloemen, daar denk ik aan”

Geeke: “met drie e’s, goed dat je dat zegt. Geeke, mijn steun en toeverlaat, mijn grote liefde, een sterke vrouw, krachtig en mooi. Ook ambitieus, momenteel doet zij een klus voor de IJsselacademie met het HCO als opdrachtgever. Zij gaat de Nedersaksische taal en cultuur op de kaart zetten. Zij maakt er veel van. Mooi om te zien.”

Kinderen: “Twee, geweldig om te zien hoe zij zich ontwikkelen en elk hun eigen pad gaan. De een (Peter Jan) studeert in Rotterdam, woont daar ook terwijl onze dochter (Hilde An) op Deltion zit en thuis woont. Door corona is ook hun bewegingsvrijheid enorm ingeperkt. Geen leuke dingen met vrienden doen, of op vakantie gaan. Ook zouden beiden voor hun studie naar het buitenland gaan. Gaat allemaal niet door, hun perspectief is dit jaar compleet anders geworden.”

Boeken: “Heel mooi, maar kom er veel te weinig aan toe. Dit (Snijders wijst naar zijn iPad) is mijn boek. Overigens, ik heb hier wel een waanzinnig boek, met veel foto’s van Jimmy Nelson. ‘Before they pass away’, gaat over gemeenschappen en verbondenheid in de wereld. Prachtig, ook een beetje in relatie tot hoe wij hier leven. Boek ligt hier in mijn kamer. Ik lees wel veel kranten en Elsevier is mijn favoriete weekblad.”

Stadhuis 12.48 uur ‘Park de Wezenlanden, een soort Vondelpark van Zwolle’

Zwolse Balletjes: “Heerlijk, ja, lekker lang om op te zuigen. Meestal heb ik de balletjes hier liggen. Vanmorgen ook nog met Wies van het Zwolse Balletjeshuis gesproken. Gelukkig heeft ze het weer drukker met kerstpakketten. In de gemeenteraad hadden wij daar best wat zorgen over.”

Zwollenaartje: “Drankje? Nee, dat is het blauwe handje. Daar dacht ik aan, heel erg zoet. Oh, het gebakje, is dat van Lindeboom of toch van een ander?”

Wonen in Zwolle: “Voor ons een nieuwe ervaring. Van het platteland naar het centrum van de stad. Alles dichtbij, een centrumgevoel, wandelen in de stad en het eten aan je voordeur. Of het nou de Mexicaan, Thai of een patatje is alles kun je thuis laten bezorgen. Dat heeft ons verrast.”

Uitgaan in Zwolle: “Nu even niet, ik mis het enorm want wij hadden ons daar op verheugd. Van ’t zomer hebben wij al op meerdere terrassen gezeten. Van de binnenstad tot het Dijkmoment. Nu is het vooral wandelen met de hond. In park de Wezenlanden, heel bijzonder. Destijds toen ik op het Provinciehuis werkte was ik nooit zo bewust van het park. Maar nu ik in de stad woon, ervaar ik hoe belangrijk zo’n park is waar steeds meer evenementen plaats vinden. Zelfs de kermis, die komt daar in 2021 weer terug. Het park is voor mij een eyeopener; een grote groene plek in de stad. Heel belangrijk, een soort Vondelpark van Zwolle.”

Stadswandeling: “Jaaa, geweldig, was heel mooi. Ik heb die wandeling met ons gezin gemaakt. Onze gids, Albert Meijering, komt uit dezelfde streek waar ik ook vandaan kom. Wij liepen de Steegjesroute. Hij verraste ons met hele kleine steegjes waar ik nog nooit doorheen was gekomen. Ons eindpunt was boven op de Sassenpoort.”

Stadhuis 12.58 uur ‘Horeca zonder toestemming openen, vind ik onverstandig’

Burgerlijke ongehoorzaamheid: “Onacceptabel, ik zet daar wel ‘eigen verantwoordelijkheid nemen’ tegenover. De horeca medio januari zonder toestemming openen, vind ik heel onverstandig. Ik snap de noodkreet, moet ook naar geluisterd worden. We hebben echt een gevaarlijk virus onder ons, dat kun je niet onderschatten.”

Droom van Lindeboom: “Dus die komen van Lindeboom heb ik begrepen. Tja, sinds maart geen gebakje meer gehad bij bruidsparen en 100-jarigen, geldt ook voor de wethouders.”

Droombaan: “Burgemeester van Zwolle!”

Ambities: “Dit ambt goed uitoefenen. Dat mensen zeggen als ik hier stop, een fijne burgemeester, goed gedaan, heeft de stad verder gebracht. Hij stond er tussenin, dat vind ik mijn opgave. Na het vertrek van mijn voorganger Henk Jan Meijer ligt de lat hoog maar wij zijn met hele mooie dingen bezig. Stationsgebied, de woonopgave, de mobiliteit, de succesvolle N35 lobby en de A28; hoe wij daar naar kijken en het kabinet inmiddels ook. Daarnaast zijn er belangrijke stappen in het veiligheidsdossier gezet. En nog te zetten. Ook de sociale agenda dat mensen, juist in deze coronatijd, meekomen.”

Stadhuis 13.12 uur ‘Doe niet zo stom Pap!’

Bucketlist: “Ik ben niet zo van een bucket list. In coronatijd merk ik dat kleine dingen veel belangrijker zijn dan een bucket list. Hoe is het met je naasten, kinderen, ouders, vrienden die je mist, zeg maar de ontmoeting.”

Boek & film: “In deze drukke periode ontspan ik makkelijker met een film, het is minder intensief dan lezen. Actiefilms zijn voor mij pure ontspanning.”

Muziek: “Ik heb een brede muzikale belangstelling, dat gaat van klassiek tot lekkere club muziek. Ik ga niet dansend door de kamer. Uit gekkigheid doe ik dat wel bij mijn dochter. Dan zegt zij: doe niet zo stom, pap. Zij lokt het een beetje uit als ik zo raar sta te hannesen.”

Auto: “Het liefst rij ik zelf, maar ik heb een hele goede chauffeur. Zelf hebben wij een Renault 4, bouwjaar 1965. Mijn schoonvader is dealer van dat merk geweest. Die R4 is een overblijfsel en gaat nooit meer weg.”

Koken: “Nee, ik ben niet zo’n grote liefhebber, maar kan heerlijk van eten genieten. Italiaans koken lukt mij wel, is niet zo moeilijk. Ik ben best jaloers op mannen die wel koken.”

TV kijken: “Ik ben een Duitsland freak en op zondagavond genoot ik van Derrick en Tatort op NDR. Crime-series boeien mij altijd al, echt niet vanwege de Zwolse situatie. Nu zijn het vooral de actualiteitenprogramma’s al betrap ik mij er op dat ik af en toe even weg zap.”

Vrijetijdskleding: “Heerlijk, casual, spijkerbroek met polo. Na mijn werk gaat thuis direct het pak uit.”

Vakantie: “Dat is zon of sneeuw, de boel loslaten. Onze bestemming is dan Italië of Oostenrijk. Onze kinderen willen altijd verder, buiten Europa. Ik zou dat ook samen met mijn vrouw gaan doen, maar zij wil absoluut niet naar Amerika zo lang Trump aan de macht is.”

Stadhuis 13.22 uur ‘Er moet gelachen worden’

Websites: “Funda wordt door mij momenteel het vaakst aangeklikt. Wij kijken heel breed en in alle prijsklassen naar een appartement of vrijstaand huis in Zwolle. Daarnaast zijn autosites en YouTube mijn favoriete sites.”

Sport: “Vooral mountainbiken en wandelen. Volgend jaar willen wij met zes man een wandeltocht van een week in Italië (Assisi) maken. Ons besluit valt of staat met corona.”

Geloof: “De kracht van de mens zelf, daar zit mijn geloof vooral in.”

Humor: “Er moet gelachen worden, ik ben vooral gevoelig voor sfeer. Een gangmaker kun je mij niet noemen en voor het vertellen van een goede mop moet je niet bij mij zijn. Die mislukt altijd, dus begin ik daar niet aan.”

Romantiek: “Daar moet ik ontspannen voor zijn. Het is niet het eerste waar ik aan denk, zeker niet in mijn werk. Wandelen door het prachtige decor van de binnenstad of ’s avonds laat op een terrasje zitten. Kan ook romantisch zijn.”

Geld: “Niet het allerbelangrijkste in het leven, wel belangrijk om te kunnen leven. Misschien een wenselijk antwoord, maar het is een waarheid als een koe. Op een gegeven moment heb je genoeg; ik heb genoeg.”

Stadhuis 13.32 uur ‘Ik heb genormeerd’

Mondkapje: “Iets waarvan ik een jaar geleden niet had gedacht dat wij die massaal zouden gaan dragen.”

Anderhalve meter: “De belangrijkste en meest effectieve maatregel die er is om het coronavirus tegen te houden. Daar geloof ik echt heel erg in.”

30 meter: “De bufferzone bij de abortuskliniek, dat was lastig. Een afweging tussen grondrecht/recht op betoging enerzijds en het recht om geen inbreuk te maken op het menselijke privédomein. Was moeilijk maar iemand moet daar normeren. Dat is de burgemeester die dat op basis van regelgeving doet. Ik heb genormeerd.”

Stadhuis 13.40 uur ‘Een nieuwe wereld, we gaan niet terug’

2020, was me het jaartje wel! “Helemaal mee eens, niets aan toe te voegen; uitroepteken.”

Kerst: “Dit jaar anders dan andere jaren. Normaal gesproken zitten wij met familie en vrienden in het Zillertal in Oostenrijk. In de sneeuw, white X-mas van Wham, dat sfeertje. Heel lekker vertoeven om dan met Oud & Nieuw terug te zijn op mijn post in de gemeente. Maar dit jaar dus thuis met de kinderen.”

2021: “Een nieuwe wereld, we gaan niet terug, we gaan door met wat wij geleerd hebben van 2020. Daar zitten ook mooie elementen in, flexibeler geworden en vooral geleerd hoe belangrijk het is om elkaar te leren zien.”

16 september 2025: “Lijkt heel ver weg, het moment van een mogelijke herbenoeming. Ik ben daar nu absoluut niet mee bezig. Belangrijkste is waar we nu zijn en wat er moet gebeuren.”

Vuurwerk: “Dit jaar dus niet; carbid schieten, dan kijken we naar de stand van zaken wat verstandig is om te doen. Voor mij zit daar geen sentiment van emotie in vanwege mijn verleden in een carbid actieve omgeving. Als het hier mag, dan heel kleinschalig en zeker geen vervanging voor vuurwerk.” (daags na het interview neemt de gemeente het besluit: geen carbid in Zwolle/PdJ)

Nieuwjaarsspeech: “Er is geen Nieuwjaarsreceptie, wel komt er een mooi alternatief. Aan de ene kant jammer dat er geen Nieuwjaarsontmoeting is. Er komt een Nieuwjaarsgroet met terug- en vooruitblik waar wij zoveel mogelijk Zwollenaren mee bereiken. Het gaat digitaal, we zijn dit jaar tenslotte gedigitaliseerd.”

Ik wens alle Zwollenaren……..: “Een heel goed en liefdevol 2021; dat we elkaar weer heel veel mogen ontmoeten en zien. Vooral: leuke dingen met elkaar doen.”

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle.
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13