Thuisbezorgservice 'In de Zwolsche Pot' van Thomas Veltman (cafe de Kleine).
Thuisbezorgservice 'In de Zwolsche Pot' van Thomas Veltman (cafe de Kleine). Pedro Sluiter

In de Zwolsche Pot: Stamppot met dikke jus

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Met de overname – begin dit jaar - van eetcafé de Kleine verwacht horecaman Thomas Veltman een nieuwe dimensie aan zijn CV te kunnen toevoegen. Niet wetend dat drie weken na de overname de horeca op slot gaat. Zijn droom valt in duigen, of, toch niet.

De heropening deze zomer brengt de gast weer terug. Helaas niet voor lang want de 2e lockdown hakt er stevig in. Uitzicht op heropening is nog ver te zoeken. Maar, de horeca denkt creatief en in oplossingen. Politiek Nederland heeft te doen met de branche terwijl de Telegraaf vorige week woensdag kopte: horeca gebukt onder kaalslag, buurtcafé kwijnt weg. Wat kan wel? Er wordt zelfs buiten de eigen comfortzone gedacht. Horecamensen als buddy in de zorg. Het klinkt onwerkelijk maar het is een realiteit. Corona verandert de maatschappij en zeker het sociale leven. Gelukkig is het glas ook halfvol en worden thuismaaltijden als een ware tsunami vanuit de horeca aangeboden. Zwolle blijft niet achter, een nieuwe naam meldt zich aan het front: ‘In de Zwolsche Pot’, naar een idee van Veltman.

Hoe Zwolsch is die pot eigenlijk? “Het is meer de naam die eigenlijk heel spontaan door mij is bedacht. En ja, natuurlijk met een link naar de destijds heel populaire televisieserie In de Vlaamsche Pot. Voor de zekerheid heb ik de naam direct vastgelegd. Wat wij, ik doe het samen met Harry Halleen, zeker gebruiken in onze maaltijden is de Zwolsche mosterd.”

Die maaltijden, vooral stamppotten en stoofgerechten…..? “De menukaart van de Kleine leent zich bij uitstek voor thuismaaltijden. Naast de bekende klassieke stamppotten, ook vegetarische, bieden wij graag een variatie. Met een knipoog naar het oer Hollandse product. Zo maken wij een spruitjesmenu met komijnekaas. Vroeger moest ik niets van spruitjes hebben, vond ze bitter. Dat is niet meer zo. Ook gaan wij iets met chili con carne doen. Mexicaans? Ja, maar inmiddels ook heel Nederlands geworden. Vooraf heb ik de nodige research gedaan. Wat kan wel en wat niet maar ook gekeken wat de supermarkten aan verse maaltijden bieden. Op onze manier geven wij een twist aan onze puree, is het vlees puur ambachtelijk en bij een lekkere stamppot hoort natuurlijk een dikke jus. Trouwens, onze gehaktbal wordt door kenners omschreven als de lekkerste. Daarmee is het eetcafé ook groot geworden.”

Is ‘In de Zwolsche Pot’ nauw verweven met jouw eetcafé? “Deels wel maar je moet beide zaken los van elkaar zien. ‘In de Zwolsche Pot’ is mijn antwoord op de verplichte horecasluiting. Stel dat het een groot succes wordt, dan heb ik nog een aparte locatie met een keuken om van daaruit de stad verder te bedienen. Zover is het nog niet.”

Mis je het eetcafé? “Absoluut en dan vooral het contact met de gast. Nu bezorgen wij en het enige contact dat je hebt met de klant is het bezorgen van een doos met eten tot bij voordeur. Dan wordt de wereld voor een horecaman wel een stuk kleiner. Voor mij persoonlijk was de start met De Kleine verre van optimaal. Na drie weken moest de zaak vanwege corona weer dicht.”

De tweewekelijkse persconferentie van Rutte en De Jonge, kijk jij daar hals rijkend naar uit? Met name de aangekondigde maatregelen? ”Niet altijd, het nieuws is zo snel, binnen een half uurtje weet je het. Ik heb ook moeite met Rutte. Het is vaak onduidelijk, ze laten je in het ongewisse. Dat de horeca steun krijgt, is goed maar het is slechts een doekje voor het bloeden. De vaste lasten gaan door. Ik ben al blij als ik met ‘In de Zwolsche Pot’ break-even kan draaien.”

Tot slot, Kerst 2020, wordt het eenzaam zoals Hazes Sr. ooit eens zong? “Ik vrees dat het allemaal nog veel langer gaat duren. Kerst dit jaar? Het zal stil zijn op straat. Heel erg jammer want horeca brengt reuring in de stad. Dat is nu helemaal verdwenen. Misschien dat een stamppot op kerstavond de sfeer kan verhogen.”

www.indezwolschepot.nl

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54