Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Burgemeester Peter Snijders: de man, het ambt, zijn thuis(front) & Amalia

· leestijd 7 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

It’s a human sign
When things go wrong
When the scent of her lingers
And temptation’s strong

Het zijn de eerste regels uit de song Cold Heart van Elton John en Dua Lipa. Een lied waar burgemeester Peter Snijders blij en vrolijk van wordt. Een mooie opstap naar het traditionele eindejaargesprek met de eerste burger van een stad waarover Snijders zegt: ‘hier burgemeester zijn voelt als de hoofdprijs. Dit is een droombaan’. Maar ook: ‘een keer per jaar beklim ik de Peperbus en dit jaar deed ik dat samen met de Kamerheer van de Koning, Coby Zandbergen.’ 

Wat heeft Snijders nog meer voor ons in petto? Om daarachter te komen leek het ons gepast om de Sassenpoort – inmiddels twintig jaar een vaste rubriek op Rondje Swolle - als basis te gebruiken voor een heel leuk gesprek. Met dank aan Corry Gillissen, onze gastvrouw in de Poort.

2021. “Een jaar dat voor iedereen anders is verlopen, want corona bleek ons allemaal te verrassen. Sprak ik verleden jaar de wens uit om elkaar vaak te ontmoeten, werd het een jaar van grilligheid en onvoorspelbaarheid. Ook spannend. Zelf kreeg ik corona en moest noodgedwongen thuis in quarantaine. Ik weet dat een vaccin helpt om corona onder controle te krijgen, maar mensen maken daarin zelf een afweging om het wel of niet te doen. Ik zou iedereen gunnen om het wel te doen.”

Monitoren. “Wij zijn in een enorme versnelling terecht gekomen wat de snelheid van het nieuws betreft. In mijn mailbox zit altijd veel post. Dat en de feiten geven mij een goed beeld hoe het sentiment in de stad is. Ik kan wel zeggen dat door social en de reguliere media ik verslaafd ben aan nieuws. Ik wil het nieuws snel binnenhalen. Voor mij een basis hoe ik naar de stad kijk en wat ik moet doen. Zo heb ik veel app contact, onze organisatie moet daar nog aan wennen. Als er in de stad iets gebeurt dan weet ik dat vrij snel. Daar kan een officieel kanaal niet tegenop. Het betekent dat ik altijd ‘aan’ moet staan, burgemeester ben je 24/7.”

Droombaan. “Bij mijn komst heb ik gezegd, dit is een droombaan. En dat is nog steeds zo. Dat houdt de mensen in de stad ook bezig. Ik word daar meerdere keren op aangesproken. ‘Burgemeester, wat maakt u wat mee in deze stad’ en toch loop of fiets ik met heel veel plezier door de stad en merk dat de sfeer goed is. Mensen zijn hier heel openhartig en zetten de schouders eronder. Ik vind het belangrijk dat ik voor hen benaderbaar ben. Hoe groter de stad, hoe moeilijker het is om die laagdrempeligheid vast te houden. Naast burgemeester ben ik ook voorzitter van de Veiligheidsregio en tevens voorzitter van de regio Zwolle waarin 22 gemeenten zitting hebben. Mijn agenda staat zwaar onder druk, het is een keuze die ik gemaakt hebt.”

Hulpburgemeesters. “Behoudens een Nachtburgemeester (Jeroen van Doornik) en een Fietsburgemeester (Marijn de Vries) is er nu ook een Klimaatburgemeester (Spencer Roozeboom). Een jeugdburgemeester zou een mooie toevoeging zijn. In de gemeenteraad is daar over gesproken en ook via de wethouders. Een vast hulpburgemeestersoverleg is een optie.”

Ongeregeldheden. “Deze stad wordt niet vernield, die woorden heb ik heel oprecht en vanuit het diepst van mijn ziel uitgesproken. Er waren eerst ongeregeldheden bij de invoering van de avondklok. Grote groepen rellende jongeren in de stad. Mensen willen dit niet en wij gaan dat ook niet toestaan. Als burgemeester hoop je dat het nooit zover zal komen, maar je weet ook dat je hiermee geconfronteerd kan worden. Zeker in een grote stad. Je merkt wel dat door corona bij een deel van de mensen een grote onzekerheid heerst. Laten we vooral niet vergeten dat het hele grote midden dit ook vervelend vindt, maar het is even niet anders.”

De markt. “Ik vind de markt van enorme toegevoegde waarde in deze stad. Zelf ben ik, vanwege het vrij zijn, meer op de zaterdagmarkt gericht. Wij halen daar met heel veel plezier heerlijke noten of kaas en versproducten. Je kan er zelfs hele goede warme sokken kopen. Ik zie wel dat bij ons op het Kerkplein het aantal kraampjes met stoffen en kleding minder is geworden. Zeker op de vrijdag. Het online kopen heeft hier zeker mee te maken. Toch blijft de markt een uniek product, waar mensen blijven komen. Het is een ontmoetingsplek en hoort bij de dynamiek van een stad als Zwolle.”

Gemeenteraadsverkiezingen. “Daar verheug ik mij op en we zijn al met de voorbereidende werkzaamheden bezig. Altijd een mooi moment dat mensen mogen kiezen en het debat aan de voorkant. Waar staan alle partijen? Over gemeentelijke zaken als woningbouw, energie en veiligheid, maar ook het sociale. Er valt echt wat te kiezen. Te veel partijen? In Zwolle valt dat mee. Volt doet volgend jaar in Zwolle mee, misschien komen er nog meer nieuwe partijen. In de gemeenteraad wordt veel gediscussieerd en de besluitvorming gebeurt heel zorgvuldig. Ik ben eigenlijk best trots op onze raad. Dat hangt niet af van het aantal partijen. Landelijk gezien vind ik dat er meer gedisciplineerd vergaderd moet worden. Dat hangt niet af van het aantal partijen. Men heeft het vaak over elkaar en dat vind ik een slechte ontwikkeling voor het land. In Zwolle zie je dat gelukkig niet. Ik denk dat Zwolle een mooi voorbeeld voor het land zou kunnen zijn ‘hoe het ook kan’. Scherp zijn op de inhoud? Geen probleem, dat hadden wij ook tijdens het debat over de Zwartewaterzone. Het was oprecht.”

Verbinding. “Ik ben een groot voorstander dat mensen in hun vrijheid keuzes kunnen maken. Dat wordt minder daar waar jij de vrijheid van een ander raakt. Dan gaat het schuren, dan moet je de verantwoordelijkheid nemen. Verbinding, het is nog steeds een mooi woord want samen maak je de stad. Aan mij de taak om mensen bij elkaar te brengen. Zeggen wat je doet, doen wat je zegt. Het grote midden in Zwolle wil gewoon op een fijne manier met elkaar samenleven en goede dingen doen. Zwolle is ook de stad met de meeste vrijwilligers; een dienstenstad.”

Thuis. “Privémomenten, ik koester ze maar mijn werk houdt feitelijk nooit op. Dus stadsaangelegenheden zijn ook thuis soms het onderwerp van gesprek. Dan zeg ik, wij moeten weg, echt weg om er ook fysiek niet mee bezig te zijn. Ik merk dat sinds ik burgemeester van Zwolle ben, mijn vrouw Geeke zich meer betrokken voelt bij de stad. Meer dan in vorige gemeenten. Daar moet ik af en toe aan wennen. Omdat het secretariaat haar wekelijks mijn agenda stuurt, is ze op de hoogte waar ik ben.”

Gastvrijheid. “Dan denk ik aan persoonlijk contact met onze inwoners. Vanwege corona is dat veelal niet mogelijk waardoor nieuwe inwoners van ons nu een welkomstbrief en een zakje bloemzaad krijgen. Dat is niet wat je wil. Gastvrijheid in deze stad merken ook onze vrienden als zij ons bezoeken. Sinds kort hebben wij een nieuwe gemeentesecretaris en griffier; twee toppers. De gemeentesecretaris kwam per trein naar Zwolle, wandelt richting het stadhuis en wordt door onbekenden op straat met een goedemorgen aangesproken. Wij vinden dat normaal maar buitenstaanders kijken daarvan op.”

Peter Snijders van kind tot slapen onder de Sassenpoort

Hoe waren uw kinderjaren? “Ik was een kind dat graag ergens bij betrokken was. En nee, aan politiek dacht ik toen niet. Ik speelde met vrachtwagens, wilde chauffeur of directeur bij een transportbedrijf zijn. Bij de jeugdafdeling van het Wereld Natuur Fonds was ik lid. Dat maatschappelijke zat er vroeg in, komt ook vanwege onze buurman die burgemeester was. Een jongeman van 28, 29 jaar, een leuke vrouw en leuke kinderen waar ik mee optrok. Die man was Ivo Opstelten, in mijn ogen een echte burgemeester, reed in een Volvo, rookte sigaren en had een zware stem. Fijne buren naast de winkel van mijn ouders.”

Uw ouders, vertel! “Ik ben in vrijheid opgegroeid, mocht zelf op ontdekkingsreis gaan maar bij ons aan de keukentafel werd niet veel besproken. Meestal ging het over de alledaagse dingen en over drugs waren zij duidelijk: niet doen. Die behoefte heb ik ook nooit gehad. Gastvrijheid stond bij mijn ouders voorop; zo heeft mijn oma de laatste tien, twaalf jaar bij ons in huis heeft gewoond.”

Dan gaat u in Groningen studeren. Modelstudent of feestganger? “Op mijn studie Bestuurskunde kijk ik met veel plezier terug. Ik zat in een leuke studiegroep, ook feesten met bier, geen joints, wel gezellig.”

Mijn vrouw Geeke is ook mijn jeugdliefde? “Absoluut, niet alleen jeugdliefde maar ook destijds mijn buurmeisje. Dat deel ik met de burgemeester van Kampen die ook met zijn jeugdliefde en buurmeisje getrouwd is. Het schept een band.”

Als ze u vragen, doet u dan mee aan de Slimste Mens? “Eigenlijk houd ik niet van spelletjes, want ik kan slecht tegen mijn verlies. Ik lijk heel aardig, maar het gaat mij echt om de winst. Maar ja, ik zou dus wel meedoen hoewel je ook behoorlijk onderuit kunt gaan. Uiteindelijk zou ik dat ook weer niet erg vinden.”

Jullie zoektocht naar een geschikt koophuis in Zwolle heeft nog geen resultaat gebracht, toch? “Klopt maar die zoektocht gaat gestaag door hoewel wij, net als vele anderen, de tijd niet mee hebben. Het liefst woon ik dicht bij het centrum of aan de rand van de stad. Als burgemeester ook lastig om in een race met veertig anderen mee te doen voor een woning. Een burgemeester mag niet overal wonen, aan bepaalde voorschriften moet ik voldoen.”

Waar u woont, zit daar een ja/ja sticker op de brievenbus? “Omdat ik graag alles wil weten is zo’n sticker voor mij geen punt van discussie. Ik geef toe, maatschappelijk niet zo verantwoord. Waar wij nu wonen krijgen wij helemaal niet veel reclame in de brievenbus. Dus een sticker plakken is niet eens aan de orde.”

Sassenpoort of de Peperbus, kies! “Onmogelijke vraag, ik kies voor de Stationsweg waar je aan het eind zowel de Peperbus als de Sassenpoort ziet. Dan hoef je niet te kiezen. Wat weinigen weten is dat ik jaarlijks op Koningsdag de Peperbus beklim om de vlag uit te hangen. Dat deed ik dit jaar samen met de Kamerheer van de Koning, Coby Zandbergen. Een waanzinnig moment. De klok van de Sassenpoort hoor ik vanuit mijn slaapkamer ieder kwartier slaan. Ook mooi.”

Bent u een Oranjefan en zo ja, gaat u het boek van Claudia de Breij over Amalia lezen? “Zeker, sterker nog, dat boek stond op mijn – als dienaar van de Koning - verlanglijstje voor Sinterklaas. Mijn beide kinderen krijgen het boek ook, Amalia wordt hun toekomstige Koningin.”

U bent een muziekliefhebber, welke plaat heeft een speciale betekenis voor u? “Emotioneel gezien is dat ‘Soldier on’ van Direct; de eerste corona golf, de dronefilm van de Stentor, zo mooi, ik kreeg daar de kriebels van. Een lege stad, een vol ziekenhuis, je vraagt je af waar gaan wij naar toe? Waar ik echt vrolijk van word is Cold Heart van Elton John en Dua Lipa. Daar word ik blij van.”

Afbeelding
Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 5 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 22 uur geleden