Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Het echte verhaal over Blauwvingers

· leestijd 1 minuut Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Zwollenaren, maar ook velen van buiten de stad, kennen de Sassenpoort. Een poort die in de top 100 staat van Nederlandse Monumenten. De poort heeft ook de status van Blue Shield monument; mocht een rampspoed zich voordoen dan wordt de Sassenpoort met voorrang beschermd. 

Lezers van Rondje Swolle kennen de poort als thema van deze pagina waarin informatie over stadse aangelegenheden wordt geboden, soms met een knipoog. Een bezoek aan de Sassenpoort is een mogelijkheid om wat dieper in de historie van de poort te duiken. Aan de hand van een gids worden bezoekers heel gedetailleerd voorzien van weetjes en feiten van deze gezichtsbepalende poort.

Mix

Corry Gillissen, zzp’er en vanuit die branche nauw betrokken bij de Sassenpoort, is naast bestuurslid van de Stichting Exploitatie Sassenpoort tevens regelaar van en over de Sassenpoort. Ook begeleidt zij groepen bezoekers in de poort. Haar bedrijfsnaam luidt Regelarij Zwolle en vanuit dat bedrijf is Corry tevens bekend van onder andere Proef Zwolle, een mix van eten met cultuur en wandelen. Ze omschrijft zichzelf als: ‘een intelligente en sociale duizendpoot die geniet van het organiseren en regelen van zaken waar mensen blij van worden’. Maar ook: ‘hoe maak je van Zwolle bijvoorbeeld een beleving voor juist ook de jongere generatie. Hoe zorg je ervoor dat de kinderen van nu, later hun eigen kinderen weer meenemen naar Zwolle omdat dat vroeger zo leuk was.’

Museaal

Gillissen, geboren in Amsterdam, sindsdien ruim twintig keer verhuisd, woont vanaf 1998 in Zwolle. “Eigenlijk heb ik mij nooit ergens thuis gevoeld maar in Zwolle wel”, zegt ze met een glimlach. De regelarij bracht haar in contact met de mensen achter de schermen van de Sassenpoort. In 2019 treedt ze toe tot het bestuur en worden haar poort-uren beduidend meer. “: Het gaat goed met de poort, wij timmeren aan de weg en zijn absoluut een deel van de binnenstad. Toch willen wij nog meer zichtbaar zijn en worden. Daartoe is er een masterplan ontwikkeld met vragen als: wat willen we, welke verhalen willen we vertellen en is de museale kant van de Sassenpoort een hoofddoel. De Sassenpoort symboliseert Zwolle en vanuit die hoedanigheid vind ik de poort belangrijker dan de Peperbus.”

Scheldwoord

Al lopend en deels verkennend door de Sassenpoort komt de term Blauwvinger ter sprake. Het blijkt, deels uit de historische overlevering, dat het woord Blauwvinger ooit eens een scheldwoord was. Blauwvinger stond voor meineed en heeft kennelijk niets te maken met het tellen door Zwollenaren van geld. Afijn, het hele verhaal weten? Corry Gillissen vertelt het met veel plezier.

De Sassenpoort is geopend; woensdag tot en met zondag vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur (zaterdag al vanaf 11.00 uur). Aanraders in de poort: de Sassenpoort maquette gemaakt door Jan en Ine van der Burgt, skydive Zwolle en de ruimte waar ene heer van Ittersum gedurende zeventien jaar gevangen werd gehouden. Tijdens de komende kerstvakantie is de poort zeven dagen in de week geopend.