Het Thomas Orkest.
Het Thomas Orkest. Foto: YZ Photography

Koningsnacht- en dag als vanouds: livemuziek, kleedjesmarkt en vuurwerk

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(Door Peter de Jong)

Met carnaval een beetje kunnen proeven van live-events maar nu gaat het echt helemaal los: Koningsnacht- en dag zoals wij het gewend waren. Dat betekent veel livemuziek op de diverse podia bij horeca in de Zwolse binnenstad, de beroemde kleedjesmarkt in de Diezerstraat en het traditionele vuurwerk. Kortom, wij zijn weer terug bij af en da’s maar goed ook.

Na twee jaar min of meer in gedwongen ruste, is de Horeca Evenementen Stichting Zwolle, de HESZ, weer druk met de voorbereidingen van het feest ter gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem Alexander. Geen ‘Sassendonk in je honk’, ‘Sassenstream’ of een Straatfestival online, het waren slechts vervangers van het echte feest. Dus komt de HESZ – als organisator van de Zwolse Oranjefeesten - weer bijeen om het nodige voorwerk te verrichten. Een draaiboek van voorgaande feesten ligt op tafel hetgeen niet wegneemt dat de komende feesten het etiquette ‘DUURZAAMHEID’ opgeplakt krijgen. 


Leen Ripke. - Foto: Marijke Ripke

“In feite ook een morele plicht van het publiek dat men in de openlucht de te gebruiken plastic bekers in de daarvoor bestemde afvalcontainers deponeert”, aldus een zegsman van de HESZ. Het is duidelijk, wij zitten in een soort van overgangsjaar waarin de cafe’s hun voorraad plastic bekers kunnen opmaken. En ja, de gemeente zal dit nauwlettend in de gaten houden. Zie het als een vorm van bewustwording; een proces waarmee iedereen te maken krijgt. “Genieten van het aanbod artiesten maar ook aandacht voor een schone stad. Tijdens het Stadsfestival, later dit jaar, zal er een proef met duurzame bekers worden gehouden. Alles in het kader van Europese richtnormen zoals die volgend jaar gaan gelden.

Kleedjesmarkt

De HESZ is blij, heeft er volop zin in want het mag weer, de maatschappij zit niet meer op een uitgaansslot. Weliswaar hebben sommige bij de HESZ aangesloten bedrijven te kampen met personele problemen, de algemene stemming blijkt positief te zijn. “Waar iets kan, daar gebeurt iets en worden er activiteiten georganiseerd. Zo zal de populaire kleedjesmarkt terugkeren en dat is voor veel mensen een reden om naar de stad te komen. Er gelden voor deelnemers een aantal regels: deze markt is bestemd voor kinderen van 6 tot 12 jaar, geen professionele verkoop, verkoop van etenswaar is niet toegestaan en verkoop mag tussen 07.00 en 12.00 uur met een uurtje vooraf om spullen te brengen”, zegt Anja Louwerse namens de HESZ.

Artiesten

Ook dit jaar, of is het juist dit jaar na alle coronaperikelen, zijn er veel optredens van artiesten en dj’s. De Zwolse horeca laat zich als gastheer voor de samenleving van hun beste kant zien. 


Hans Stroeve. - Eigen foto

Voor elk wat wils want of je nu van Nederlandstalig, Goud van Oud, dance, karaoke, een orkest of een draaiende dj houdt, alles komt aan bod. Voor de liefhebbers van vuurwerk wordt het Oranjefeest rond 22.00 uur op het Rodetorenplein afgesloten met het traditionele vuurwerk. Dat betekent overigens niet het einde van Koningsdag want in en rond diverse kroegen wordt er doorgefeest.

Info: www.hesz.nl