De organisatie van de Paasspeurtocht Zwolle, van links af: De Stadsbakker, Patisserie & Chocolaterie Lindeboom en Bonbonnerie Borrel. Wies Dul van het Zwols Balletjeshuis was helaas verhinderd.
De organisatie van de Paasspeurtocht Zwolle, van links af: De Stadsbakker, Patisserie & Chocolaterie Lindeboom en Bonbonnerie Borrel. Wies Dul van het Zwols Balletjeshuis was helaas verhinderd. Foto: Pedro Sluiter

Ambachtelijke paasspeurtocht door historisch Zwolle

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

Vier ondernemers en het Academiehuis Grote Kerk werken gezamenlijk aan de 2e Paasspeurtocht in Zwolle. Het resultaat is een (gezins)wandeling door het centrum van Zwolle waarbij 16 opdrachten evenzovele letters opleveren die één woord vormen. Verleden jaar was de eerste editie met ruim 140 wandelaars uiterst succesvol. Dit jaar, is de verwachting, gaat dat aantal vele malen overtroffen worden. De voortekenen lijken gunstig, zeker wat de weersvooruitzichten ons bieden: zonnetje, droog weer met een lekkere temperatuur; prima wandelweer.

In de aanloop naar Pasen vindt op Goede Vrijdag 15 april 2022 de tweede editie plaats van een Paasspeurtocht georganiseerd door vier ambachtelijke Zwolse bedrijven met het Academiehuis Grote Kerk als begin- en eindpunt. Het initiatief van deze tocht werd verleden jaar door twee Zwolse ambachtelijke ondernemers geïntroduceerd: De Stadsbakker van Arend Kistemaker en de Bonbonnerie Borrel van Peter van der Molen. 

Dit jaar hebben Patisserie & Chocolaterie Lindeboom en het Zwols Balletjeshuis van Wies Duk zich aangesloten bij de organisatie. Om het centrale punt van deze tocht beter in beeld te hebben is de organisatie verheugd met deelname van het Academiehuis Grote Kerk. Een mooi staaltje van samenwerking tussen bedrijven die vanuit het ambacht produceren. Kistemaker wil daar wel een kanttekening bij plaatsen. “Ons contact verloopt veelal ad hoc. Op zich niet vreemd want onze drukke werkzaamheden maken het moeilijk om met iedereen eenzelfde moment voor overleg te vinden. Desondanks lukt het ons toch om ook voor dit jaar een aantrekkelijke Paasspeurtocht samen te stellen met veel prijzen.”

Prijzen

De route van deze Paasspeurtocht loopt via bekende straten en winkels kriskras door het centrum van Zwolle. Deelnemers krijgen de opdracht mee om via 16 vragen het finale woord te vinden. Zo wordt er gevraagd naar letters in een straatnaam, kan er geproefd worden bij deelnemende winkels, is er een horeca gerelateerde vraag en van een bekend internationaal concern wordt een letter als tweede letter van het eindwoord gevraagd. “Om zoveel mogelijk deelnemers kans op een van de vele prijzen te geven, zijn de vragen heel toegankelijk. Verleden jaar lag dat anders, daar hebben wij van geleerd”, zegt Van Der Molen.

Potloden

De gemeente Zwolle doet dit jaar ook mee. De manier waarop verdient een compliment aan het adres van Kistemaker. “Soms zijn er van die momenten dat ik even niet aan brood denk maar gewoon aan een situatie daarbuiten. Dit keer waren het de onlangs gehouden gemeenteraadsverkiezingen. Zwolle had een opkomst van 50 procent. Dus dacht ik, dan zijn er nog 50 procent aan rode potloden over. Ik heb gevraagd of ik die mocht hebben voor onze Paaspeurtocht. Op het stadhuis vond men dat een geweldig idee en via wethouder De Heer kreeg ik 600 rode potloden. Die gebruiken wij voor het invullen van de 16 vragen van onze tocht.” Hoe eenvoudig kan het zijn!

Vrijdag 15 april 2022 tussen 09.30 uur en 15.00 uur Paasspeurtocht, melden bij het Academiehuis Grote Kerk. Deelname is gratis.