Derde zege op rij voor PEC Zwolle na knotsgekke slotfase

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Ooit met ADO heeft Mike van Duinen wel eens een keer met 3-2 gewonnen in de slotfase. Veel gekker dan afgelopen zondag, zo moet de aanvaller bekennen, heeft hij ze ook nauwelijks meegemaakt. "Deze komt wel in het rijtje.”

PEC Zwolle lijkt een kwartier voor tijd kansloos en begraven tegen de tien van FC Utrecht (1-3). Mede dankzij twee doelpunten van Van Duinen, en wat hulp van de VAR, wint PEC Zwolle alsnog van Utrecht (4-3). Zo pakt PEC in de eerste drie duels onder trainer Jaap Stam negen punten. "Als je dat van tevoren had gezegd, had ik je voor gek verklaard", glundert Van Duinen.

Vergeten is de slechte openingsfase van de thuisploeg, waarin het geen antwoord heeft op het spel van Utrecht en de 0-1 van Simon Gustafson tot stand komt. Ook uit het collectieve geheugen verdwenen is de fase tussen minuut 55 en 75, waarin PEC op een 1-3 achterstand komt en er nauwelijks zicht is op verbetering. Sommige supporters gaan alvast naar huis, omdat ze geen hoop meer hebben op een resultaat. Dat komt er op wonderbaarlijke wijze alsnog. Na de 2-3 van Thomas Lam is het de beurt van Van Duinen. "Ik had na die 2-3 echt nog het geloof dat de 3-3 er zou komen. Maar dit, nee dat niet."

Als eerste mag Van Duinen in de negentigste minuut aanleggen voor een penalty. Mark van der Maarel kegelt Kingsley Ehizibue onderuit. Kuipers geeft in eerste instantie een vrije trap, maar bedenkt zich op aanraden van de VAR. De tijd tot het nemen van de strafschop duurt lang, maar de Hagenees blijft koel. "Ik zie al die jongens gek doen om mij af te leiden, maar daar heb ik niets mee. Het haalt mij niet uit mijn concentratie." Dat blijkt als hij koeltjes de 3-3 binnenschiet.

Daarmee is het feest nog niet voorbij, want Van Duinen wordt in de 95ste minuut diep gestuurd en scoort opnieuw. Een kolkend MAC3PARK stadion en een gekkenhuis is het gevolg. "Na de 3-1 blijf je wel gaan, maar niet met het idee dat er nog wat inzit. Dit is echt een van de gekste wedstrijden die ik ooit heb meegemaakt."

Van Duinen is na de winterstop een van de spelers die is opgeleefd onder Stam. Met drie doelpunten uit drie duels is zijn rendement prima te noemen. Al speelt niet alleen de trainer daar een rol in, ook de liefde geeft hem vleugels. "Ja, zij geeft mij energie en ik geef haar energie. Dan weet je wel genoeg toch?", lacht de aanvaller.

Dankzij de knotsgekke zege is PEC Zwolle nu de nummer tien op de ranglijst. De voorsprong op nummer zestien FC Emmen is maar drie punten. "We moeten ons nog niet rijk rekenen. Al is dit wel heel lekker."