Afbeelding

Koningsspelen en 'Move on Marslanden'

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - Sportparkmanager Robbert Bonsink kijkt terug op geslaagde activiteiten op Sportpark Marslanden. Op vrijdag 12 april waren de Koningsspelen, met zo'n achthonderd leerlingen van zes basisscholen die bewogen, plezier maakten en samenwerkten. Tijdens 'Move on Marslanden' werden veertig leerlingen van het Thomas Á Kempis College opgeleid tot sport- en spelbegeleider.

Zo is er dit jaar op Marslanden een samenwerking ontstaan door veel partijen, waar vooral de deelnemende kinderen baat bij hadden, maar uiteraard ook de partijen en organisaties zelf. Kort gezegd waren de Koningsspelen een grote ervaringsplek voor studenten en leerlingen.

Partijen die samengewerkt hebben ten aanzien van de Koningsspelen zijn het Thomas a Kempis College (TAK) met leerlingen die aanbod verzorgden en Landstede Sport & Bewegen die ook een bijdrage hebben geleverd aan het aanbod, maar ook een rol hebben gespeeld bij de coaching van de TAK-leerlingen. Daarnaast hebben studenten van Sport, Bewegen en Gezondheid voor een gezonde lunch gezorgd voor alle vrijwilligers en hebben studenten van Landstede Zorg & Welzijn in twee dagen tijd het sportpark versierd en allerlei zorg- en faciliterende taken op zich genomen. Ook waren er dit jaar voor het eerst deelnemers van De Twijn (speciaal onderwijs) die hebben deelgenomen aan het reguliere programma. Samen met SportService Zwolle, Fysiomobilae (EHBO) en Stichting Sportpark Marslanden, zorgden zij voor een mooie sportdag.

Derde editie 'Move On Marslanden'

Dit jaar is het onderwijsprogramma 'Move On Marslanden' voor de derde keer aangeboden en georganiseerd. Een samenwerking tussen het Thomas a Kempis College (TAK), SportService Zwolle, Landstede Sport & Bewegen en Stichting Sportpark Marslanden. Het gaat om een lesprogramma voor leerlingen van TAK die BSM volgen (Bewegen, Sport & Maatschappij).

In het lesprogramma worden allereerst studenten van Landstede Sport & Bewegen opgeleid tot 'coach'. Vervolgens gaan de Landstede studenten, de leerlingen van TAK opleiden tot sport- en spelbegeleider. Ze leren hoe je voor de groep moet staan, hoe je een activiteit aan moet bieden en hoe je deze kunt aanpassen, maar ook hoe je met bepaalde doelgroepen om moet gaan. Een train-de-trainer traject. Vervolgens moeten de TAK-leerlingen ook stages lopen in de praktijk om ervaring op te doen.

Tijdens de lesdagen op Sportpark Marslanden gaan de leerlingen en studenten ook oefenen met “echte” doelgroepen. Zo bieden ze sportactiviteiten aan voor de 55+ Beweeggroepen, voor cliënten van Frion en voor kinderen van de voetbalschool van SV Zwolle. Zo leren de leerlingen in de praktijk hoe het is om voor verschillende doelgroepen te staan en om je sport aan te bieden. Vervolgens gaan de leerlingen van TAK ook in de praktijkervaring op doen bij onder andere de Koningsspelen en de Verstoppertjes Arena die op Marslanden worden georganiseerd. Ook dit jaar is de samenwerking goed verlopen en zijn er weer veertig leerlingen opgeleid tot sport- en spelbegeleider.

Afbeelding