Afbeelding

'Als je compleet onder de modder zit, wordt het lopen er niet prettiger op'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - 650 deelnemers zijn van de partij op de derde editie van de Seven Stars Zwolse MudRun. Het is een record. In het steeds breder wordende scala aan Zwolse sport- en doe activiteiten heeft het actieve gebeuren rond Sportpark Het Hoge Laar snel een mooie plek verworven.

Kinderen, individuele deelnemers, bedrijven en teams zijn zaterdag present en trotseren de 24 obstakels. Onder meer verspringen in een zandbak, klimmen en balanceren op balken en uiteraard is er de onvermijdelijke modder. Erik Schonewille van SportService Zwolle is projectcoördinator. “Het is een initiatief van clubs op en rond Het Hoge Laar, Thor en de Hopman Kippersgroep. SportService Zwolle zorgt voor de coördinatie. Het is vooral een activiteit voor de ‘fun', benadrukt hij. “We kennen geen tijdwaarneming, er is geen jury en evenmin een ranglijst of prijzengeld. Alleen een shirt, een herinneringsmedaille en een foto. De opbrengst gaat volledig naar Monicares Foundation, een stichting die zich bekommert om Zwolse gezinnen die het financieel moeilijk hebben als gevolg van ongeneeslijke ziektes in hun kring.“

De ‘MudRun’ begint met een Kids Run van anderhalve kilometer. Daarna zijn de teams en de masters aan de beurt. Meedoen is dus belangrijker dan winnen. Vooral de 24 hindernissen vormen de voornaamste uitdaging. Het is voor John Berendsen (37) en Paul Gellings (35) ook de reden geweest om mee te doen. Toen ’de buikjes te dik werden’ schreven ze zich ooit in voor de Halve Marathon van Zwolle 2005. ”We wilden per sé binnen de twee uur finishen. Het lukte ons net op een paar seconden." Het loopvirus is nooit meer verdwenen bij de twee vrienden die gezelschap krijgen van de zus van Berendsen, Angret (44). Binnen een uur terug zijn en alle obstakels netjes afwerken is de simpele doelstelling van het drietal. Als ze na 53 minuten bij het eindpunt het laatste lastige obstakel van ringen en touwen nemen is de klus geklaard. “Door samenwerking zijn die hindernissen prima te doen al was de ‘mudwalk’ in het Westerveldse bos taai. Als je compleet onder de modder zit wordt het lopen er ook niet prettiger op. Maar het was vooral een hele leuke ervaring.”

Tevredenheid ook bij de organisatie na afloop. Schonewille: “Het is bovenal een gemoedelijk event. Dat spreekt aan. We hebben Monicares Foundation een cheque van zevenduizend euro mogen aanbieden. Een mooiere stimulans om door te gaan is er niet."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding