Gillian Justiana en de vlag van Curacao.
Gillian Justiana en de vlag van Curacao. Pedro Sluiter Foto

Gillian Justiana kan eindelijk eens de kinderen van school halen

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

VOETBAL

Voordat de Curaçao-klus, als rechterhand van Guus Hiddink, op zijn pad kwam had oud-prof Gillian Justiana al besloten dat dit seizoen zijn laatste als voetballer ging worden. De Zwollenaar (29) leefde vier jaren lang in een moordend tempo, waarvan hij nu pas inziet hoe zwaar dat was.

“Hoe heb ik dat zo lang kunnen volhouden?”, vraagt Justiana zich wel eens af nu hij tijd heeft om aan te schuiven voor het avondeten of de kinderen van school te halen en ze op bed te leggen. “Ik heb echt veel gemist”, beseft de man waar veel media de laatste twee maanden iets van wilden. Sinds bekend is dat Justiana assistent-trainer wordt van Hiddink bij het land waar hij zestien keer voor in actie kwam (Curaçao dus), weten ze hem te vinden. Media veelal uit Curaçao en uit de regio rondom Spakenburg, waar hij bekend maakte per direct te stoppen bij IJsselmeervogels.

Mede daarom vindt Justiana het wel leuk dat dit verhaal ergens anders over gaat. Over het luizenleventje dat hij als profvoetballer leidde bijvoorbeeld, en hoe dat contrasteerde met de jaren daarna, in het ‘echte leven’.

Schoonmaker of conciërge

Justiana is ambitieus: op den duur wil hij als trainer in het betaald voetbal aan de slag. In die trainersloopbaan investeert hij nu al minimaal vier jaren. Het was in de laatste twee jaren van zijn profbestaan (twee seizoenen FC Zwolle, zes seizoenen Helmond Sport) dat de linksbenige verdediger tot het inzicht kwam dat hij aan de bak moest om na zijn loopbaan niet in een zwart gat te vallen, en veroordeeld te zijn tot rotbaantjes.

Hij zag het vaker bij oud-voetballers, en ook oud-ploeggenoten die hij sprak waren in deze valkuil getrapt. “Die waren dan schoonmaker, of beveiliger, of conciërge geworden. Dat wilde ik niet. Ik heb ook geen miljoenen verdiend, dus ik moest sowieso nog iets erbij gaan doen.”Dat iets werd assistent-trainer bij PSV O12 en de oprichting van voetbalschool AJ Soccerdreams met Yassine Assa in Zwolle. In 2018 keerde hij terug bij PEC, waar hij het O10-team ging trainen. In 2019 kwam daar het assistent-trainerschap van O17 bij.

‘Dat was echt zwaar’

In de tussentijd voetbalde hij ook nog steeds, sinds 2017/2018 bij IJsselmeervogels in de tweede divisie, en zijn dagelijkse leven contrasteerde nogal met zijn tijd als prof. “Een luizenleventje was dat”, geeft Justiana aan. “Als profvoetballer ben je meestal om twee uur klaar. Dan ga je op de bank hangen, playstationen, je hebt een leuk salaris dus je gaat wat shoppen, je doet wat boodschappen.” 

Van die situatie naar echte leven: het brak hem in zijn eerste jaar na het profvoetbal bijna op. “Dat was mijn zwaarste jaar. Ik werkte van acht uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s middags bij PSV. Daarna van vijf tot zeven in de auto naar IJsselmeervogels in Spakenburg, was ik twaalf uur thuis. Dat was echt zwaar”, herinnert Justiana, die het volhield omdat hij wist waar hij het voor deed. “Het was een investering in mijn loopbaan. En ik kreeg er ook wel energie van.” De investeringen hebben zich uitbetaald. Justiana is op zijn plek als jeugdtrainer bij PEC en bij zijn nog altijd groeiende voetbalschool.

Iets opgeven

Een fulltime-baan bij PEC Zwolle, mede-eigenaar van een groeiende voetbalschool, voetballer van IJsselmeervogels, vader van twee kinderen. Dit kalenderjaar kwam bij Justiana het besef dat hij iets op moest geven en dus hakte hij de knoop door: 2020/2021 ging zijn laatste seizoen als voetballer worden. Toen de Curacao-klus op zijn pad kwam, was ook daar geen ruimte meer voor.“Ik heb het hartstikke naar mijn zin bij PEC Zwolle. En de voetbalschool is iets van ons... Dat wilde ik sowieso niet opgeven. In mijn optiek zat er niets anders op dan per direct stoppen bij IJsselmeervogels. Dat was best wel emotioneel, want ik zat daar echt goed op mijn plek. Ik was aanvoerder en had er ook een contract getekend voor onbepaalde tijd. Na dit seizoen zou ik betrokken blijven bij het eerste elftal.”

Zaalvoetbal

Hoewel zijn veldvoetballoopbaan er nu wel opzit, blijft de honger naar de bal bestaan. Het maakt dat Justiana zich heeft aangesloten in de zaal bij het IFC Zwolle van zijn compaan Yassine Assa. Dat team speelt op het tweede landelijke niveau. “Dat is heel vrijblijvend. Ik trainde een paar keer mee en voor ik het wist had ik m’n eerste wedstrijd gespeeld. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd, of het team mij nodig heeft en of het in m’n agenda past.”

Gillian Justiana in zijn tenue van AJ Soccerdreams voor de shirts van de clubs, en het land, die hij diende.