Kegelaars Jaap Heetebrij (links) en Gert Bos achter de schermen bij de oude houten banen, die al jaren niet meer in gebruik zijn.
Kegelaars Jaap Heetebrij (links) en Gert Bos achter de schermen bij de oude houten banen, die al jaren niet meer in gebruik zijn. Foto: Pedro Sluiter

Stichting Zwols Kegelhuis blijft strijdvaardig na teleurstellende hoorzitting

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

KEGELEN

De hoorzitting in de gemeenteraad heeft niets opgeleverd voor de kegelaars die het Zwols Kegelhuis aan de Van Wevelinkhovenstraat moeten verlaten. De stichting die het gebouw beheert geeft de strijd echter niet op en sluit zelfs een gang naar de rechter niet uit.

De gebruikers van het Kegelhuis moeten voor september 2021 een nieuw onderkomen hebben gevonden want het 52 jaar oude gebouw gaat samen met de Stilohal tegen de vlakte om plaats te maken voor woningbouw. In 2017 kwam er onder druk van de plaatselijke politiek een toezegging van sportwethouder De Heer dat hij zich ging inspannen om een nieuw onderkomen te vinden zodat de kegelsport voor Zwolle behouden zou blijven.

Sportpark Marslanden en het Hoge Laar kwamen in de afgelopen jaren voorbij als opties, maar die locaties bleken niet geschikt, of te duur. De voorstellen voor nieuwe locaties die sinds 2017 zijn gedaan waren in de ogen van het stichtingsbestuur niet acceptabel. Gesproken wordt van een vruchteloze gang langs hallen en gebouwen met een beperking, of een financiële onhaalbaarheid voor de stichting.

Volgens het stichtingsbestuur zijn er wel opties in Zwolle. Met een ruimte in de (nieuwe) WRZV-Hallen, de multifunctionele sporthal Victorium, het Mac3PArk Stadion, de Wijenbelt (Berkum), het Anker (Westenholte) of Urbana zouden de kegelaars prima uit de voeten kunnen. Op al deze locaties zit of komt een horecafunctie en dat is een belangrijke voorwaarde voor de kegelaars.

Nieuwe motie

De PvdA gaat nu een nieuwe motie indienen om wethouder De Heer te bewegen een onderkomen te vinden. Die partij steunt de kegelaars in hun opvatting dat De Heer zich wel heel makkelijk van zijn taken heeft gekwijnd. Wat de kegelaars met name stoorde was dat de wethouder “in zijn pogingen om te voldoen aan de toezegging zijn betoog slechts baseerde op het gering aantal kegelaars aangesloten bij de bond (circa 35). Hij is voorbij gegaan aan de vele andere beoefenaars van de sport die niet zijn aangesloten bij de genoemde kegelbond”, schrijft het stichtingsbestuur.

Dat De Heer ook voorbij ging aan de sociale wijkfunctie van het gebouw, omdat er volgens de wethouder genoeg alternatieven zijn voor de andere clubjes die het gebouw bevolken, vindt voorzitter Marcel van Vilsteren van stichting Zwols Kegelhuis niet het grootste bezwaar. Hij richt zich met zijn stichting op de kegelaars. Naast die 35 van de ZKB zijn er meer dan honderd andere kegelaars die wekelijks van het gebouw gebruik maken en daarnaast zijn er normaal gesproken meerdere toernooien/wedstrijden door het jaar heen.

Kille afrekening

Van Vilsteren stelt dat de gemeente een morele plicht heeft om de kegelaars van een nieuw onderkomen te voorzien. De stichting heeft in 1967 zelf een gebouw neergezet en heeft zich al die tijd zelf bedropen. “Het kille afrekenen met het verleden en met de geweldige positie die het Kegelhuis meer dan vijftig jaar heeft gehad, zonder een cent subsidie in al die jaren, stuit ons zeer tegen de borst.”