Kevin Beeker aan de bal voor Landstede Hammers in de wedstrijd tegen The Hague Royals.
Kevin Beeker aan de bal voor Landstede Hammers in de wedstrijd tegen The Hague Royals. Foto: Pedro Sluiter

Bleeker: ‘ik zal gewoon weer moeten bewijzen dat ik van waarde ben’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

BASKETBAL

De wedstrijd tegen laagvlieger The Hague Royals (97-47) biedt Landstede Hammers alle ruimte om Kevin Bleeker een comfortabele rentree te gunnen. De boomlange center komt er pas in het vierde kwart van de ongelijke strijd lekker door, maar dat is niet zo gek na dertien maanden blessureleed.

Het hoogtepuntje van zijn wedstrijd komt ergens halverwege het vierde en laatste kwart als Bleeker de bal krijgt aangespeeld van Niek van der Plas en scoort met een lekkere dunk. Zijn teamgenoten juichen, net zoals ze dat doen bij zijn eerste score van de wedstrijd. Een week eerder gebeurde dat nog massaler en talrijker toen Bleeker zijn eerste minuten maakte in de oefenwedstrijd tegen Almere Sailors en tot veertien punten en dertien rebounds kwam.

Tegen de Haagse nieuwkomer op het hoogste niveau blijft het bij acht punten en negen rebounds, geproduceerd in ruim 21 minuten speeltijd (voornamelijk in het tweede en vierde kwart).

“Natuurlijk is er nog genoeg ruimte om te verbeteren, maar nu overheerst gewoon de blijdschap van dat ik weer speel”, zegt Bleeker kort na zijn eerste competitiewedstrijd in dertien maanden tijd. Hij ziet er wat gehavend uit met een pleister onder zijn oog. Het resultaat van een elleboogstoot van Jozo Rados op de training. “Ongelukkig, we zaten in hetzelfde team zelfs. Een bedrijfsongeval.” Met zulke teamgenoten heb je geen tegenstanders nodig. Bleeker kan er om lachen en dat is goed te begrijpen. Hij voelt zich eindelijk weer speler. De knie die hem al die tijd aan de kant heeft gehouden, doorstaat de twee wedstrijden goed. Het is nu vooral een kwestie van minuten maken en weer in het ritme komen.

‘Te laat of verkeerde beslissing’

“Af en toe gaat het spel nog wat te snel. Daar moet ik nog aan wennen. Wanneer je dingen in een split second moet besluiten ben ik af en toe nog te laat. Of maak ik de verkeerde beslissing. Dat zijn dingen die je vooral tijdens wedstrijden moet ondergaan. Een kwestie van minuten maken”, zegt Bleeker, die weet dat hij geduldig moet zijn met zichzelf. “Ik denk niet dat het realistisch is dat als je er dertien maanden hebt uitgelegen dat je dan meteen weer in het ritme zit. Daar geef ik mezelf de tijd voor. Ik maak me nog niet zo druk als er dingen fout gaan. Dat hoort erbij.”

‘Onderdeel van het team’

Bleeker weet dat hij zich bovendien eerst maar weer eens in de basisploeg moet knokken. “Het is niet zo dat de rooie loper wordt uitgelegd. Ik zal gewoon weer moeten bewijzen dat ik van waarde ben en op mijn plek heb je ook gewoon een aantal spelers die het heel sterk doen dit seizoen. Dus het is aan mij om te laten zien dat ik iets toevoeg. Ik ben me wel altijd onderdeel van het team blijven voelen en het is aan mij om nu te laten zien dat ik minuten verdien.”

Kevin Bleeker op weg naar de basket voor Landstede Hammers..
Landstede Hammers vsThe Hague Royals.
Landstede Hammers vsThe Hague Royals.
Landstede Hammers vsThe Hague Royals.
Landstede Hammers vsThe Hague Royals.
Landstede Hammers vsThe Hague Royals.