Zwollenaar Patrick Maat heeft zich sinds een jaar of twee op het darts gestort en ging dit jaar zelfs voor een PDC-tourkaart.
Zwollenaar Patrick Maat heeft zich sinds een jaar of twee op het darts gestort en ging dit jaar zelfs voor een PDC-tourkaart. Foto: Pedro Sluiter

Patrick Maat ziet dartsdroom voor even uiteenspatten door te hoge temperatuur

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

DARTS

Kent u dat verhaal van die Zwolse darter/amateurvoetballer die een Tourkaart voor de PDC probeerde te bemachtigen? Die reed vijf en half uur naar Niedernhausen, Duitsland, om na twee temperatuurmetingen onverrichter zake weer terug te keren. “Je leeft er zo naar toe en dan is het ineens afgelopen”, sipt Patrick Maat, die zichzelf al naast, of tegenover, Raymond van Barneveld zag staan.

Een kille hal met tientallen dartborden naast elkaar en slechts het geluid van voetstappen en pijlen die het bord raken. Amateurs die een gokje wagen of er jarenlang op hun zolderkamer voor hebben getraind en oude bekenden die hun tourkaart proberen te heroveren. Zodat ze mee kunnen doen aan de (kwalificaties van) grote tv-toernooien en misschien zelfs, aan het einde van het jaar, aan de WK in Alexandra Palace. Dat is de Q-School. Een behoorlijke ‘degradatie’ voor iemand als vijfvoudig wereldkampioen Van Barneveld, maar voor Maat was het de plek waar zijn droom uit zou moeten komen. Na maandenlange voorbereiding -training en het regelen van sponsoren- kreeg hij echter niet eens de kans. 

Na twee temperatuurmetingen (”37,1 en 36,8”) mocht hij in Niedernhausen de vloer niet op en dat gold ook voor zijn reisgenoot en dartspartner Berry Pater. “Die had 36,2 gemeten, maar omdat-ie bij mij in de auto had gezeten mocht hij ook niet meedoen.” Maat mocht even later nog een keer meten, maar ook na een korte rustperiode en zonder jas en pet, zakte zijn temperatuur niet.

Maat voelde zich ontredderd en, gevoed door een taalbarrière, onzeker. “Op zo’n moment sta je met je mond vol tanden. Je hebt hartstikke veel zin om daar te gooien en dan wordt er gevraagd of alles goed met je gaat. Ik had nergens last van, maar ja, leg alles maar eens uit, in goed Duits of Engels. Ze zeiden tegen Berry dat ik beginnende verschijnselen van corona had. Dat was onzin. Ik zei dat ik vrijdag nog negatief had getest. Dus ‘laat mij maar testen’, zei ik, maar dat wilden ze niet”, aldus Maat, die nog steeds niet weet waar nou precies de grens lag. Hij vermoed bij 36,5 graden. Feit is dat hij en Pater op zondag 14 februari ontgoocheld, aangeslagen en zonder een pijl te hebben gegooid in de auto stapten om terug te reizen naar Zwolle.

“Vijf en een half uur in de auto voor niks, en dan kun je ook nog eens vijf en half uur terug. Ontzettend balen voor mezelf, maar ook voor alle mensen die achter me staan, sponsoren. Je bent al gauw 2000 euro kwijt als je aan zo’n toernooi wilt mee doen. Inschrijving is al 550 euro en dan het hotel, eten, drinken.” Qua sponsoren had Maat niet te klagen. “Ik had het shirt zo’n beetje vol. De gunfactor is er zeker wel”, zegt Maat, die nog wel een paar dagen van slag was. “Je vraagt je de hele tijd af ‘hoe kan dat nou?’” De 27-jarige Zwollenaar heeft er nog geen antwoord op gevonden.

Maat richt zijn pijlen nu op deelname aan de Challenge Tour, een serie toernooien in Europa waarmee hij alsnog een Tourkaart kan veroveren, maar dan wel pas voor 2022. “Ik hoop dat ik de Challenge Tour mag gooien. Het is even afwachten”, zegt Maat.

Sponsoren

“De meesten zijn coulant en zeggen ‘hou dat geld en ga verder met wat je aan het doen bent. Zorg dat je die Challenge Tour gaat gooien en steek daar het geld en de energie in.’”

Amateurvoetbal

Patrick Maat kennen we vooral als voetballer in het Zwolse amateurvoetbal. Hij speelt sinds vorig seizoen met HTC in de derde klasse op zaterdag en kwam daarvoor altijd uit voor SV Zwolle op zondag. Het was altijd zijn belangrijkste hobby, maar sinds een jaar of twee is de prioriteit verschoven naar de dartsbaan. In de Zwolse dartscompetitie begon Maat bij Ons Cafe waar hij hij werd ‘gescout’ door het team van Supportershome PEC. “Veel vrienden zeiden van ‘als jij zo makkelijk gooit zonder er iets voor te doen, moet je het misschien eens hogerop gaan zoeken.’” Hoe hoog de Zwollenaar uiteindelijk kan komen is de vraag, maar dat de combinatie met voetballen in een eerste elftal lastig wordt staat vast.

‘Darts heeft voorrang’

“Ik heb al wel een gesprek gehad met de trainer (Arjen Plessen, MdR). Ik wil best bij HTC blijven, maar ik moet keuzes gaan maken. Als ik de Challenge Tour speel, ben ik er meerdere weekeinden niet.” De kans bestaat ook dat Maat trainingen moet laten schieten omdat hij gaat meedoen aan de Sallandse Darts Competitie (SDC). “Het darts heeft nu voorrang.”

Afbeelding
Afscheid voorman Natuur en Milieu Overijssel: “Organisatie heeft positieve klank gekregen" Algemeen 31 mei, 16:43
Afbeelding
Vier dominicaanse broeders verhuizen uit klooster Algemeen 31 mei, 16:41
Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34