Stan Wissink van HTC is nog altijd de laatste winnaar van de Salverda Trofee, na twee seizoenen zonder uitreiking.
Stan Wissink van HTC is nog altijd de laatste winnaar van de Salverda Trofee, na twee seizoenen zonder uitreiking. Foto: Pedro Sluiter (archief)

Salverda Trofee Zwolle gaat vijftiende jaargang in

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Spelers en speelsters in het Zwolse amateurvoetbal strijden ook volgend seizoen weer om de Salverda Trofee met het individuele gevecht om de topscorerstitel en de teamstrijd om de minste tegengoals. Dit seizoen is er net als vorig jaar helaas geen uitreiking, maar de samenwerking tussen BrugMedia en Salverda Bouw gaat na de zomer een vijftiende jaargang in.

Hinneman Slof van Dieze West was de eerste winnaar in 2008 en Stan Wissink de laatste in 2019. Door corona zag Youp Kok vorig jaar een aanstaande titel in rook opgaan. De SVI-spits was al goed voor zeventien doelpunten in zeventien wedstrijden de eerste klasse en hard op weg om de trofee, die hem een seizoen eerder op de laatste speeldag ontglipte, op te eisen. De organisatie van de topscorerscompetitie volgde de KNVB in het ‘als niet gespeeld beschouwen van de competitie’ en dat was botte pech voor Kok.

Dat er dit seizoen geen uitreiking komt, zal niemand verbazen. Het seizoen was pas vijf, zes wedstrijden onderweg met Berkum-spits Jonathan van Marle als voorlopige koploper bij de mannen (met vijf doelpunten in de hoofdklasse). SVI ging met twee tegengoals aan de leiding in de strijd om de minste tegengoals.

Vijfde seizoen vrouwen

Bij de vrouwen ging Yvette van Daelen aan de leiding met al zes doelpunten voor Be Quick ‘28 en in de strijd om de minste tegengoals stond SV Zwolle bovenaan met één tegendoelpunt. Sinds het seizoen 2017/2018 is de Salverda Trofee er ook voor het vrouwenvoetbal. Erica de Bok van EDON won de eerste twee edities en vorig jaar stond Celine van Velsen van Berkum nipt bovenaan toen corona roet in het eten gooide. Nu is er dus voor het tweede jaar op rij geen uitreiking, maar na de zomer gaat de Salverda Trofee voor vrouwen een vijfde jaargang in.

Tegelijk met het lanceren van de Salverda Trofee voor vrouwen in Zwolle begonnen Salverda Bouw en weekblad De Brug ook in Kampen met de doelpuntenstrijd. Özhan Kardag en Wilbert Wessels wonnen de eerste twee edities. De eerder genoemde Jonathan van Marle is voor volgend seizoen één van de grote kanshebbers in Kampen. Hij verruilt Berkum voor IJVV.

Geldprijzen

Voor de winnaar ligt er weer een geldbedrag van 500 euro klaar met daaraan verbonden de teamprijs van 250 euro. De nummer twee in de eindstand krijgt 200 euro en de nummer drie 100 euro. Het team dat aan het einde van het seizoen de minste goals heeft geïncasseerd kan rekenen op 250 euro.