Het cruciale moment in de wedstrijd PEC Zwolle-Ajax. Lamprou grijpt mis waardoor Haller kan binnenkoppen in een leeg doel: 0-2. Aanvoerder Bram van Polen ziet het misgaan.
Het cruciale moment in de wedstrijd PEC Zwolle-Ajax. Lamprou grijpt mis waardoor Haller kan binnenkoppen in een leeg doel: 0-2. Aanvoerder Bram van Polen ziet het misgaan. Foto: Hans Smit

Misser Lamprou is breekpunt in duel met Ajax, maar doelman doet het verder ‘hartstikke goed’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE 

Aangezien een keeper zijn handen mag gebruiken zou je toch verwachten dat Kostas Lamprou de hoekschop waaruit de 0-2 valt op zijn minst kan wegstompen, ook al is hij een kopje kleiner dan Sébastien Haller. De doelman van PEC tast echter volledig mis. Het is de eerste keer dit seizoen dat Lamprou als schuldige kan worden aangewezen voor een tegengoal, maar het is wel gelijk het breekpunt in de wedstrijd tegen Ajax.

Lamprou wordt door PEC Zwolle in bescherming genomen na de 0-2 nederlaag, of wil zelf niet. Hij verschijnt in ieder geval niet in de ruimte waar verslaggevers van de regionale en lokale media klaar staan om spelers te ondervragen over de wedstrijd tegen Ajax. In plaats daarvan komen Mees de Wit, die tegen zijn oude club speelde, Sam Kersten en trainer Art Langeler de mannen met kladblokken en camera’s tegemoet. 

Iedereen is het erover eens dat PEC Zwolle helemaal niet onaardig voor de dag komt en dat er aanknopingspunten zijn voor de volgende wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Feit is wel dat PEC in aanloop naar die kraker op zondag in de Adelaarshorst voor de vierde keer op rij verliest en dat de druk er voor de IJsselderby dus vol op staat. 

Een aanknopingspunt is volgens Kersten dat PEC de huid tegen Ajax duur verkoopt. “Verdedigend stond het best goed en we hebben niet veel kansen weggegeven”, zegt de centrale verdediger, die erkent dat de 0-2, na 68 minuten, wel een cadeautje is. 

“Die bal komt in de vijf meter. Kostas moet hem hebben, maar het gebeurde een beetje achter me. Misschien werd-ie een beetje geblokt”, vermoedt Kersten, die weet dat de voor een keeper kleine Lamprou (1m78) vaak goed, overtuigend uit zijn doel komt. “Aan zijn lengte ligt het niet. Misschien timede hij verkeerd”, aldus Kersten over het moment waarbij Lamprou inderdaad slecht timet en volledig mistast. De corner die de keeper zelf veroorzaakt door een ziedend schot van Mazraoui nog net aan te raken wordt een nachtmerrie omdat Haller eenvoudig kan inkoppen en met zijn tweede de wedstrijd beslist. “Hij had moeten stompen of iets anders moeten doen, maar die mag natuurlijk nooit zo ingekopt worden”, weet Langeler, die het niet eens is met de suggestie dat Lamprou een matige seizoenstart beleeft. 

“Hij is wel overtuigend in zijn rol in het team en we zijn vol van vertrouwen in hem. Hij doet het hartstikke goed. Dit is denk ik zijn eerste fout”, aldus de trainer die uiteraard teleurgesteld is in de seizoenstart, maar voldoende aanknopingspunten ziet richting de komende wedstrijden.

“Afrondend: we hebben goed partij geboden tegen Ajax en verdiend verloren. De komende weken krijgen we tegenstanders die minder zijn dan Ajax en dan moeten we, ook, ons spel spelen en het omzetten in resultaat.”

Afbeelding
Afscheid voorman Natuur en Milieu Overijssel: “Organisatie heeft positieve klank gekregen" Algemeen 31 mei, 16:43
Afbeelding
Vier dominicaanse broeders verhuizen uit klooster Algemeen 31 mei, 16:41
Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34