In de schaduw van het MAC3PARK stadion wonnen de vrouwen van PEC Zwolle met 3-0 van Excelsior. Het veld van buurman Be Quick '28 is dit seizoen weer voor het leeuwendeel van de thuiswedstrijden de thuishaven van het vrouwenteam.
In de schaduw van het MAC3PARK stadion wonnen de vrouwen van PEC Zwolle met 3-0 van Excelsior. Het veld van buurman Be Quick '28 is dit seizoen weer voor het leeuwendeel van de thuiswedstrijden de thuishaven van het vrouwenteam. Foto: Mark de Rooij

PEC Zwolle Vrouwen maakt indruk met mooie goals en makkelijke zege over Excelsior

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Met een beheerst lobje breekt Jill Diekman al na negen minuten de ban voor PEC Zwolle Vrouwen in de tweede competitiewedstrijd tegen Excelsior. De teller stokt bij 3-0 voor de ploeg van trainer Joran Pot, die dat op deze mooie voetbalavond eigenlijk als enige kritiekpuntje aanstipt.

Louter blije gezichten aan Zwolse kant na een attractieve wedstrijd waarin de vrouwen van PEC Zwolle, met louter spelers die in deze eeuw zijn geboren, zich van hun beste kant laten zien. PEC verloor de eerste wedstrijd van het seizoen met 3-0 van PSV mede door een gebrek aan scherpte voor de goal, en daarom is het des te lekkerder dat de eerste echte kans er tegen Excelsior wel invliegt. Randje buitenspel mag Jill Diekman door en met een slim lobje passeert de aanvallende middenvelder de uitkomende Jasmijn Resink. 

Waar Excelsior het PEC in vorige ontmoetingen vaak lastig maakte met stevig, fysiek spel, hebben de bezoekers uit Rotterdam dit keer weinig in de melk te brokkelen. Met veel beweging en goede dieptepasses vanaf het middenveld zorgt de thuisploeg continue voor dreiging. Het levert in de eerste helft verder nog een doelpunt op van centrale verdediger Kely Pruim, die goed mee opkomt en met een strak, laag schot in de verre hoek de keeper kansloos laat. Na tien minuten in de tweede helft is het Marit Auee die maar eens uithaalt van zo’n 25 meter en de bal verrukkelijk de bovenhoek in ziet vliegen (3-0). Auee keerde deze zomer terug in Zwolle na een seizoen in de Verenigde Staten te hebben gevoetbald.

Belonen

PEC laat na om de score verder uit te bouwen en in het laatste kwartier moet doelvrouw Moon Pondes nog een paar keer ingrijpen om een doelpunt van Excelsior te voorkomen. “Uiteindelijk hoop je dat dat soort momenten ook nog beloond gaan worden, maar voor ons is 3-0 een heel mooi begin”, zegt Joran Pot. De trainer is dik tevreden en dat is begrijpelijk. Drie doelpunten, de één nog mooier dan de ander, de nul, aanvallend spel. Wat wil je nog meer? “Die meiden hebben het hartstikke goed gedaan. We hebben ons eigen spel gespeeld en het was volgens mij ook een leuke wedstrijd om te zien.”

‘Plek waar je hoort’

Het ‘eigen spel spelen’ (dominant, met veel dreiging naar voren) noemt Pot als belangrijkste doelstelling voor dit seizoen. “Vandaag lukt dat, en dan gaan we resultaat pakken. Maar het belangrijkste is dat we ons eigen spel willen spelen. Je ziet ook dat die meiden genieten van deze manier van spelen. Opbouwen, combineren, dreiging naar voren. Dat is volgens mij het leukste om te zien, en ook om te spelen. Dat is wat wij elke week willen laten zien. Ik denk dat we daarmee best ver kunnen komen en dan zien we wel waar het schip strandt”, aldus Pot, die vorig seizoen met PEC als vijfde eindigde en naast de play-offs greep. Dit seizoen zijn de play-offs verdwenen, maar de oefenmeester wil sowieso geen concreet doel stellen qua positie op de ranglijst. “Dan wordt dat weer gezien als ‘dat moeten we halen’. Wij moeten gewoon elke week dit spel op de mat leggen, dan komt het resultaat vanzelf en ga je jezelf wel belonen. Uiteindelijk kom je dan op de plek waar je hoort.”  

In de papieren editie van De Swollenaer een verhaal over Jill Diekman, die indruk maakte als aanvallende middenvelder. De bijna achttienjarige Diekman komt dit seizoen beter tot haar recht in een aanvallendere, meer vrije rol en geniet daar zelf ook van. 

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16