Links vooraan Storm Boxum en naast hem zusje Fay. Met andere medaillewinnaars van het OC Drachten en, rechts, trainer Henri Koek.
Links vooraan Storm Boxum en naast hem zusje Fay. Met andere medaillewinnaars van het OC Drachten en, rechts, trainer Henri Koek. Foto: H. Vos

Meteen goud voor jonge SWOL-zwemmers op eerste ONK open water

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWEMMEN 

Junioren Storm en Fay Boxum van SWOL 1894 keerden behangen met eremetaal terug van hun eerste ONK open water. Ook Zwollenaar Quinn Heederik, zwemmend voor ZPC Hoogeveen, pakte goud (op de 5000 meter) en voor Daniëlle Meinema van SWOL was er brons op de 3000 meter.

De dertienjarige Storm en zijn anderhalf jaar jongere zusje Fay, afkomstig uit Zwartsluis, waren een klasse apart in hun leeftijdscategorie op de 1500 meter schoolslag. Dat was voor beiden de tweede medaille van het toernooi want op de eerste dag was het ook al raak.

Bij de meisjes van twaalf en dertien jaar, won Fay de 2500 meter vrije slag in een tijd van 36,08,32, ruim twee minuten sneller dan de eerste achtervolger. Zilver was er voor Storm (bij de jongens 13/14 jaar) met een tijd van 33.08,13.

Bijzondere prestaties van de zwemmers, die voor het eerst aan de start stonden van een wedstrijd in het open water. “We hadden één keer geoefend in de gracht”, lacht moeder Debby Boxum. Storm maakt zijn trainingsuren op het regionale opleidingscentrum in Drachten, de twaalfjarige Fay zwemt daar parttime en verder bij SWOL 1894. Daarnaast trainen ze ook ook nog op het CSE (Centre for Sports and Education) in Zwolle. 

Dat laatste geldt ook voor de zeventienjarige Quinn Heederik, die een klasse apart was op de 5000 meter in de categorie jeugd 2. Hij zwom in het seniorenveld waarin hij als vijfde over de meet kwam met een tijd van 1.03,85. Heederik zwom eerder voor SWOL 1894 en het Kamper Deltasteur. Hij maakte ruim twee jaren geleden de overstap naar ZPC Hoogeveen om zich te richten op de lange afstanden en dat werpt zijn vruchten af.

Daniëlle Meinema (geboren in 2003) zwom in het seniorenveld bij de dames naar een derde tijd (56.23,29) op de 3000 meter schoolslag.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 22 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14