SWOL 1894-zwemmers Vince van der Pal (links) en Storm Boxum.
SWOL 1894-zwemmers Vince van der Pal (links) en Storm Boxum. Foto: Kika Meijers

SWOL 1894-zwemmer Van der Pal nadert EJK-limiet

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWEMMEN

SWOL 1894-zwemmer Vince van der Pal hoopt zich te plaatsen voor de Europese Jeugd Kampioenschappen in juli en op de zogenoemde Eindhoven Qualification Meet naderde hij de limieten op de 50, 100 en 200 meter vrije slag. De zestienjarige heeft nog twee kansen om zich te kwalificeren.

Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven was van 9 tot en met 11 april het toneel voor de EQM, een wedstrijd waarop topzwemmers strijden om tickets voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo 2021. Voor de jeugdige zwemmers was het een kans om de limieten te zwemmen voor de Europese Jeugd Kampioenschappen (EJK) en het European Youth Olympic Festival (EYOF).

De zestienjarige Van der Pal kwam in actie op drie afstanden en verbeterde drie keer zijn persoonlijke record. Genoeg om zich te plaatsen voor de EJK was dat nog niet, maar de lat van Van der Pal ligt dan ook hoog. Hij is namelijk nog maar zestien (bijna zeventien) en het zou bijzonder zijn als hij de EJK dit jaar al haalt. In 2022 heeft Van der Pal namelijk nog een kans.

Op de 50 meter vrije slag snoepte hij vrijdag ruim een seconde van zijn pr. Met een tijd van 23,73 naderde hij de EJK-limiet van 23,34. Op de tweede dag verscheen hij aan de start van de 100 meter vrije slag en met 52,38 ging er ruim een halve seconde van zijn toptijd.

Zondag haalde Van der Pal nog eens uit op de 200 meter vrije slag. Na razendsnelle tussentijden kwam hij uit op 1.57,04. Een prachtig pr en de bevestiging dat hij grote progressie doormaakt. Aan het begin van het seizoen stond zijn pr nog op 2.07,69.

Piekmoment

Het volgende piekmoment voor Van der Pal samen met een grote groep SWOL 1894-zwemmers zijn de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen en de Open Nederlandse Kampioenschappen. Deze staan in juni op de agenda en zullen waarschijnlijk in aangepaste vorm plaatsvinden.

OC Drachten

Van der Pal traint zes dagen per week in het OC Drachten, één van de vijf KNZB-opleidingscentra in Nederland, en dat geldt ook voor Storm Boxum. In de papieren editie van De Swollenaer van 21 april een verhaal over deze grote zwemtalenten van SWOL 1894, die alles voor de sport over hebben.

Vince van der Pal.
Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 21 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden