SWOL 1894 - De Ham. Annemarie Worst.
SWOL 1894 - De Ham. Annemarie Worst. Foto: Pedro Sluiter

Gebrek aan wedstrijdscherpte breekt SWOL 1894 op tegen concurrent

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

WATERPOLO

Aanvoerder Annemarie Worst had liever gezien dat De Ham een paar weken later naar Zwolle was gekomen, want met een beetje meer wedstrijdritme en wedstrijdscherpte had SWOL 1894 de concurrent in de eredivisie kunnen verslaan. Nu komen de waterpolovrouwen net tekort in de eerste wedstrijd sinds oktober. Het wordt 8-12 in zwembad De Vrolijkheid.

“Hebben, hebben”, schreeuwt trainer Gerrit-Jan Schothans tijdens de eerste periode vanaf de kant naar zijn spelers. Die grijpen net iets te vaak mis bij ballen die ‘er tussenin vallen’. “De afvallende ballen zijn voor hun. Als wij die gaan pakken, winnen we”, geeft Schothans de vrouwen mee in een time-out. Het staat dan al 1-3 en die marge wordt aan het einde van de tweede periode verdubbeld als het van 4-6 naar 4-8 gaat. Even dreigt De Ham ver weg te lopen, maar vanaf 5-11 zet SWOL een comeback in. Als Rowan van der Huure raak knalt, staat het 8-11 met nog vier minuten te gaan. Na een spannende fase waarin het op en neer gaat ebt het gevoel van het ‘het kan nog’ weer weg en met de 8-12 verdwijnt de geest in de fles.

“Ik had echt het gevoel dat we aan elkaar gewaagd waren, maar dat zij in sommige situaties net wat slimmer of sneller waren dan wij”, zegt Worst. “De ballen die er tussen vielen, hadden zij net elke keer. Dat was misschien de wedstrijdscherpte die je miste en dat is wel heel jammer. Dat gebeurde vier, vijf keer en daar kwamen doelpunten uit, doelpunten die je aan het eind tekort kwam”, aldus Worst, die De Ham liever een paar weken later had getroffen. “De Ham is aan ons gewaagd en het is dan jammer dat we die als eerste tegenkomen. Zij hebben al wel beker gespeeld en wij hebben die ervaring niet. Van wedstrijden leer je toch het meest. Als we De Ham in de derde wedstrijd waren tegengekomen had er meer in gezeten.”

SWOL miste met Elsemieke Sevenich en Judith Noordhuis twee sterke spelers en het is de vraag of Sevenich dit seizoen nog in actie komt. In verband met hun werk in de zorg kozen zij er voor om geen gebruik te maken van de uitzonderingspositie die het eerste team heeft. Noordhuis traint inmiddels wel weer mee. “Dus de kans is groot dat zij binnenkort weer meedoet”, denkt Worst.

Stand-in voor Schothans

Naast Schothans zat er op bank bij SWOL nog een grote waterpolonaam in de persoon van Hans van Zeeland, trainer van de waterpolomannen. Omdat die nog altijd stil liggen maakt hij zich nuttig als assistent-trainer van Schothans. Die heeft aangegeven voor elke wedstrijd een extra trainer te willen meenemen, en dus testen, in het geval hij zelf de test niet doorstaat. “Hij kan er al niet bij zijn als zijn vrouw bijvoorbeeld verkouden is, dus het is fijn om een back-up te hebben. Van Hans leren we ook heel veel.” De ene wedstrijd gaat Van Zeeland mee als stand-in en de andere wedstrijd Jan Glazenburg.  

Uitzonderingspositie

De vereniging heeft de afgelopen weken met haar vrijwilligers hard gewerkt (aan wedstrijdprotocollen, trainingsprotocollen, een teststraat, looplijnen) om een herstart van de eredivisie mogelijk te maken voor het eerste vrouwenteam. “We weten wel dat wij een mooie uitzonderingpositie hebben en dat dit zonder de vereniging en de sponsoren niet had gekund. Het is allemaal geregeld voor ons. We zijn ons heel bewust van die positie en dat we daar heel dankbaar voor moeten zijn”, aldus Worst, die zelf al weer gewend is aan het ritme van drie keer trainen per week en wel toe was aan een wedstrijd. “De eerste training is heel gek, de eerste test. Dat was allemaal even wennen, maar daarna gaat het weer vanzelf. We zijn nu al weer vier weken aan het trainen en dan voelt het ook niet gek om een wedstrijd te spelen. Dat hebben we echt gemist.”

Voor de wedstrijd was er een minuut stilte in verband met het overlijden van Jan Nijenhuis, die in januari plotseling overleed. Nijenhuis was jarenlang lid en voormalig voorzitter van de waterpolocommissie.

Swol 1894 - De Ham. Annemarie Worst.
SWOL 1894 - De Ham. Annemarie Worst.
Afbeelding
Tjarko Evenboer en Jeroen Windmeijer signeren op 8 april hun boek Openbaring bij Boekhandel Westerhof Stadshagen Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Berkum thuis tegen stroef DHSC Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Met Librije Backstage geven Jonnie en Thérèse Boer een kijkje achter de schermen Algemeen 14 uur geleden