Jeroah Balubun met een uithaal, die het doel net mist, in de competitieopener voor IFC Zwolle.
Jeroah Balubun met een uithaal, die het doel net mist, in de competitieopener voor IFC Zwolle. Foto: Hans Smit

Jongelingen met veel potentie en ‘een goede kop erop’ staan klaar bij IFC Zwolle

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZAALVOETBAL 

Jeroah Balubun en David Albino worden in de tweede heft van de competitieopener grotendeels aan de kant gehouden bij IFC Zwolle/FTS Transport & Logistics, maar zijn volgens Yassine Assa wel de toekomst van het zaalvoetbalteam dat al jaren met een vaste kern speelt en dit seizoen weer op het tweede landelijke niveau uitkomt. Zelf zijn de achttienjarige Zwollenaren daar ook van overtuigd.

Omdat de toekomst nog niet hier is en andere spelers nog net wat meer kwaliteit en vooral ervaring hebben, kijken de vrienden in de tweede helft veelal vanaf de bank toe. Balubun komt er helemaal niet meer in, ook omdat hij naar eigen zeggen licht geblesseerd is geraakt in de eerste twintig minuten. Albino pakt een paar minuten. De speler van Berkum O19 kan zich onsterfelijk maken als hij in de laatste minuut de bal krijgt op de helft van de tegenstander. Albino passeert een mannetje, maar ziet de bal iets te ver van zijn voet springen. Kans verkeken: IFC verliest de seizoensopener met 1-2 van Zeemacht. De 1-2 is een blunder van gelegenheidsdoelman Kevin Isidora, die bij afwezigheid van Alex Grafhorst en Daniel Hayford een goede pot keept maar één keer cruciaal in de fout gaat. Het gebeurt een minuut nadat IFC zelf een cadeautje krijgt (1-1) door een blunder van de Zeemacht-doelman. Al met al komt de Zwolse formatie net tekort tegen een fysiek sterke, goed georganiseerde ploeg die in de omschakeling nog de nodige kansen laat liggen. Vier keer brengt de paal redding voor de Zwolse zaalvoetballers. 

Albino en Balubun begrijpen dat ze in een moeilijke wedstrijd als deze nog even een pas op de plaats moeten maken. “Het is sowieso mooi dat we deze kans krijgen. Ik vind dat we het de laatste wedstrijden aardig deden, deze wedstrijd wat minder. Maar we zijn nog jong. Over een paar jaar hopen we het zegmaar wel over te nemen als jonge jongens”, zegt Albino.

De tieners ballen in de eerste helft lekker mee, staan hun mannetje en laten zich aanvallend een paar keer goed zien, maar wat misschien nog wel belangrijker is: er zit een goede kop op. Voor Assa, speler, leider en oprichter van IFC, is dat net zo belangrijk. Hij kent de jongens al wat langer dan vandaag en heeft ze betrokken bij AJ Soccerdreams. Albino en Balubun werken als trainer bij de voetbalschool die Assa samen met Gillian Justiana oprichtte. Daar proberen de oud-profs hun pupillen ook wat spelregels voor het leven buiten de krijtlijnen mee te geven. Assa moet glimlachen als hij hoort dat de jongens zeggen veel van hem geleerd te hebben, en dan met name ‘respect’. “Dat is mooi. Er zijn heel veel jongens die goed kunnen voetballen, maar het is ook belangrijk dat je een goede persoonlijkheid hebt en er ook gewoon bijpast. Qua gedrag in het veld en buiten het veld. Dat is wel mooi. Dat je spelers op het veld en als persoonlijkheid ziet groeien.”

‘Hij helpt je op en buiten het veld’

“We zijn allemaal opgegroeid in Holtenbroek. Hebben het moeilijk gehad vroeger. Om Yassine bij je te hebben is heel fijn. Hij helpt je op het veld en buiten het veld”, zegt Albino, die zich een gretige, maar geduldige leerling toont.

“Nu is het mooi om als jonge jongen mee te doen, maar het vergt ook ervaring. Jesse (Betaze, MdR) en Yassine zijn echt de oprichters van de club en als zij denken van ‘het is mooi geweest en die jonge jongens krijgen de kans’ dan is het aan ons om op te staan. Nu moeten we ons nog bewijzen”, zijn de wijze woorden van de pas net achttien geworden Albino. 

Zijn wat minder spraakzame leeftijdsgenoot zag twee jaren geleden een voetbaldroom uiteen spatten toen hij na zes, zeven jaren in de jeugdopleiding van FC Twente afviel, maar heeft zich daardoor niet uit het veld laten slaan. “Ik wil gewoon m’n best doen, er alles aan doen en dan zie ik wel waar het eindigt”, zegt Balubun, die terugkeerde bij Be Quick ‘28 en dit seizoen in de O19 speelt.

Op basis van de kwaliteit die nog altijd volop aanwezig is bij de wat oudere, vaste kern van spelers is het niet waarschijnlijk dat Albino en Balubun dit seizoen al de boel overnemen, maar voor de toekomst heeft IFC twee pareltjes in handen.

Waar staat IFC dit seizoen?

“Jongens met veel potentie, anders zouden ze er ook niet bij zitten natuurlijk. Ze kunnen ook dit seizoen al best eens gaan verrassen”, denkt Assa, die niet alleen uit het oogpunt van ervaring de jongelingen gaandeweg de wedstrijd meer laat zitten. “We hadden ook gewoon twee goede koppels in de tweede helft. Wahid en Dani vonden elkaar goed. Faisel en Jesse ook. Dan laat je dat wat meer staan”, zegt Assa, die geen idee heeft waar IFC dit seizoen staat in de eerste divisie. “Laten we eerst het seizoen maar eens afmaken”, lacht Assa. “Nee, maar dat durf ik echt niet te zeggen. Ik ken de andere teams ook niet goed, we hebben anderhalf jaar niet gespeeld. Vorige week speelden we een ander eerste divisie-team naar huis (4-1 in de beker, MdR), vandaag heb je het gewoon heel moeilijk tegen een stugge, goede ploeg.”

David Albino in actie voor IFC Zwolle in de eerste divisie zaalvoetbal.
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 17 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 20 uur geleden