Regio Zwolle Volleybal-coach Eric Meijer (met bal) tijdens een training in aanloop naar het seizoen. Naast hem assistent Wilbert Drogt.
Regio Zwolle Volleybal-coach Eric Meijer (met bal) tijdens een training in aanloop naar het seizoen. Naast hem assistent Wilbert Drogt. Foto: Pedro Sluiter

Regio Zwolle Volleybal legt de lat weer hoger; ‘misschien wel het beste trainingsprogramma van alle clubs’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

VOLLEYBAL 

Afgelopen weekeinde zou in Ootmarsum de competitie 2021-2022 beginnen voor de vrouwen van Djopzz Regio Zwolle Volleybal. Door droevige omstandigheden bij tegenstander Set Up ’65 werd het duel gecanceld. In eigen huis wordt nu zaterdagavond 9 oktober de openingswedstrijd gespeeld. Tegenstander is Laudame Financials VCN uit Capelle. Hoofdcoach Eric Meijer (31) kijkt in een monoloog vooruit naar hopelijk weer een normale volleybaljaargang. 

“Als ik terugblik op de afgelopen twee seizoenen, dan ontkom je natuurlijk niet aan teleurstellingen en frustratie. Ik was assistent-coach bij Ladies Volley Limburg in België. We deden mee voor de landstitel. Toen er een streep ging door de competitie hadden we niets en was dat flink balen. Maar je hebt het maar te accepteren. Het was al bekend dat ik naar Zwolle zou gaan. We hebben de coronatijd benut om een mooi team samen te stellen en ook keihard te trainen. We waren er klaar voor. Maar in oktober werd alle sport ineens gecanceld. Opnieuw een streep door de rekening. We mochten alleen nog in kleine groepjes trainen. We hebben met elkaar, hoe lastig ook, wel kunnen werken aan individuele verbeterpunten. We hebben die rottijd in ieder geval nuttig besteed. Je wordt op een gegeven moment ook vindingrijk.”

‘Het was de plek die bij ons paste’

“In december mochten we eindelijk weer ‘los’ en hebben we in een betrekkelijk korte tijd een seizoen afgewerkt. De kampioenspoule bestond uit vier ploegen in plaats van vijf. Die hebben we gehaald. Sliedrecht en Apollo 8 waren simpelweg een maatje te groot voor ons. We stonden vierde, konden nog een plek stijgen in de eindstand maar de beslissende wedstrijd tegen Sneek ging helaas niet door. De bond heeft toen beslist dat we gedeeld derde zijn geworden. Daar kon ik wel mee leven. Het was de plek die bij ons paste.”

“De meeste speelsters zijn gebleven. Siska Hoekstra en Romy Hietbrink zijn gestopt, Nynke Hofstede is vertrokken naar Asterix AVO in Beveren (België) en Lisanne de Krosse is teruggegaan naar Dynamo Apeldoorn dat dit seizoen ook eredivisie speelt. Op de middenpositie zijn van het Talent Team Papendal Sanne Wagener en Emily Silderhuis aangetrokken. Die talenten vormen met Pippa Molenaar, Lotte Bruinsma en Sanne Konijnenberg ook de vaste kern van Jong Oranje. Aan talent geen gebrek dus. Gelukkig is Maureen van der Woude na Oostende en Sliedrecht weer terug op het oude nest. Ze heeft geïnvesteerd in zichzelf en is stabieler geworden. En we zijn ook heel blij dat diagonaalspeelster Lara Hendricks, afkomstig van FAST, met haar kwaliteiten voor ons heeft gekozen. Met Marianne het Lam-Scholten hebben we extra routine op de middenpositie in huis. Zij weet ook heel goed hoe ze jonge speelsters op een positieve manier kan sturen. Het laatste seizoen was trouwens misschien wel het beste in haar hele loopbaan.”

‘Ruim negentien uur in de week’

“Uiteraard gaan we ook dit seizoen weer voor een plek in de kampioenspoule. Ik leg de lat weer wat hoger. Sliedrecht en Apollo 8 blijven voor mij de topfavorieten maar ook Sneek is echt een stuk beter geworden. We willen meedoen. In de staf hebben Wilbert Drogt en Gert Ketel de plekken ingenomen van Gerard van Vliet en Ina Rouwenhorst. Je moet het vooral samen doen. Aan de trainingsfaciliteiten ligt het niet. Ik denk dat we misschien wel het beste trainingsprogramma hebben van alle clubs. Ruim negentien uur in de week. Dat moet zijn vruchten af aan werpen. We hebben knetterhard gewerkt in de voorbereiding en veel speelminuten gemaakt.”

‘Het gaat vooral om de intensiteit’

“Uitslagen van oefenwedstrijden zeggen me niet zoveel. Het gaat vooral om de intensiteit. We verloren nipt met 3-2 van Sliedrecht maar gingen ook onderuit tegen Dynamo, op papier toch minder. Het gaat erom dat je er staat zaterdag in eigen huis. En gelukkig mét publiek. Want welke sport je ook beoefent, dat mis je nog het meest. Onze tegenstander VCN Capelle viel vorig seizoen met een vijfde plek net buiten de kampioenspoule. Zij hebben er ook vers bloed bij en zijn beter geworden. Het kan dus een hele leuke wedstijd gaan worden. Ik zie er ontzettend naar uit en hoop dat veel mensen op het duel afkomen.”

Zaterdag 9 oktober 2021: Djopzz Regio Zwolle Volleybal-Laudame Financials VCN. Aanvang 20:00 uur, Landstede Sportcentrum.