Herencoach Alex Mulder (links) en voorzitter Olaf ten Thij kijken vooruit naar het nieuwe seizoen.
Herencoach Alex Mulder (links) en voorzitter Olaf ten Thij kijken vooruit naar het nieuwe seizoen. Foto: Hans Smit

Voorzitter hoopt dat HC Zwolle na trainerstombola gaat presteren in de overgangsklasse

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

HOCKEY 

Financiële sores en daarna de langdurige sportieve gevolgen van het coronavirus. Het was ook voor de hockeyers van HC Zwolle een beroerde tijd. “We hebben nu lang genoeg op ons gat gezeten. Wij moeten weer in beweging komen. Iedereen heeft daar ontzettend veel zin in”, zegt voorzitter Olaf ten Thij. Komend weekeinde begint de competitie weer met thuisduels voor de mannen en vrouwen.

Ten Thij: “de club staat er qua financiën gelukkig weer beter op. De liquiditeitspositie is goed. Na de problemen werd het ook dankzij de overheidssteun toch een ‘zachte landing’. Het ledenverlies is ook binnen de perken gebleven. Na de piek met tweeduizend leden zitten we nu op een constante 1700. Die daling geeft ook de landelijke tendens weer.”

De lange windstilte werd benut om het technisch kader in te vullen. Oud-international Bart van Kersbergen, afgelopen seizoen assistent bij de mannen, wordt bij de vrouwen de opvolger van Tim de Vries die bij de heren van Alex Mulder aansluit. Als veldtrainer zal Roel Stofmeel bij beide hoofdmachten zijn steentje gaan bijdragen.

Mannencoach Alex Mulder (38), oud-speler van ZMHC en Tempo ’41 en dus kind van de fusieclub, is tevreden met de komst van De Vries. “Ik ken Tim al heel lang. Ik heb nog samen met hem gespeeld en hij was zelfs mijn coach. Hij is een hele goede veldtrainer. Ik denk dat hij zich in deze nieuwe rol prettig voelt. We weten ook wat we aan elkaar hebben.”

Preses Ten Thij is tevreden na de interne ‘trainerstombola.’ “Tim de Vries heeft het bij de vrouwen goed gedaan, maar hij is vooral een talentontwikkelaar. Die rol heeft hij ook binnen de club. Ik denk dat de switch met Bart van Kersbergen met al zijn routine bij de vrouwen goed gaat uitpakken. We willen graag coaches die de regio kennen. Maar de spoeling is dun, het aanbod gering. Dure trainers kunnen we ons niet meer permitteren. Mooi is daarom ook de rol die Roel Stofmeel (oud hoofdcoach vrouwen, HB) krijgt. Ik hoop dat de vlaggenschepen gaan presteren in de overgangsklasse. Want dat is toch het level dat past bij deze club.”

Mulder: “Roel Stofmeel is een echte hockeyman. Hij wordt ingezet als veldtrainer bij de vrouwen en de mannen. Ik ben er blij mee. Hij kent de club, is kwalitatief erg goed en denkt altijd op een prima manier mee.”

‘Niveau overgangsklasse minder geworden’

Na het vertrek van Joost Boersma, Otto Berkhof en routinier Matthijs Verhoef was de mannencoach even bang dat hij de selectie niet op peil zou krijgen. Mulder ging zelf de boer op en zag zijn team uitgebreid met de teruggekeerde Ward Maakal, doelman Jan-Jurre Maakal en de ook op het oude nest neergestreken broers Ties en Sander Begemann. Van Nijmegen kwam Joost Vermaak over. “Daarmee is de selectie op peil en wat groter dan vorig seizoen. Het is een jonge, gretige groep die in mijn ogen goed genoeg is voor de middenmoot van de overgangsklasse. Het zou mooi zijn als deze ploeg een aantal jaren bij elkaar blijft. Na de invoering van de promotieklasse in 2018 is het kwaliteitsniveau in de overgangsklasse trouwens wel minder geworden.”

‘Staf nog niet compleet’

De gelouterde Bart van Kersbergen, met als actief hockeyer 24 ‘caps’ achter zijn naam, kijkt met een positief gevoel vooruit. “Niet al te veel mutaties in de spelersgroep, dat is wel eens anders geweest. De staf is overigens nog niet compleet. Na die coronaperikelen moet je eerst afwachten hoe het allemaal gaat uitpakken. Het groepsproces heeft een hele tijd ontbroken. Talenten inpassen, je moet veel dingen gestructureerd doen. Ook conditioneel want blessures liggen op de loer. Dat geldt natuurlijk ook voor de tegenstanders.”

Van Kersbergen was zes jaar de rechterhand van vrouwencoach Roel Stofmeel en kent onderhand de verschillen tussen het vrouwen- en mannenhockey. “Je moet sommige zaken, zoals bijvoorbeeld op het vlak van ploegstatus, anders benaderen. Ik word daar nog steeds wel eens in verrast. Maar we kunnen weer aan de bak. Ik ben benieuwd hoe het allemaal gaat uitpakken”b, aldus de nieuwe vrouwencoach.

Zondag is het ’Super Sunday’ op het Hoge Laar. De mannen spelen om 14.45 uur het eerste competitieduel thuis tegen Alecto. De vrouwen ontvangen daarvoor om 12.45 uur Fletiomare.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden