Oktober 1998. Vlnr: Erik Nelson, Anthony Coomes en Dan Shanks. Vooral laatstgenoemde maakte enorm veel indruk in het ene jaar dat hij in Zwolle speelde.
Oktober 1998. Vlnr: Erik Nelson, Anthony Coomes en Dan Shanks. Vooral laatstgenoemde maakte enorm veel indruk in het ene jaar dat hij in Zwolle speelde. Archieffoto: Frans Paalman

Terugblik: hoe Cees Lubbers The Hammers van Meppel naar Zwolle verhuisde

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

BASKETBAL

Het is 25 april 1995. De Zwolse veilingmeester Cees Lubbers wordt hoofdsponsor van het in zware financiële nood verkerende Red Giants uit Meppel. Bedongen wordt dat na nog één laatste seizoen in Meppel in 1996 naar Zwolle wordt verhuisd.

Voor de fanatieke Meppeler aanhang een hard gelag. Wat resteert zijn de herinneringen aan geweldige jaren in Sporthal Het Vledder. Zwollenaar Tonok Bwefar maakt in dat laatste jaar in Meppel deel uit van de selectie. “Ik studeerde in Groningen en speelde bij de Groene Uilen. Hammers-coach Marco van den Berg haalde mij over naar Meppel te komen. We eindigden als laatste. De meeste supporters van Red Giants voelden zich bekocht en bleven weg.”

De Zwolse Stilohal wordt daarna het onderkomen van de nieuwbakken Zwolse formatie onder de naam Cees Lubbers The Hammers met naast hoofdcoach Van den Berg, Herman van den Belt als assistent. Robert Keizers, vrijwilliger maar bovenal ook supporter, maakt de start van het topbasketbal in Zwolle heel bewust mee. “In het laatste jaar ’Meppel’ was ik in de Stilo-hal zaalbouwer bij het tweede team dat in de promotiedivisie speelde. Toen het vlaggenschip naar Zwolle kwam was het enthousiasme groot. De hal was weliswaar oud maar vooral als het vol zat best sfeervol. Als zaalbouwer was het opbouwen daar trouwens wel een hele klus.”

Z.A.C.-achtergrond

Bwefar: “de meeste vrijwilligers hadden net als ik een Z.A.C.-achtergrond. Een echte vriendengroep met hart voor de club. De kinderen van Cees Lubbers speelden ook bij Z.A.C. Zo raakte hij betrokken bij het basketbal.”

Bwefar is als speler populair bij de aanhang. Keizers: “Tonok was vriend, clubman maar vooral basketballer natuurlijk. Hij beschikte over een enorme drive en sprongkracht. Hij kon goed dunken. Er wordt vaak gezegd dat Zwolle ‘bioscooppubliek’ heeft maar na zo’n dunk ging iedereen uit zijn plaat. Het was ook iets compleet nieuws. Het laatste seizoen 1998-1999 onder de naam Cees Lubbers The Hammers was ook het beste met drie heel goede Amerikanen.”

Dan Shanks, Erik Nelson en ook Anthony Coomes zijn in dat jaar inderdaad dé mannen bij The Hammers. De ploeg haalt een vijfde plek in de eindrangschikking. Tijdens het finaleweekend om de FEB-cup tegen Weert wordt de eindstrijd met 75-84 verloren. Shanks scoort veertig punten, wordt gekozen tot MVP van de bekerreeks en tevens in het All Star Team over het hele seizoen.

‘Speler met ijs in zijn aderen’

Keizers heeft nog altijd contact met Shanks. “Ik ben op veel plaatsen waar hij speelde, onder meer in Wenen en Tallinn, bij hem op bezoek geweest. Hij is absoluut één van de beste ‘shooting guards’ die ooit in Zwolle heeft gespeeld.”

Voormalig forward Bwefar: “Dan was een speler met ijs in zijn aderen. Op cruciale momenten verzaakte hij nooit, vooral van achter de vrije worplijn. Een echte prof. Hij was maar één jaar bij ons maar heeft daarna overal gespeeld. Erik Nelson was een heel ander type. Ook een geweldenaar en een fantastische rebounder. Maar hij was vooral kunstenaar. Ik dacht weleens dat basketbal voor hem op de tweede plaats kwam.”

In 1999 houdt Cees Lubbers het voor gezien als hoofdsponsor. Landstede neemt het stokje over. De Stilohal wordt ingeruild voor de ZBC-hal. “Aanvankelijk geen gelukkige keuze”, meent Bwefar. “Veel supporters dachten dat het gebeurd was met het topbasketbal in Zwolle. Het duurde een tijd voordat de toeschouwers weer terugkeerden. Onder beleidsbepalers als Gijs Langevoort en Landstede-directeur Rob van Kessel werd de draad opgepakt en ging het de goede kant weer op.”

‘Cirkel was rond’

De overgang naar het Theater van de Sport in 2005 brengt Landstede Basketbal langzaam maar zeker richting de landelijke top. Met de Supercup in 2017 en uiteindelijk de landstitel in 2019 als beloning.

Robert Keizers is er nog steeds blij mee. “Dat landskampioenschap in Martiniplaza, in één woord geweldig. De cirkel was rond. Het basketbalvuur in mij is daarna wel langzaam wat gedoofd ondanks dat de geuzennaam ‘Hammers’ gelukkig weer is toegevoegd.”

Tonok Bwefar is alweer vele jaren voorzitter van Z.A.C. en kan vooral genieten als talenten die in Zwolle zijn opgeleid elders naam maken. “De basis is destijds gelegd door Cees Lubbers. Hij stak zijn nek uit door topbasketbal naar Zwolle te halen. Dat mag niet worden vergeten. Landstede en natuurlijk ook de jeugdopleidingstak heeft daar verder prima op voortgeborduurd.”