Een vrije worp, op de voor hem zo kenmerkende wijze, van Noah Dahlman. Op de achtergrond het publiek dat er eindelijk weer bij kon zijn in het Landstede Sportcentrum.
Een vrije worp, op de voor hem zo kenmerkende wijze, van Noah Dahlman. Op de achtergrond het publiek dat er eindelijk weer bij kon zijn in het Landstede Sportcentrum. Foto: Hans Smit

Jubileumwedstrijd Landstede Hammers is naast weerzien met publiek en met helden van weleer goede generale

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

BASKETBAL 

De Stilohal exact 25 jaar geleden. Daar begint in Zwolle na de komst van Cees Lubbers The Hammers vanuit Meppel het grote basketbalavontuur. De mijlpaal wordt gevierd met een jubileumwedstrijd tegen Donar, in 1996 ook de eerste tegenstander van de Zwollenaren.

Diverse oud-spelers komen zondag af op het feestduel. Een leuk weerzien en vooral gezellig even bijpraten. In de pauze van de laatste ‘pre-season’-wedstrijd worden ze in de bloemetjes gezet, de mannen die in de loop van de jaren altijd voorop gingen in de strijd. Onder meer Sanders Jackson, Jappie van der Schaaf, Wim van der Kamp, Paolo Cardoso en ook Alexandre de Sa. De Angolese Nederlander, inmiddels 37, is blij met de invitatie. “Ik heb van 2000 tot 2011 elf jaar bij de club gespeeld, ook nog in de Stilohal en de ZBC-hal. Een mooi initiatief deze uitnodiging. Want wij zijn allemaal onderdeel van de clubhistorie.”

Jarenlang hingen er in het Theater van de Sport banieren met afbeeldingen van spelers die veel voor de club betekenden zoals Arno Bunnig en Nikki Hulzebos. Ook die van De Sa. De voormalige pointguard is er nog best een beetje trots op. “Er blijkt waardering uit. De sterkste formatie waarin ik speelde was die van 2004-2005. We haalden de bekerfinale in Groningen en stonden in de eindstrijd om de titel tegen Amsterdam. Jammer genoeg leverden die eindrondes geen prijzen op. Travis Young vind ik nog altijd de beste speler. Het was mijn begintijd. Zo makkelijk scoren en vooral sluw in één op één-situaties. Ik was een bijtertje maar moest het elke training tegen hem afleggen. Na mijn carrière heb ik nog een tijdje bij Red Giants gespeeld. Ik stopte al weer jaren geleden, ik ben jongerenwerker in Almere. Daar gaat zo’n beetje al mijn tijd inzitten. Maar deze middag wilde ik niet missen.”

Ook in de sport is er geen toekomst zonder verleden, maar die toekomst bleek het afgelopen jaar voor The Hammers toch tamelijk ongewis. Spelen in een lege hal brengt geen stuiver in het laatje. Daardoor ontstond er langzaamaan ook de dreiging van een financieel echec.

In de laatste oefenwedstrijd tegen het favoriete Donar breekt de spreekwoordelijke zon echter weer door. De tribunes zitten behoorlijk vol, de toeschouwers, juichen, applaudisseren en moedigen aan. En de trommels klinken als de mooiste muziek. Het meeslepende duel wordt verrassend met 79-77 gewonnen met een prima rol voor nieuwkomers als Naba Echols en de Roemeen Dragos Diculescu. Als de speaker van dienst ook nog het eindbedrag van de crowdfundingsactie bekend maakt (ruim 20.000 euro) is iedereen blij. Ook de nieuwbakken samenwerking met Sportmarketing & Events oogt organisatorisch een stap in de goede richting.

‘Wat hebben we dit gemist’

Voor Noah Dahlman, de stabiele factor in de hoofdmacht, is het net of hij uit een donkere tunnel stapt. “De interactie met het publiek, de emotie en sfeer. Mooi dat we in coronatijd konden spelen, maar wat hebben we dit gemist.”

‘Beste Hammer ooit’

De in Minnesota opgegroeide center streek in 2017 in Zwolle neer na diverse avonturen in vooral Balkanlanden. Hij is de langst ‘zittende’ Amerikaan in een lange en bonte reeks basketballers uit de VS die in Zwolle een doorgaans kortstondige pleisterplaats vonden. ‘Ik wil de beste Hammer ooit worden’, stelde Dahlman vorige week nog in een interview op de clubsite. “Ik wilde daar vooral mee zeggen dat ik de club heel hoog heb zitten. Ik ben speler maar wil ook een stimulans zijn”, nuanceert hij. “Ook de stad Zwolle zit al vanaf mijn komst in mijn hart. Onze zoon is in Zwolle geboren. Dat geeft voor altijd een band. De Balkan met die ruwe natuur is fascinerend en blijft mij altijd trekken maar het leven hier biedt zoveel meer. Ik reis nog steeds graag maar als ik terugkeer kom ik echt thuis.”

Hecht collectief

Tegen Donar is Dahlman goed voor een score van veertien punten maar hij is na afloop vooral positief verrast door de teamprestatie. “Natuurlijk hebben we het nodige ingeleverd. Ik ken de verwachtingen van de fans. Maar als ik de spirit vandaag zie en hoe de nieuwelingen zich manifesteren denk ik dat we als hecht collectief ver kunnen komen. Vooral als de fans zondag in het eerste thuisduel tegen Den Bosch net zo positief zijn ingesteld als vandaag.”