De start van de Ster van Zwolle in 2020.
De start van de Ster van Zwolle in 2020. Foto: Pedro Sluiter

Herfsteditie Ster van Zwolle is zaterdag weer voor even ‘de koers van de gevallen bladeren’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

WIELRENNEN

Het is geen primeur. Want in 1974 won Gerrie van Gerwen in de herfst vanwege de destijds door de oliecrisis verschoven Ster van Zwolle. In verband met corona is dit jaar toch weer het koosnaampje van De Ronde van Lombardije van toepassing. ‘De koers van de gevallen bladeren’ gaat zaterdag de boeken in als najaarsklassieker.

Organisator Jan van Ommen is blij dat de KNWU toch nog aan de staart van het wielerseizoen een plekje kon vinden in het wedstrijdschema. “Maar een echte afsluiter van het seizoen is het zaterdag niet. Die eer valt een week later te beurt aan de Ronde van Drenthe. Maar we zijn allang blij dat we geen jaar hebben moeten overslaan. Dat kan van maar heel weinig wielerwedstrijden worden gezegd.”

Kwalitatief heeft, volgens Van Ommen, de verplaatsing naar het najaar geen gevolgen. “We hebben zaterdag een rennersveld waar we trots op zijn met geweldige coureurs.” Hij noemt de Volker Wesselsformatie met Ster-winnaar van 2019 Koen Vermeltvoort, het Jumbo-Visma Development Team waarvoor Nederlands beloften kampioen van 2021 Tim van Dijke en Rick Pluimers uit Enter uitkomen. Ook routinier Elmar Reinders die in 2015 won en momenteel koerst voor het Deense Riwal Cycling Team is kanshebber.” Maar dan moet hij wel alleen aankomen. “ 

Van Ommen is erelid van WV De IJsselstreek. Ook zijn club, onlangs nog winnaar van de Nederlandse Clubkampioenschapen, is van de partij.” Zonder meer een goede ploeg. Ze willen gaan vlammen maar ik denk dat De Ster misschien nog ietsje te hoog gegrepen is. Vergis je niet op het niveau van het rennersveld zoals bijvoorbeeld ook de Metec-Solarwatt formatie.”

Tim Marsman uit Hattem komt alweer voor het derde jaar uit voor die ploeg. De net 21 jaar geworden coureur is klaar voor zijn derde Ster waar een top tien klassering echter nooit was weggelegd. “De Ster is en blijft een bijzondere koers, ook al omdat ik heel veel trainingsuren maak op het bekende parcours rondom Zwolle. Behalve dus dit jaar is het de opening van het wielerseizoen. Iedereen is zenuwachtig en wil het beste laten zien. En in februari of begin maart zijn met name ook de weersomstandigheden onzekere factoren. Dat kan de koers extra lastig maken vooral als er veel wind staat.”

Kwaliteiten en tekortkomingen

Begonnen bij de Zwolse Hanzerenners klom de 1.94 meter lange coureur via Leisure World Dronten, KWC Kampen en het Belgische Forte op naar Metec-Solarwatt.” Een kwalitatief en organisatorisch een heel goed team. In alle opzichten. Ze kiezen ook altijd aansprekende wedstrijden uit. Ik heb de afgelopen weken gelukkig weer aan mooie rondes mee mogen doen. En ik ben met de Nederlandse Beloften Selectie mee geweest naar Polen en Frankrijk. Geweldige ervaringen in een hele goede lichting onder leiding van bondscoach Adriaan Helmantel.” 

Marsman kent zijn kwaliteiten maar ook de tekortkomingen. “Tijdrijden en meedoen in vooral klassiekers gaat me goed af. Maar echt bergop en ook op de sprint is er best nog wel wat winst te halen. Daar moet ik aan gaan werken.” De Hattemer is benieuwd hoe de koers zich zaterdag gaat ontwikkelen. “Ook de wielersport heeft een tijd stilgelegen. De Ster is een uitstekende koers met vaak aansprekende winnaars zoals Dylan van Baarle in 2013, Fabio Jakobsen in 2017 en vorig jaar David Dekker. Ik kijk er echt naar uit.”

Slapeloze nachten

Jan van Ommen, die in 2001 het stokje overnam van Ben Zomerdijk, heeft één voordeel. Waar de weersverwachtingen in februari en maart hem wel eens slapeloze nachten bezorgden kan hij nu rustig vooruitkijken, ook in de wetenschap dat het draaiboek van De Ster staat als een huis. “We hebben inderdaad de ervaring en ‘know how’. Het parcours is dit jaar iets langer dan normaal omdat de Hessenweg wegvalt. We gaan nu na de N35 via de parallelweg bij Café de Mol en de Kroesenallee richting Dalfsen. Bizarre en heroïsche omstandigheden zoals in 1976 en 2015 met sneeuw en ijs zijn niet aan de orde maar De Ster zorgt toch vaak voor verrassende wendingen. En voor we het weten staat over ruim vier maanden alweer editie 62 als openingswedstrijd op de rol.”

Mark de Rooij