Tennisster Sarah van Emst veroverde zondag haar eerste enkelspeltitel op internationaal niveau.
Tennisster Sarah van Emst veroverde zondag haar eerste enkelspeltitel op internationaal niveau. Foto: Pedro Sluiter

Doorbraak Van Emst met eerste finaleplaats en titel op internationaal niveau

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS 

Sarah van Emst is uitstekend op dreef dit najaar. De Zwolse haalde voor de tweede week op rij de finale van een internationaal jeugdtoernooi en veroverde zondag haar eerste titel.

“Best wel gek. Het moest even binnenkomen, even landen. Maar het was wel echt super gaaf”, beschrijft Van Emst haar gevoel na het laatste punt. “Een eerste ITF-titel, in het enkelspel. Echt heel mooi. Op naar meer”, zegt Van Emst vol vertrouwen.

De zestienjarige tennisster heeft daarmee weer een mooie stap gezet in haar ontwikkeling. Voor deze maand was een kwartfinaleplaats op internationaal niveau haar beste prestatie in het enkelspel. Dat lukte haar twee jaren geleden voor het eerst en, na een lange coronatijd met nauwelijks toernooien, deze zomer voor de tweede keer.

Met overtuiging pakte Van Emst zondag haar eerste ITF-titel na een week waarin ze in de eerste ronde ‘niet goed op de baan stond’, maar gaandeweg met steeds meer vertrouwen en agressie ging spelen. “Jezelf elk punt weer aanzetten. Vanaf het begin er staan en van me laten horen”, waren de aanwijzingen die Van Emst na de eerste wedstrijd in haar oren knoopte. “Daardoor ging ik weer aanvallend en gevarieerd tennissen en kreeg ik weer zelfvertrouwen. Het ging steeds beter in de loop van de week.”

Na de verloren finale in Emmeloord tegen Isis Louise van den Broek was Van Emst voor de finale in Den Haag de favoriet. Ze had tegenstander Joy de Zeeuw een week eerder namelijk in de halve finales verslagen, met 6-4, 6-2. In Den Haag werd het zondag 6-2, 6-3. Van Emst schreef met Sophie Schouten ook het dubbelspel op haar naam, zonder setverlies. Geld leverde het niet op, maar wel twee mooie glazen trofeeën en de bevestiging dat ze op de goede weg is. 

Beloning

Als beloning voor haar mooie ontwikkeling heeft Van Emst van de KNLTB een uitnodiging gekregen om mee te doen aan ITF-juniorentoernooien in Maribor (Slovenië), en Stavanger (Noorwegen) eind november. “Maar dat is nog niet zeker. Dat moet nog bevestigd worden”, zegt Van Emst, die volgende week in België op jacht gaat naar meer ITF-zeges.   

Opleiding

Van Emst volgt de MBO-opleiding Sport & Bewegen op Landstede en krijgt als topsporter vrijstelling voor wedstrijden en als ze iets eerder weg moet voor een training. Uren die ze daardoor mist, kan ze op een ander moment inhalen.