Korfbaltrainer Wilco van den Bos is alweer vertrokken bij Sparta Zwolle.
Korfbaltrainer Wilco van den Bos is alweer vertrokken bij Sparta Zwolle. Foto: Hans Smit

Sparta nog niet klaar voor hoofdklasseplannen van ambitieuze trainer

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

KORFBAL

Amper twee maanden na de competitiestart is het huwelijk tussen hoofdtrainer Wilco van den Bos en Sparta Zwolle gestrand. 

De ambitieuze woorden van Van den Bos blijken toch niet te matchen met die van de Zwolse korfbalvereniging. “Sparta heeft heel erg haar best gedaan om de uitdagende ambities waar te maken, maar die zijn op dit moment gewoon een brug te ver”, zegt Van den Bos, die in een interview met deze krant in september aangaf van Sparta een stabiele hoofdklasser te willen maken. “De vraag is of er genoeg geduld is en of er genoeg mensen in de club zijn die achter de ambitie staan. Het moet breed gedragen worden in de club”, sprak Van den Bos destijds. Dat bleken woorden met profetische krachten.

Nog voor het veldseizoen geëvalueerd kon worden, bedankte de hoofdtrainer. Binnen de club was spanning ontstaan over de trainingsuren van de hoofdmacht in de zaal. Andere teams dreigden te dupe te worden van de wens om meer en langer te trainen. Voorzitter Peter van Gulik zegt dat zowel de club als de selectie nog niet klaar was voor drie lange avonden focus op korfbal. “Uit alle geledingen kwam weerstand en toen hebben we gezegd ‘dit gaan we niet doen.’ Toen is ook Ron afgehaakt”, aldus Van Gulik. Ron is Ron Raterman, het bestuurslid korfbalzaken.

Van Gulik geeft aan dat er ook geen klik was ontstaan tussen Van den Bos en de spelersgroep. “En dat is een zeer belangrijke voorwaarde voor het samen in een traject stappen. Dat is jammer, maar we moeten gewoon verder.”

De afgelopen weken waarin Van den Bos als bondcoach van Duitsland tijdens de EK korfbal veel afwezig was, hebben Remkes Pullen, Christian Lucas en Remco Jacobs de honneurs gezamenlijk waargenomen. Hoe de staf er uit gaat zien wordt in de komende dagen duidelijk. Het zaalseizoen start op 20 november.

Het veldseizoen is op 30 oktober afgesloten met een voor Sparta teleurstellende tussenbalans. Na acht duels staat de ploeg zesde (van de acht) in de overgangsklasse A. Van Gulik over de doelstelling en ambities. “Sparta wil korfbal aanbieden voor iedereen, van jong tot oud en van topkorfballer tot breedtesporter. Daarbij willen we dat onze selectie op top-overgangsklasse niveau presteert, met af en toe een uitstapje naar de hoofdklasse. Dat verandert niet. Een lering hieruit is dat vernieuwingen goed gedragen moeten zijn binnen de hele verenging en dat daar eerst een goed plan voor moet komen.”

Afbeelding
Informatieavond in Stadkamer over zorg in laatste levensfase Algemeen 28 jan, 14:21
Afbeelding
Feyenoord toont belangstelling voor Thomas van den Belt Sport 28 jan, 13:51
Afbeelding
PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1 Sport 27 jan, 23:43