Sporthal Zwolle-Zuid op zaterdag, als SVI volleybal haar wedstrijden afwerkt. Toeschouwers, met mondkapje, waren voorlopig voor de laatste keer welkom.
Sporthal Zwolle-Zuid op zaterdag, als SVI volleybal haar wedstrijden afwerkt. Toeschouwers, met mondkapje, waren voorlopig voor de laatste keer welkom. Foto: Pedro Sluiter

‘We zijn een vereniging; we willen er voor iedereen zijn’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

SPORT 

Binnensportverenigingen komen met de maatregelen die de afgelopen weken zijn ingevoerd weer voor grote uitdagingen te staan. Zijn er genoeg vrijwilligers voor de controle op het coronatoegangsbewijs en wat te doen met leden die geen QR-code hebben en willen?

“Gelukkig kunnen we de sport blijven uitoefenen”, is de eerste indruk van SVI Volleybal-voorzitter Linda Oosterheert na het uitlekken van de de laatste maatregel, dat er geen publiek meer welkom is vanaf zaterdagavond 13 november. Het volgt een week na de boodschap dat vanaf 6 november een coronatoegangsbewijs wordt ingevoerd voor binnensporten. Aanvankelijk zou dit voor de gehele sport worden ingevoerd, maar die maatregel veroorzaakte een storm aan kritiek van onder meer de KNVB en NOC*NSF en werd op verzoek van de Tweede Kamer aangepast voor alleen binnensporten.

“Gelukkig hebben we afspraken kunnen maken met het bestuur van sporthal Zwolle-Zuid. Zij kunnen het doordeweeks doen, anders moesten wij elke avond daar iemand aan de deur zetten. Dinsdagavond en zaterdag doen we het zelf. Het is wel fijn dat we dit niet alleen met onze vrijwilligers hoeven op te lossen”, zegt Oosterheert van de circa 340 leden tellende vereniging in Zwolle-Zuid.

Handbalvereniging Zwolle was dankbaar voor de hulp van de WRZV Hallen-staf in het eerste weekeinde dat de QR-maatregel in was gegaan. “Zij hebben de check voor ons kunnen doen”, zegt voorzitter Germo Grootenhuis over het weekeinde van 6/7 november. “Nu moeten we het zelf gaan oplossen met de trainers, coaches of op een andere manier. Dat gaat met wisselend succes. Het is geen onwil, maar meer van ‘oh ja dat moet ook nog’. Het wordt al wel weer spannend om te zien hoe het gaat met oplopende aantal besmettingen bij teams en de gevolgen daarvan”, uit Grootenhuis zijn zorgen.

Dat laatste ziet ZAC Basketbal-voorzitter Tonok Bwefar ook als een groot probleem. “Het is niet zo dat wij denken van ‘wat een stomme maatregelen zijn dit’. Voor trainingen worden mensen getest en wij zien het aantal afmeldingen oplopen door de besmettingen.”

Gefrustreerd

Bwefar heeft gehoord van een paar leden die niet willen trainen door de QR-maatregel en het lidmaatschap overwegen op te zeggen. “Die contributie schorten we op. Je hebt er ook niks aan dat mensen gefrustreerd hun lidmaatschap gaan opzeggen.”

Ook bij SVI zijn er signalen binnen gekomen van mensen die stellen ‘in de huidige omstandigheden kan ik mijn sport niet beoefenen. Is het mogelijk om het lidmaatschap tijdelijk op te zeggen?’

“We bieden dan in ieder geval een luisterend oor”, zegt Oosterheert. “Ik kan me voorstellen dat er meer mensen zijn die er zo over denken maar waar je niks van hoort. We hebben twee concrete signalen tot dusverre. Dat zijn lastige dingen. We zijn een vereniging: we willen er voor iedereen zijn”, aldus Oosterheert.

Vaccinaties

Met alle beperkende coronamaatregelen die de afgelopen weken zijn ingevoerd verwachten Grootenhuis en Bwefar niet dat er net als vorig jaar een complete sportlockdown komt en dat de competities weer worden afgebroken. “Met al die vaccinaties die inmiddels zijn gezet, zou dat toch wel heel zonde zijn. Bovendien weet je dan ook echt niet meer waar je staat als sport zijnde”, zegt Grootenhuis over dat sombere vooruitzicht.

‘Naar buitensporten gegaan’

Het is een scenario waar SVI-voorzitter Oosterheert niet aan moet denken. Zij zag het afgelopen seizoen al vijftig leden weglopen. “Mensen die naar buitensporten zijn gegaan. Of individueel zijn gaan sporten.” Zij vreest dat die trend zich doorzet wanneer er opnieuw een lockdown (voor de sport) komt. “Dan kom je echt voor grote uitdagingen te staan. De binding en betrokkenheid bij de vereniging verslechtert, leden haken af. Waar je normaal gesproken jaarlijks een natuurlijk verloop hebt, zijn er nu veel meer weggegaan. En is er bijna niemand bij gekomen. De balans slaat door naar de negatieve kant. Als dat nog een winter gebeurt..... Ik hoop dat we met elkaar kunnen blijven sporten. Zonder publiek is het iets minder leuk, maar als dat nodig is om door te kunnen blijven spelen, nemen we dat op de koop toe.”

Check van de QR-code bij de ingang van sporthal Zwolle-Zuid.
Afbeelding
Informatieavond in Stadkamer over zorg in laatste levensfase Algemeen 28 jan, 14:21
Afbeelding
Feyenoord toont belangstelling voor Thomas van den Belt Sport 28 jan, 13:51
Afbeelding
PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1 Sport 27 jan, 23:43