Ian van de Kolk, aan de bal, is weer hersteld van de nare val waardoor de wedstrijd Olympia'28-Zwolsche Boys op 3 oktober werd gestaakt.
Ian van de Kolk, aan de bal, is weer hersteld van de nare val waardoor de wedstrijd Olympia'28-Zwolsche Boys op 3 oktober werd gestaakt. Foto: Pedro Sluiter

Weinig perspectief op beterschap voor uitgekleed Zwolsche Boys

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Met een kwalitatief tot op het bot uitgeklede selectie moet Zwolsche Boys dit seizoen keihard werken voor de punten in de derde klasse C. Maar als de trainer ook al zijn vraagtekens zet bij de werkethiek van de spelersgroep, wat is dan nog het perspectief voor een ploeg die na zes wedstrijden nog altijd wacht op het eerste punt?

Een resultaat zit er zaterdag ook niet in als Zwolsche Boys aantreedt voor de laatste 39 minuten van de wedstrijd tegen Olympia ‘28. De tussenstand is 1-1 en trainer Joshua Nijlant ziet zijn ploeg niet voor het eerst dit seizoen een paar opgelegde kansen missen en niet thuisgeven op de belangrijke momenten. Olympiaan Stan Rosink is de enige die scoort in het restant van de partij die op 3 oktober gestaakt wordt na een nare val van linksback Ian van de Kolk (inmiddels weer hersteld). Het is een doelpunt dat naadloos past in het dramaseizoen dat Zwolsche Boys tot dusverre beleeft.

“Wij willen de bal wegwerken en daar loopt een speler van Olympia tegenaan. Met effect, daardoor draait die weg bij de keeper, valt die bal in het zijnetje. Het voelt wel als ‘de hoek waar de klappen vallen’. Maar ja, als je zelf de kansen mist. Drie keer komen we één-op-één met de keeper”, treurt Nijlant, die even weinig perspectief ziet. De selectie kampt met veel tegenvallers in de vorm van corona, keelontsteking en blessures aan hamstring, knie of enkel.

“We staan van de week met acht man op de training. Dan wordt het heel lastig om tactisch iets te kunnen doen en ook qua energie houdt het niet over. We weten dat we kwalitatief niet de beste zijn. Met alle tegenslagen erbij wordt het wel heel erg lastig”, beseft Nijlant, die vaker met dit bijltje heeft gehakt. Hij degradeerde met Wijthmen, met USV (twee keer, na twee promoties) en sloot met SV Zwolle in mineur af. In zijn vijfde seizoen stapte hij op uit onvrede over de situatie bij de zondagderdeklasser, die met Maikel Hondebrink als vervanger uiteindelijk kansloos degradeerde. Zo ver is het nog lang niet, en misschien wordt de competitie in verband met corona niet eens afgemaakt, maar toch is de vraag gerechtvaardigd: hoe is Zwolsche Boys in deze situatie beland?

Een kwestie van kwaliteit

Zwolsche Boys moet het al heel lang niet meer hebben van de jeugdopleiding als onder Jan Verheijen een reeks aan gevestigde namen wordt binnengehaald, waarbij vooral die van Lodewijk de Vries en Dominggus Lim-Duan in het oog springen. Na de promotie in 2017, een ‘moetje’ gezien de kwaliteit van de spelersgroep, eindigt Zwolsche Boys drie keer op de vijfde plaats in 3C.

Tijdens de laatste van die drie seizoenen, 2019/2020, kan Bart Ester nog beschikken over Jeffrey de Nooijer, Eugene Webb, Roy Super, Yavuz Özdemir, Bas de Man en David Bloem. Nick Kloosterboer en Lennart Prins zijn dan al wel in een lager elftal gaan spelen, maar voor de derde klasse is er nog meer dan genoeg kwaliteit. Dat kan van de huidige hoofdmacht niet gezegd worden.

Die bestaat uit spelers die de afgelopen jaren niet of nauwelijks een rol van betekenis hebben gespeeld en nu aan de bak moeten in het eerste elftal. Spelers die ‘je er goed bij kunt hebben’ zijn nu spelers die ‘de lijnen moeten gaan uitzetten’, en waar door de rest naar gekeken wordt.

Onder de vleugels 

“Je ziet dat veel jongens onder de vleugels hebben gespeeld. Er is heel weinig leiding, weinig sturing in het elftal. Dat zie je terug in het gogme en het tactisch handelen”, merkt Nijlant, die weet dat je met ‘het collectief’ en ‘hard werken’ veel kunt goed maken. “Maar als we er niet voldoende energie instoppen, dan wordt het heel erg lastig”, constateert de voetbalgekke trainer, die daarmee een kritiek punt aansnijdt. “Conditioneel en fysiek ben ik nog nooit op zo’n laag niveau ergens ingestapt. Jongens lopen op hun tenen. Dan is het moeilijk om een bepaald energielevel te halen. Tegen VIOS (6-0 verlies) konden we het bijvoorbeeld echt niet belopen. Ik vind dat spelers daar zelf wel iets in mogen doen. Hoe graag wil je het? Wat ben je bereid er voor te doen? Maar het is een andere tijd”, verzucht Nijlant, die het verpakt in een leermoment voor zichzelf. “Ik ben erin gestapt terwijl ik Zwolsche Boys, door corona, eigenlijk niet zelf heb zien spelen. Dan ga je af op wat er gezegd wordt, op wat spelers zelf zeggen. Dat zal ik niet zo snel weer doen.”

Zwolse derby

Zaterdag (20 november) is het de dag van de Zwolse derby in 3C. De wedstrijd tegen HTC is een onvervalste zespuntenwedstrijd waarin Zwolsche Boys moet winnen om het gat van vier punten met de directe concurrent te verkleinen. “Laten we eerst maar eens van de nul afkomen”, zegt Nijlant echter voorzichtig.