Lambert Bouwman staat voorlopig weer aan het roer bij de Zwolse handbalvrouwen.
Lambert Bouwman staat voorlopig weer aan het roer bij de Zwolse handbalvrouwen. Pedro Sluiter

Zwolse handbalvrouwen staan voor zwaarste opgave in de hoofdklasse tot nu toe

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

HANDBAL 

Door het vertrek van Floor Lensing, Marleen Kim, Michelle Mennink en de al eerder gestopte Despina Englezos wordt handhaving in de hoofdklasse dit seizoen een hele klus voor de vrouwen van Travelbags/HV Zwolle. En dan is de trainer ook nog eens opgestapt.

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat Lambert Bouwman de rol van de gestopte Nico Einhaus zou overnemen, maar tegen De Cirkeltijgers staat de oud-trainer alweer voor de tweede week op rij langs de kant. De kans is groot dat hij dit blijft doen totdat er een nieuwe trainer is gevonden, en dat zou zomaar eens voor de rest van dit seizoen kunnen zijn. De spoeling is namelijk dun gezaaid als het gaat om handbaltrainers. “Er zijn ook veel trainers gestopt in coronatijd. En de ploegen blijven wel, dus dan wordt het nog lastiger”, weet Bouwman, die net als anderhalf jaar geleden tegen wil en dank de honneurs waarneemt.  

“Heel spijtig dat Nico in verband met zijn werk is afgehaakt. Ik moet het nu maar even doen. Ik doe het liever niet, ik ben eigenlijk trainer van B1 en zit in het bestuur, om de technische lijn te bewaken. We gaan het van week tot week bekijken”, zegt de man die ook al twee periodes de vaste trainer was, voor het laatst tussen 2013 en 2019.

Na de promotie naar de hoofdklasse in 2018 hebben de handbalvrouwen bewezen dat ze op dat vierde niveau van Nederland thuishoren, maar dit seizoen is dat met een grotendeels nieuw team nog maar de vraag. Meer dan de helft van de speelsters is nog jong en onervaren, overgekomen vanuit de opgedoekte A1 en het tweede team.

Van het team waar Chantal Kroes in 2018 in terecht kwam, het team dat opklom naar de hoofdklasse, is dus weinig meer over. Het maakt dat zij nu één van de ervaren speelsters is en, sinds vorig seizoen, de aanvoerster. “Er zit veel meer in dan je vandaag gezien hebt”, zegt zij na de kansloze 17-28 nederlaag tegen De Cirkeltijgers, nota bene een concurrent in de degradatiezone. Een tik die de ploeg moet gaan verwerken, maar waar Kroes niet ondersteboven van raakt. “We moeten weer even leren waar we goed in zijn en bouwen aan de stabiliteit. Je begint toch weer een beetje opnieuw met een andere trainer. Maar wij zijn goed genoeg voor de hoofdklasse, dat weet ik zeker ”, aldus Kroes. Zij ziet genoeg potentie bij de jonge, nieuwe speelsters. 

Hardheid en snelheid

“Het verschil tussen de A’s en de senioren is groot. Dat ligt hem vooral in de hardheid en de snelheid van het spel. Snel omschakelen, het snelle spelletje, het harde verdedigen, daar moeten die jonge meiden op gaan trainen. Dat kost tijd en daar moeten ze in groeien”, weet Kroes (32). 

Tijd nodig

De vraag is of het team genoeg tijd krijgt om te rijpen. De competitie wacht niet, tenzij corona een handje helpt/roet in het eten gooit (doorhalen wat niet van toepassing is). Bouwman verwacht in ieder geval resultaat te zien in de tweede seizoenshelft, en hopelijk al eerder. Op 11 en 19 december treft Zwolle twee concurrenten in de strijd tegen degradatie. “Daar moeten we punten gaan pakken. Die tijd ben ik ook wel nodig om een team te smeden. Ik kijk natuurlijk anders tegen dingen aan als de vorige trainer. Dat is lastig voor een team. Daar hebben we nu, alweer, mee te maken.”

Travelbags/HV Zwolle vrouwen neemt in de WRZV-hallen het doel van De Cirkeltijgers onder vuur. Aanvoerster Chantal Kroes (15) kijkt vanaf de achtergrond toe.
Handbalvereniging Zwolle dames vs De Cirkeltijgers.
Handbalvereniging Zwolle dames vs De Cirkeltijgers.
Handbalvereniging Zwolle dames vs De Cirkeltijgers.
Handbalvereniging Zwolle dames vs De Cirkeltijgers.
Handbalvereniging Zwolle dames vs De Cirkeltijgers.
Handbalvereniging Zwolle dames vs De Cirkeltijgers.
Handbalvereniging Zwolle dames vs De Cirkeltijgers.
Handbalvereniging Zwolle dames vs De Cirkeltijgers.