Daishwan Redan miste in de tweede helft de strafschop waardoor PEC op 0-0 bleef steken tegen RKC. Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle mist strafschop en laat dure punten liggen tegen RKC

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Ook dat kon er nog wel bij in het voor PEC Zwolle al zo ellendige seizoen, een gemiste strafschop. Mede door de vuurpijl van Daishawn Redan na 58 minuten kwam PEC in de eerste thuiswedstrijd van de nieuwe trainer Dick Schreuder niet verder dan 0-0 tegen concurrent RKC Waalwijk.

Het publiek dat er deze wedstrijd niet bij mocht zijn heeft weinig gemist, er viel in ieder geval niets te juichen in het MAC3PARK stadion, waar rondom een noodverordening gold. Uit vrees voor dreigende situaties stond de ME klaar, maar in tegenstelling tot de vorige thuiswedstrijd bleef het rustig. In het stadion gebeurde er eveneens weinig. PEC zette RKC bij vlagen wel goed vast, maar was aan de bal slordig en oogde aanvallend machteloos. Een eerste helft zonder echte kansen, aan beide zijden, leek in de maak totdat PEC er in de 44ste minuut eindelijk een keer doorheen kwam. Mustafa Saymak, goed in de diepte aangespeeld door Dean Huiberts, speelde Luka Adzic vrij, maar de Servische invaller stuitte op de doelman en kopte de rebound vervolgens jammerlijk op de paal.

Saymak stond met een verdiende strafschop ook aan de basis van de tweede levensgrote kans, al mag de fraaie dieptepass van Siemen Voet zeker niet onvermeld blijven. Voet kreeg centraal achterin de voorkeur boven Raf van den Berg als vervanger van de geblesseerde Bram van Polen. Het gemis van de aanvoerder werd gevoeld door het gebrek aan coaching en sturing van achteruit, maar deed vooral pijn in de 58ste minuut. Van Polen schoot PEC een maand geleden in een kolkende veste vanaf elf meter naar de eerste driepunter, maar spits Daishawn Redan knalde in een kil en leeg stadion de bal richting de tweede ring van de Marten Eibrink tribune.

Erger voorkomen

Het Zwolse vuur doofde hierdoor uit en het was RKC dat in de slotfase nog een paar keer voor gevaar zorgde. Scheidsrechter Joey Kooy wuifde een val van Lennerd Daneels in ‘de zestien’ weg als mogelijke strafschop en Mees de Wit voorkwam erger met een goede ingreep in blessuretijd, waardoor Jens Odgaard niet tot schieten kwam.

Met een pijnlijke 0-0 dropen de spelers af, wetende dat een puntje tegen een directe concurrent niet genoeg is in de strijd tegen degradatie. RKC behoudt een voorsprong van zeven punten op de Zwolse hekkensluiter.

‘Diepte achter de laatste linie’

Dick Schreuder houdt helemaal niet zo’n slecht gevoel over aan zijn eerste thuiswedstrijd als hoofdtrainer van PEC, een week na het pijnlijke debuut tegen Feyenoord. De twee kansen en met name hoe die tot stand kwamen, dat zijn de momenten waaraan Schreuder ziet dat er progressie in zit bij PEC en dat zijn werk op de training effect heeft gehad. “Wat we van ze hebben gevraagd hebben ze wel opgepakt. Diepte achter de laatste linie, daardoor krijg je ook die kans en die penalty”, zag Schreuder.

Wat de trainer ook zag was het grote euvel waar de ploeg al het hele seizoen onder gebukt gaat. Het gebrek aan scorend vermogen. “Die twee kansen die moeten er natuurlijk in, dan win je die wedstrijd. De statistieken (7 goals gemaakt, MdR) die spreken voor zich. Die kan ik niet zomaar veranderen. Daar zullen ze zelf hard aan moeten werken en dat had vandaag gekund”, zei Schreuder, die verder vooral te spreken was over het ‘hoog druk zetten’ van PEC.

‘De betere van twee slechten’

“Dat vond ik op zich goed, maar daarin zie je ook dat we nog meer moeten gaan brengen. Dat moeten we gewoon langer volhouden, 95 minuten. Het was geen goede wedstrijd, maar ik zie het allemaal niet zo super negatief. Ik denk dat wij de betere van twee slechten waren, dat had ook met ons te maken. RKC was minder goed omdat we de druk erop hielden. Voetballend moet het natuurlijk beter, maar we zitten nu in deze situatie. Uiteindelijk weten we allemaal, de groep heeft overwinningen nodig.”